Επίθεση καμικάζι σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Νιγηρία - 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Επίθεση καμικάζι σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Νιγηρία - 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους την Τετάρτη σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στη Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ο καμικάζι σκαρφάλωσε και πέρασε τον φράκτη του καταυλισμού Νταλόρι, σε ένα προάστιο της πόλης, περίπου στις 20:15 (21:15 ώρα Ελλάδας), και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσα σε εκτοπισμένους, δήλωσε ο Γκάρμπα Ιντρίς Γκάργκα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νιγηρίας (NEMA) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ο καμικάζι σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 44, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε ο αξιωματούχος. «Ανατινάχθηκε ανάμεσα στις σκηνές των εκτοπισμένων», εξήγησε.

Μολονότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για αυτή την ενέργεια το βράδυ της Τετάρτης, οι υποψίες βαραίνουν τη τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, είπε ακόμη ο Γκάργκα.

Μερικά λεπτά μετά την πρώτη έκρηξη, μια ακόμη βομβίστρια καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη χωρίς όμως να προκαλέσει άλλα θύματα.

«Μια γυναίκα καμικάζι πλησίασε στους πάγκους έξω από τον καταυλισμό, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος. Ευτυχώς ο κόσμος υποψιάστηκε κάτι και σκορπίστηκε πολύ γρήγορα πριν πυροδοτήσει τη βόμβα», ανέφερε ο Γκάργκα.

Οι επιθέσεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που νιγηριανά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις για να διώξουν τα μέλη της Μπόκο Χαράμ από το δάσος Σαμπίσα, το οποίο θεωρείται φυσικό φρούριό τους.

Τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Πολιτείας Μπόρνο ανακοίνωσαν ότι κλείνουν οι δύο σημαντικότερες οδοί που οδηγούν από τη Μαϊντουγκούρι στο δάσος Σαμπίσα με στόχο να εμποδιστεί η δραπέτευση των τζιχαντιστών και κάθε ενδεχόμενο να κρυφτούν μεταξύ των πολιτών που κινούνται στην περιοχή.

Η Μπόκο Χαράμ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις της εναντίον της πόλης Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Τη 17η Ιανουαρίου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 και πλέον τραυματίστηκαν σε μια διπλή επίθεση καμικάζι εναντίον μιας αγοράς κοντά σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Μούνα, στα περίχωρα της πόλης.

Η Μπόκο Χαράμ έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα γυναίκες και νεαρά κορίτσια για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων καταυλισμών εκτοπισμένων, ανοικτών αγορών και τεμενών.

Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ –που διαρκούν οκτώ χρόνια– και οι επιχειρήσεις του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας για την καταστολή της, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια και πλέον πολίτες στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Διεθνή / Στα όρια Ινδία-Πακιστάν: Δεκατρεις νεκροί άμαχοι λέει το Νέο Δελχί - Έκρηξη στη Λαχόρη

Νέες στρατιωτικές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν στο Κασμίρ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες - Οι εξελίξεις, οι αιτίες της κρίσης και ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Διεθνή / Μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 7 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία

Η μελέτη του Lancet αποκαλύπτει ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί παγκόσμια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας, με ελάχιστη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM