ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για το Ιράν υπόσχεται η Νίκι Χέιλι

ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για το Ιράν υπόσχεται η Νίκι Χέιλι Facebook Twitter
0

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, θα παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον προκειμένου να παρουσιάσει «αδιάψευστες αποδείξεις» για την παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ιράν, κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε.

Η αμερικανίδα διπλωμάτισσα σκοπεύει να «φέρει στο φως τα πρόσφατα συμπεράσματα» μιας έκθεσης ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για τους βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν τον Νοέμβριο από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία.

Σε μια εμπιστευτική αναφορά του προς το ΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται στη δουλειά των ειδικών του οργανισμού, οι οποίοι μπόρεσαν να επιθεωρήσουν από τη 17η ως την 21η Νοεμβρίου συντρίμμια των πυραύλων και επισήμαναν την ενδεχόμενη ιρανική προέλευση τμημάτων τους.

«Το σχέδιο, τα χαρακτηριστικά και οι διαστάσεις των τμημάτων που εξετάστηκαν από τους ειδικούς συμπίπτουν με τα στοιχεία (...) του (ιρανικού) πυραύλου Qiam-1», ανέφεραν οι ειδικοί, σύμφωνα με τον Γκουτέρες. Στην αναφορά του ΓΓ υπενθυμίζεται ότι συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ τόσο το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί τον Απρίλιο του 2015 στην Υεμένη, όσο και η απαγόρευση εξαγωγής ιρανικών όπλων. «Καμιά απόδειξη» δεν έχει ωστόσο βρεθεί ακόμη για «την ταυτότητα του ενδιάμεσου, ή του προμηθευτή» υλικών για την κατασκευή τέτοιου είδους πυραύλων από τους Χούτι, σύμφωνα με τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.

«Η γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει να αναλύει τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει και θα ενημερώσει το Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε ο Γκουτέρες στο έγγραφό του.

Στην αρχή της εβδομάδας, το περιοδικό Foreign Policy αποκάλυψε πως παρότι οι ειδικοί εκτιμούν πως ορισμένα από τα τμήματα των πυραύλων αυτών πιθανόν έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν, τονίζουν επίσης στην εμπιστευτική αναφορά τους ότι ανακάλυψαν επίσης στους πυραύλους αυτούς στοιχεία αμερικανικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Νίκι Χέιλι σκοπεύει να «αναδείξει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών της. Θα «αποκαλύψει αδιάψευστες αποδείξεις για τις εσκεμμένες παραβιάσεις από το Ιράν των διεθνών του υποχρεώσεων και για τις μάταιες προσπάθειές του να τις συγκαλύψει», προστίθεται στην ανακοίνωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Στις αρχές του Νοεμβρίου η Χέιλι—το αξίωμα της οποίας είναι ισόβαθμο με αυτό του υπουργού στις ΗΠΑ—είχε ήδη στρέψει το δάχτυλο προς το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι προμηθεύει, κατά παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, με πυραύλους τους Χούτι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης και μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τεχεράνη τονίζει ότι υποστηρίζει τους Χούτι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τα κονδύλια της Νέας Υόρκης στον «κομμουνιστή» Ζοχράν Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τα κονδύλια της Νέας Υόρκης στον «κομμουνιστή» Ζοχράν Μαμντάνι

O Ζοχράν Μαμντάνι αρνήθηκε ότι είναι κομμουνιστής, όπως τον κατηγόρησε ο Τραμπ, αλλά επανέλαβε τη δέσμευσή του να αυξήσει τους φόρους στους πλουσιότερους κατοίκους της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
«Θάνατος στους IDF» - Το σύνθημα του Bobby Vylan στο Glastonbury που προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / «Θάνατος στους IDF» - Το σύνθημα του Bobby Vylan στο Glastonbury που προκάλεσε αντιδράσεις

Ως «αποτρόπαια αντισημιτικά συνθήματα που στόχευαν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)» το καταδίκασε η διοργάνωση - Παρεμβάσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το BBC
LIFO NEWSROOM