Εγκρίθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers

Εγκρίθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers Facebook Twitter
0

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές) το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers, κατά τη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το πόρισμα της Επιτροπής PANA περιλαμβάνει 211 συστάσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Η εν λόγω Επιτροπή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2015 μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου των Panama Papers. Μεταξύ των σημαντικότερων συστάσεων της είναι η δημιουργία δημόσιων μητρώων με τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων, κατάρτιση νέων κανόνων και η επιβολή κυρώσεων για τους διαμεσολαβητές που συμμετέχουν σε πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, μέσα στήριξης των καταγγελτών και η σύσταση μόνιμης εξεταστικής επιτροπής για τη φορολογία.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβάνονται στα έγγραφα του Παναμά και για την «έλλειψη πολιτικής βούλησης ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν με την επιβολή της νομοθεσίας και τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές».

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αντικατασταθεί η ομοφωνία από την ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και ζητούν επίσης να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση της Ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» για τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τρόπο που θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη δομή διακυβέρνησης και τη διαφάνειά της.

«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής» δήλωσε σχετικά ο εισηγητής της Επιτροπής Γιέπει Κόφοντ από τους Σοσιαλιστές, ενώ ο Πετρ Γιέτσεκ από τους Φιλελεύθερους ανέφερε πως η επιτροπή πέτυχε το στόχο της «να εξεταστεί η σχετική νομοθεσία της ΕΕ και η εφαρμογή της και να παρουσιαστούν αξιόπιστες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατήγγειλε το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες ότι συνεργάστηκαν προκειμένου να «αποδυναμώσουν» το περιεχόμενο του πορίσματος. «Ο Μεγάλος Συνασπισμός ψήφισε υπέρ της έκθεσης, αφού διασφάλισε ότι είχε τροποποιηθεί και μάλιστα απογυμνωθεί από τα πιο προοδευτικά του στοιχεία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ALDE) διέγραψαν ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο που είχε προηγουμένως εγκριθεί στην επιτροπή «Παναμάς». Αλλά δεν θα είχαν επιτύχει χωρίς τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών που επέλεξε να απόσχει. Αυτό έδωσε τέλος στην θέση του Κοινοβουλίου να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φορολογικής αδικίας», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της GUE, Mιγκέλ Ούρμπαν.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταγγέλλουν ότι «με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία σε συστάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητούσαν περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ισολογισμοί, μέτοχοι, κλπ), την επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, ακόμη και στην επιστροφή των διαφυγόντων κερδών στα κράτη-μέλη όπου πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η οικονομική δραστηριότητα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενοι τις πάγιες αρχές της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου, υποστήριξαν το σύνολο αυτών των ριζοσπαστικών και απαραίτητων τροπολογιών. Η Νέα Δημοκρατία ποια συμφέροντα υπερασπίστηκε τελικά;», αναφέρει η δήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το ΕΛΚ επέκρινε τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές για την «προσπάθειά τους να καταλάβουν τις τελικές συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής με τα ιδεολογικά τους συνθήματα, αντί να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM