Ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, τα σινεμά στη Σαουδική Αραβία

Ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, τα σινεμά στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών από την αρχή του 2018, αίροντας την απαγόρευση αυτών των χώρων ψυχαγωγίας η οποία ισχύει εδώ και 35 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.


Οι αρχές θα εκδίδουν στο εξής άδειες εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ.


Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μορφές ψυχαγωγίας --συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους-- στο βασίλειο, παρά την αντίθεση υπερσυντηρητικών κύκλων.


Τον Ιανουάριο, ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.


Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς. Η ρομαντική κωμωδία «Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα» του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/Xinhua

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΝΝΑΒΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους περιορισμούς για τη μαριχουάνα χωρίς να τη νομιμοποιεί

Μέχρι σήμερα, η μαριχουάνα βρισκόταν στην κατηγορία I, μαζί με ουσίες όπως η ηρωίνη και το LSD, που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και χωρίς αποδεδειγμένη ιατρική χρήση
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ALIBABA

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν για πώληση στον κινεζικό ιστότοπο Alibaba

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Βρετανό υπουργό, Ίαν Μάρεϊ, τα δεδομένα είχαν ληφθεί νόμιμα από πιστοποιημένους οργανισμούς, γεγονός που αποτελεί και την κύρια ανησυχία
THE LIFO TEAM