ΕΕ: 6 χώρες ενδέχεται να χάσουν τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος το 2018

ΕΕ: 6 χώρες ενδέχεται να χάσουν τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος το 2018 Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Τα σχέδια των προϋπολογισμών έξι χωρών για το 2018, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, ενδέχεται να αποκλίνουν από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, όπως προκύπτουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.


Ειδικότερα, αναφορικά με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί μαζί με την Ισπανία τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος από το 2018, καθώς φέτος το έλλειμμά της προβλέπεται να πέσει κάτω από το όριο του 3%. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το έλλειμμά της σε αυτά τα επίπεδα και το 2018, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί.


Για την Ισπανία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου για το 2018, δεδομένου ότι η Επιτροπή, στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2017, προβλέπει ότι το ονομαστικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι αισθητά χαμηλότερες από τις συνιστώμενες.


Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία» της για «επιμόνως υψηλό δημόσιο χρέος» καθώς προβλέπεται η μη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με επιστολή τους ενημέρωσαν τις ιταλικές αρχές ότι την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή προτίθεται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμμόρφωση της Ιταλίας με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους.

«Με απόλυτη διαφάνεια στείλαμε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών επιστολή με την οποία εξηγούμε την άποψή μας και ζητούμε διευκρινίσεις. Καλούμε την Ιταλία να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το χρέος και υπενθυμίζουμε τις επόμενες φάσεις» είπε ο Π. Μοσκοβισί.


Εκτός από την Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προϋπολογισμοί αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.


Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, πέντε χώρες (Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία), συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Για τις χώρες αυτές, τα προγράμματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποια απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο κάθε χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.


Τέλος, για έξι χώρες (Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία), διαπιστώνεται ότι οι προϋπολογισμοί συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018.


Εξάλλου η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι το Φεβρουάριο του 2018 θα παρουσιάσει συγκεκριμένες αξιολογήσεις για μια σειρά από χώρες που παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες (εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ιδιωτικό χρέος, ανεργία κλπ). Πρόκειται για 12 χώρες της ΕΕ εκ των οποίων εννιά χώρες της ευρωζώνης (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).


Η Ελλάδα, παρότι εμφανίζει κάποιες ανισορροπίες σε κάποιους δείκτες, εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εποπτείας -όπως και από τη διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμών- καθώς τα επιμέρους προβλήματά της αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM