Ο Χαρίρι επέστρεψε στη Βηρυτό, παρακολούθησε παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Ο Χαρίρι επέστρεψε στη Βηρυτό, παρακολούθησε παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας Facebook Twitter
0

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι παρακολούθησε σήμερα (22/11) τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στη Βηρυτό μετά την επιστροφή του στον Λίβανο έπειτα από την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου την οποία ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία.


Ο Χαρίρι, η αιφνιδιαστική παραίτηση του οποίου βύθισε την χώρα του σε πολιτική κρίση, έφθασε στη Βηρυτό αργά χθες το βράδυ. Παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Βηρυτού δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί που πρόσκεινται στον Χαρίρι υποστήριξαν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά την θέλησή του, αλλά τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διαψεύδουν. Η παραίτησή του πάντως αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συμβούλους του.


Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε κατά του Ιράν και της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.


Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή αν θα την ανακαλέσει. Πριν από την άφιξή του στη χώρα χθες, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την "πολιτική του θέση" στη Βηρυτό.


Ο πρόεδρος Αούν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υπέβαλε ο ίδιος επιστρέφοντας στη χώρα. Ο Χαρίρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αούν στο προεδρικό μέγαρο αργότερα σήμερα.


Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναχώρησε από το Ριάντ για το Παρίσι το Σαββατοκύριακο και χθες επέστρεψε στη Βηρυτό αφού προηγουμένως επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Κύπρο.


Η παραίτησή του προκαλέσει κλυδωνισμούς στη συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία τον έφερε στην πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα ο πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Μισέλ Αούν, να ανέλθει στην προεδρία.

Η Χεζμπολάχ, ένα βαριά οπλισμένο στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM