Τimes: Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Twitter για να επηρεάσει το δημοψήφισμα για το Brexit

Τimes: Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Twitter για να επηρεάσει το δημοψήφισμα για το Brexit Facebook Twitter
0

Ρωσικό «δάχτυλο» πίσω από το Brexit βλέπει έρευνα των «Τάιμς του Λονδίνου», σύμφωνα με την οποία στο αποκορύφωμα της μάχης για την παραμονή, ή όχι, της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 45.000 κατευθυνόμενα μηνύματα (tweets) στάλθηκαν μέσω Twitter από «μποτ» (ρομπότ λογισμικού) και «τρολ» με ρωσικές διασυνδέσεις.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότεροι από 150.000 λογαριασμοί με έδρα τη Ρωσία, οι οποίοι προηγουμένως είχαν περιορίσει τις αναρτήσεις τους κυρίως στη σύγκρουση στην Ουκρανία, έστρεψαν μαζικά και συντονισμένα την προσοχή τους στο δημοψήφισμα για το Brexit τις μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.


Τα σχετικά στοιχεία, που προέρχονται από υπό δημοσίευση έρευνα ερευνητών των πανεπιστημίων του Σουάνσι και της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, η δραστηριότητα των ρωσικών λογαριασμών αποκορυφώθηκε τη μέρα του δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου, και την επόμενη. Ενώ έως τις 13 Ιουνίου οι εν λόγω λογαριασμοί -πολλοί από τους οποίους είναι φανατικά υπέρ του Προέδρου Πούτιν- έστελναν λιγότερα από 1.000 «τιτιβίσματα» τη μέρα, έφθασαν τα 39.000 στις 24 Ιουνίου, ενώ αμέσως μετά σχεδόν σταμάτησαν.


Πολλά από αυτά τα μηνύματα δεν φαίνεται να προέρχονται από άνθρωπο, αλλά από «bots», δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που «γεννούν» εκατοντάδες tweets καθημερινά. Η εκ των υστέρων ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα μηνύματα διαβάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια φορές από άλλους χρήστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα bots χρησιμοποιήθιηκαν σκοπίμως και είχαν επιρροή».


Τα περισσότερα μηνύματα ενθάρρυναν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που -κατά τους «Τάιμς»- συμβαδίζει με τη γενικότερη ρωσική επιδίωξη για την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικά μηνύματα ήσαν κατά του Brexit, κάτι που το δημοσίευμα ερμηνεύει ως ρωσική επιδίωξη να σπείρει διχόνοια στη Βρετανία.


«Αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη μέχρι στιγμής για παρέμβαση των υποστηριζομένων από τη Ρωσία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο δημοψήφισμα για το Brexit» δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Ντέμιαν Κόλινς, επικεφαλής της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα ψηφιακά μέσα.

«Το περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε και προωθήθηκε από αυτούς τους λογαριασμούς, σχεδιάσθηκε ξεκάθαρα για να αυξήσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας και να υποσκάψει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε.


Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η ευθεία καταγγελία από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε ψευδείς ειδήσεις (fake news) για να ενσπείρει διχόνοιες και να επηρεάσει τις εκλογές. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξή της. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε προ ημερών ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία δεν ανακατεύθηκε στις αμερικανικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM
Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Διεθνή / Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον δράστη να φτάνει με διπλοπαρκαρισμένη BMW και να εισέρχεται οπλισμένος με M4 τουφέκι λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Διεθνή / Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon κινδυνεύει να αποκλείσει μια χώρα λόγω ανθρωπιστικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Διεθνή / Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Οι πρώτες ημέρες της οικογένειας του θρύλου της heavy metal μετά τον θάνατό του - «Υπάρχει πολλή οδύνη αλλά και παρηγοριά, καθώς πέρασαν χρόνο όλοι μαζί μέχρι το τέλος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο πρίγκιπας Χάρι μετέβη στη Βρετανία για να δει τον βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του με καρκίνο
LIFO NEWSROOM