Γιατί το Ισλαμικό Κράτος σπεύδει να κάνει ανάληψη ευθύνης για επιθέσεις που δεν σχετίζονται με την οργάνωση

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος σπεύδει να κάνει ανάληψη ευθύνης για επιθέσεις που δεν σχετίζονται με την οργάνωση Facebook Twitter
0

Το FBI δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διεθνών τρομοκρατικών ομάδων και του δράστη που σκότωσε 59 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 527 στο Λας Βέγκας την Κυριακή το βράδυ.

Οι αμερικανικές αρχές διαψεύδουν έτσι τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι είχε κατευθύνει τη θανατηφόρα επίθεση.

Η αδικαιολόγητη ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δεν ανέφερε ονομαστικά τον αγωνιστή Stephen Paddock και ήρθε εν μέσω ανεξέλεγκτων εικασιών σχετικά με την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Μέχρι στιγμής, η ανάληψη ευθύνης του ISIS δεν έχει αντιμετωπιστεί ως αξιόπιστη θέτοντας το ερώτημα γιατί η τρομοκρατική ομάδα έσπευσε να διεκδικήσει την ευθύνη για μια επίθεση που δεν διέπραξε.

«Κάτι τέτοιο εγγυάται πως το ISIS θα βρεθεί στην επικαιρότητα», υποστηρίζει ο ειδικός της τρομοκρατίας Bruce Hoffman  στο Business Insider.

«Υπάρχει μια μακρά ιστορία τρομοκρατών που προσπαθούν να φέρουν τους εαυτούς τους στο προσκήνιο διεκδικώντας την πίστωση για κάποια μεγάλη τραγωδία», δήλωσε ο Hoffman, ο οποίος είναι διευθυντής των σπουδών ασφαλείας του Πανεπιστημίου της Georgetown.

Για τρομοκρατικές οργανώσεις η είδηση είναι μια από τις ευκαιρίες για να δημιουργήσουν θόρυβο αναφέρει ο ειδικός.

Ιστορικά, η πλειοψηφία των επιθέσεων που ισχυρίστηκε πως διοργάνωσε ή έπραξε το Ισλαμικό Κράτος διεξήχθησαν από ανθρώπους που ενεργούσαν στο όνομά του, αλλά η ομάδα έχει κάνει πολλές ψευδείς αξιώσεις πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε σε ανάληψη ευθύνης για την θανατηφόρα μαζική ένοπλη επίθεση σε καζίνο της Μανίλα τον Ιούνιο, αν και ποτέ δεν ανακαλύφθηκε καμία σχέση μεταξύ του σκοπευτή και της οργάνωσης.

Η δήλωση του Ισλαμικού Κράτους για το Λας Βέγκας αναφέρθηκε από το Amaq, ένα πρακτορείο ειδήσεων που έχει συνδεθεί με την τρομοκρατική ομάδα, αλλά έχει προβεί και σε πολλές δηλώσεις προπαγάνδας.

Όπως εξήγησε ο εμπειρογνώμονας επί ισλαμιστικών θεμάτων  Aymenn Jawad Al-Tamimi, η απελευθέρωση της δήλωσης μέσω του Amaq θα προσφέρει στο Ισλαμικό Κράτος δυσπιστία εάν δεν προκύψει καμία σχέση μεταξύ της ομάδας και του δράστη. Ωστόσο οι τρομοκράτες μπορούν πάντα να ισχυριστούν πως το Amaq δεν είναι επίσημη πηγή πληροφόρησης.

e

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM