Σήμερα η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου επί της προσφυγής χωρών κατά της επανεγκατάστασης προσφύγων

Σήμερα η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου επί της προσφυγής χωρών κατά της επανεγκατάστασης προσφύγων Facebook Twitter
0

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ) αναμένεται σήμερα να απορρίψει την προσφυγή κρατών μελών της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη τα οποία επιδίωκαν να μην υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική.

 

Το ECJ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, πρόκειται να αποφανθεί περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) για την προσφυγή εναντίον των υποχρεωτικών ποσοστώσεων μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία είχαν υποβάλει η Σλοβακία και η Ουγγαρία και υποστήριξε η Πολωνία.

 

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι η προσφυγή αυτή θα απορριφθεί και ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των αυξημένων προσφύγων και μεταναστών θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν.

 

Το ζήτημα παραμένει σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την ΕΕ την ώρα που τα κράτη μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.

 

«Περιμένουμε μια καθαρή γραμμή από το δικαστήριο. Το περιμένουμε ώστε να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

 

Η ΕΕ έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014. Όμως μετά τις μαζικές προσφυγικές ροές του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται σταθερά κατόπιν της συμφωνίας του 2016 που έκλεισε την οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για να μειωθούν οι αφίξεις στην Ιταλία μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη.

 

Ακόμη και οι προσφεύγουσες χώρες περιμένουν ότι θα χάσουν στο δικαστήριο, μετά την αρχική εισήγηση του Ιουλίου. Ένας σλοβάκος διπλωμάτης σημείωσε ότι αναμένει να «επαναληφθούν» όσα είχαν ειπωθεί τον Ιούλιο και πρόσθεσε: «Θα αντιδράσουμε κάνοντας σαφές ότι σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Θα πούμε επίσης ότι συνεχίζουμε να θεωρούμε πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM