Ο πάπας Φραγκίσκος μιλά για τις γυναίκες, την «κομμουνιστική» πλευρά των χριστιανών και την ψυχανάλυση

Ο πάπας Φραγκίσκος μιλά για τις γυναίκες, την «κομμουνιστική» πλευρά των χριστιανών και την ψυχανάλυση Facebook Twitter
0

Ευχαριστεί τον Θεό επειδή "γνώρισε πραγματικές γυναίκες" στη ζωή του, επισημαίνει την "κομμουνιστική" πλευρά των χριστιανών και αφηγείται πώς κατέφυγε στην ψυχανάλυση: ο πάπας Φραγκίσκος "εξομολογείται" σε ένα βιβλίο που περιλαμβάνει συνεντεύξεις του και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Αποσπάσματα του βιβλίου, που τιτλοφορείται "Πολιτική και Κοινωνία" δημοσιεύονται στο αυριανό τεύχος του γαλλικού περιοδικού Figaro Magazine. Το βιβλίο είναι καρπός των συζητήσεων που είχε ο Αργεντινός ποντίφικας με τον Γάλλο ερευνητή Ντομινίκ Βολτόν.


Μεταξύ άλλων, ο Φραγκίσκος επαναλαμβάνει δηλώσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για πολλά "ευαίσθητα" θέματα, τόσο για την κοινωνία όσο και για την Εκκλησία: για τους μετανάστες, για το λαϊκό κράτος, για τους παιδεραστές ιερείς, για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, για τις σχέσεις με το Ισλάμ ή για τη θεία κοινωνία των διαζευγμένων.


Όμως προχωρά και σε πιο προσωπικές εκμυστηρεύσεις, κάτι ασυνήθιστο: μιλάει για τους ανθρώπους που τον επηρέασαν περισσότερο στη ζωή του, κυρίως για τις γυναίκες. "Προσωπικά, ευχαριστώ τον Θεό που γνώρισα πραγματικές γυναίκες στη ζωή μου", τονίζει. Εξυμνεί έτσι τις δυο γιαγιάδες του και τη μητέρα του, οι οποίες "αντιμετώπιζαν τα προβλήματα το ένα μετά το άλλο" αλλά και τις αδελφές του. "Έπειτα, ήταν οι φίλες της εφηβείας μου... το να έχω πάντα σχέσεις με γυναίκες με εμπλούτισε" συνεχίζει ο πάπας, λέγοντας ότι "έμαθε, ακόμη και ως ενήλικας, ότι οι γυναίκες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους άνδρες" και ότι "είναι σημαντικό να ακούμε και τις δύο" πλευρές.

Ο Φραγκίσκος αποκαλύπτει επίσης ότι επηρεάστηκε πολύ από μια κομμουνίστρια, την Έσθερ Μπαλεστρίνο δε Καρεάγκα, η οποία σκοτώθηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) αφού βοήθησε να ιδρυθεί το κίνημα των μητέρων της Πλατείας Μαΐου, το οποίο κατήγγειλε τις εξαφανίσεις των παιδιών τους από το καθεστώς.


"Εκείνη μου έμαθε να σκέφτομαι την πολιτική πραγματικότητα (...) Χρωστώ τόσα σ' αυτήν τη γυναίκα" υπογραμμίζει, προσθέτοντας: "Κάποτε μου είπαν: «Μα, εσείς είστε κομμουνιστής!» Όχι, οι κομμουνιστές είναι οι χριστιανοί. Οι άλλοι μας έκλεψαν το λάβαρο!"


Ο πάπας "ομολογεί" επίσης ότι "συμβουλεύτηκε μια Εβραία ψυχαναλύτρια" όταν ήταν 42 ετών, "σε μια περίοδο της ζωής του που το είχε ανάγκη". Την επισκεπτόταν μία φορά την εβδομάδα επί έξι μήνες "για να αποσαφηνίσει μερικά πράγματα". Ήταν "ένας πολύ καλός άνθρωπος που με βοήθησε πολύ", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM
«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM
Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM