Σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν στον ΟΗΕ τα νέα μέτρα σε βάρος της Β. Κορέας

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν στον ΟΗΕ τα νέα μέτρα σε βάρος της Β. Κορέας Facebook Twitter
1

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διεξάγει ψηφοφορία σήμερα επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ για την επιβολή νέων, ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να μειωθούν τα έσοδα της ασιατικής χώρας από εξαγωγές κατά το εν τρίτον, σε αντίποινα για τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22:00 ώρα Ελλάδας και εκφράζεται η "μεγάλη βεβαιότητα" ότι η Κίνα και η Ρωσία, σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας, θα στηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος.

 

Η επιβολή των κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ στοχεύει να μειώσει τα έσοδα του απομονωμένου αυτού κράτους σε τομείς εξαγωγών, όπως κάρβουνου, σιδήρου και μόλυβδου.

 

Επίσης, με βάση το σχέδιο ψηφίσματος, θα επιβληθεί απαγόρευση σε κάθε χώρα να αυξήσει τον υπάρχοντα αριθμό εργατών από την Βόρεια Κορέα που φιλοξενεί, απαγόρευση ίδρυσης νέων κοινών επιχειρήσεων μεταξύ ξένων και βορειοκορεατικών επιχειρήσεων και παύση οποιασδήποτε επιπλέον επένδυσης σε όσες υφίστανται ήδη.

 

Το σύνολο των κυρώσεων στοχεύει να στερήσει από την Πιονγκγιάνγκ έσοδα "ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων" από τις εξαγωγές, ανέφεραν οι πηγές.

 

 

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας θα αποφασίσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αν χρειάζεται να αγοράσει επιθετικά όπλα. Αν τελικά ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον νέο υπουργό Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα πρότειναν το Μάρτιο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες ονομάζονται Δυνάμεις Αυτοάμυνας, να έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε εχθρικές βάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η πρόταση ήρθε μετά από τις δοκιμές πυραύλων που επιχειρεί η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες.

 

Η απόφαση του υπουργείου 'Αμυνας σχετικά με το αν θα αγοράσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να μπορεί να επιτίθεται, θα συμπεριληφθεί στις στρατηγικές στρατιωτικής πολιτικής οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος του αμυντικού προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα Nikkei.

 

Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία βασιζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία από επιθέσεις, αλλά οι κινητικότητα της Πιονγιανγκ σε σχέση με τις δοκιμές πυραύλων έχει προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία σε όλη την περιοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM