ΠΓΔΜ: Συμφωνία με την Ελλάδα μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

ΠΓΔΜ: Συμφωνία με την Ελλάδα μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου Facebook Twitter
1

Την εκτίμηση ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα (σ.σ. για το όνομα) μόνον στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων» και πως «χρειάζεται να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για επίλυση του ζητήματος», διατύπωσε σε ομιλία του σήμερα στα Σκόπια με αφορμή την επέτειο της «εξέγερσης του Ίλιντεν», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας είπε μεταξύ άλλων οτι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλους» ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις «να συνεισφέρουν στη σχέση αυτή της καλής γειτονίας».

Ο κ. Ιβανόφ υπεραμύνθηκε του «μακεδονισμού» υποστηρίζοντας μάλιστα πως με αφορμή το ιδεολόγημα αυτό «δεχόμαστε εκβιασμούς και το τίμημα είναι μεγάλο και ισχυριζόμενος ότι «καμία χώρα-μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα-μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».


Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».


Το πρωί στην πόλη των Σκοπίων κατέθεσαν στεφάνι για τον εορτασμό του "Ίλιντεν" (εξέγερση το 1903 εναντίον των Οθωμανών στην πόλη Κρούσεβο, την οποία ωστόσο διεκδικούν και οι Βούλγαροι) οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μποίκο Μπορίσοφ.


Στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις στο Κρούσεβο, από τις οποίες απείχε το κόμμα του κ. Γκρουεφσκι VMRO-DPMNE ήταν για πρώτη φορά ομιλητής Αλβανός, και συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Τααλάτ Τζαφέρι.


Εν τω μεταξύ, με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και του ΗΒ χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας ως ένα βήμα για την σταθεροποίηση της βαλκανικής.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
«δεχόμαστε εκβιασμούς και το τίμημα είναι μεγάλο και ισχυριζόμενος ότι «καμία χώρα-μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα-μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό». Ψηλά το κεφάλι.