Υεμένη: Η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των κινδύνων για γενοκτονία και μαζικές εκτελέσεις

Υεμένη: Η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των κινδύνων για γενοκτονία και μαζικές εκτελέσεις Facebook Twitter
0

Η Υεμένη είναι η χώρα όπου σημειώθηκε πέρυσι η μεγαλύτερη αύξηση στον κίνδυνο γενοκτονίας ή μαζικών δολοφονιών, ενώ η Συρία είναι πρώτη όσον αφορά τον ετήσιο δείκτη «Ανθρώπων υπό απειλή» για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο δείκτης, τον οποίο καταρτίζει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Ομάδα Δικαιωμάτων Μειονοτήτων» (MRG), αναφέρει πως οι ευάλωτοι άνθρωποι είναι σε κίνδυνο σε αυξανόμενους αριθμούς σε διάφορες περιοχές στον κόσμο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από τον έξω κόσμο με αποτέλεσμα οι δολοφονίες να συνεχίζονται ανεξέλεγκτα.

Tον περασμένο μήνα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν κατήγγειλε κυβερνήσεις που αρνούνται την πρόσβαση σε αξιωματούχους του ΟΗΕ, ενώ μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε πως ο ΟΗΕ ήταν επιτυχής στην αποτροπή πολέμων.

Σύμφωνα με τον 12ο δείκτη της MRG, η πιο αξιοπρόσεκτη αύξηση των κινδύνων σημειώθηκε πέρυσι στην Υεμένη όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ενώ εκατομμύρια άλλοι λιμοκτονούν.

«Μέρη και των δύο πλευρών της σύγκρουσης έχουν παραβιάσει ατιμώρητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η διεθνής απομόνωση είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για γενοκτονία και μαζικές δολοφονίες», προσθέτει σε μια ανακοίνωση ο Μαρκ Λάτιμερ, εκτελεστικός διευθυντής της MRG.

Η Υεμένη κατατάσσεται στην όγδοη θέση σε έναν κατάλογο 70 χωρών όπου οι άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, πίσω από τη Συρία, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Άλλες χώρες που ανέβηκαν αρκετές βαθμίδες στην κατάταξη πέρυσι είναι η Λιβύη, η Νιγηρία, η Ερυθραία και η Τουρκία.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πέρυσι ακολούθησε ένα πρόγραμμα απολύσεων και συλλήψεων δεκάδων χιλιάδων δημοσίων αξιωματούχων σε εθνική κλίμακα.

Αιτήματα του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) για «αποτελεσματική και ανεμπόδιστη πρόσβαση» εξακολουθούν να απορρίπτονται, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αν οι κυβερνήσεις αποφεύγουν όλο και περισσότερο τη διεθνή επιτήρηση, είναι λόγος σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε ο Λάτιμερ.

Μελέτη που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα από το Κολέγιο Ντάρτμουθ και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ αναφέρει πως τα Ηνωμένα Έθνη υπήρξαν μια αποτελεσματική δύναμη στην αποτροπή πολέμων κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους.

Η ανάλυση περισσότερων από 5.000 πρακτικών ψηφοφοριών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός, που αποτελείται από 193 μέλη, παρέχει ένα φόρουμ διπλωματίας και επικοινωνίας, καλλιεργώντας συμμαχίες και μειώνοντας τις συγκρούσεις.

«Υπάρχουν περισσότερες αποχρώσεις στα πρακτικά σε σχέση με ό,τι νομίζαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Σκάιλερ Κράμερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο ΟΗΕ είναι περισσότερο αποτελεσματικός απ΄ό,τι πολλοί ειδικοί νομίζουν στην επίτευξη της εντολής του να αποτρέπει πολέμους.»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM