Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου

0

Αν θέλεις κάτι διαφορετικό από το κλασικό μοντέλο των διακοπών, τότε η Σιθωνία είναι ο ιδανικός προορισμός. Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, για πολλούς το καλύτερο, κρύβει πολλούς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και συνδυάζει τα πάντα. Μία εβδομάδα θα σου φτάσει για να τους ανακαλύψεις όλους. Κι αν έχεις να διαθέσεις χρήματα για δύο, ακόμα καλύτερα.


Εδώ θα βρεις την πολύβουη παραλία της Καλογριάς στη νότια πλευρά, με το νησάκι σε σχήμα χελώνας απέναντι να σε περιμένει, για να το φτάσεις είτε κολυμπώντας είτε με ποδήλατο θαλάσσης που μπορείς να νοικιάσεις. Θα βρεις επίσης την ξακουστή παραλία Καβουρότρυπες με τα γαλαζοπράσινα νερά, που νομίζεις ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η παραλία Καρύδι, από την άλλη, έχει πολλή πλάκα. Ίσως είναι η πιο ρηχή θάλασσα του κόσμου, μια και πρέπει να διασχίσεις πολλά μέτρα μες στο νερό μέχρι να αρχίσει επιτέλους να βαθαίνει. Οι ντόπιοι αστειεύονται ότι εδώ έμαθε να κολυμπάει όλη η Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, ό,τι πρέπει για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, για πολλούς το καλύτερο, κρύβει πολλούς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και συνδυάζει τα πάντα.Μία εβδομάδα θα σου φτάσει για να τους ανακαλύψεις όλους

Αν θέλεις να συνδυάσεις περιπέτεια και μπάνιο, μπορείς να φτάσεις χαμηλά, στην άκρη της χερσονήσου, όπου βρίσκεται το Καλαμίτσι και το Κριαρίτσι, δύο παραλίες όπου, ειλικρινά, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο της Ελλάδας ή, καλύτερα, όλης της Μεσογείου! Τα μαγευτικά κρυστάλλινα νερά και η χοντρή άμμος σε κάνουν να θέλεις να κατασκηνώσεις εκεί όλη μέρα. Καλύπτουν μεγάλη έκταση που χωράει όλους τους επισκέπτες. Ένα ψυγειάκι με τα απαραίτητα για την ημέρα και μια καλή ομπρέλα χρειάζονται, και είσαι άρχοντας.


Στη βόρεια πλευρά θα βρεις την υπέροχη ακτή Τρανή Αμμούδα, όπου, λόγω μεγάλης έκτασης, μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη ομορφιά της, είτε από κάποιο beach bar συνοδεία ενός δροσερού ροφήματος είτε με την ψάθα σου παραπέρα. Η χοντρή, και πάλι, άμμος και τα καταγάλανα νερά της είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν, ενώ, εάν σου αρέσει να συλλέγεις ψάχνοντας στην αμμουδιά, εκεί θα βρεις ελαφρόπετρες και άσπρες πετρούλες που ζυγίζουν το 1/10 μιας κανονικής πέτρας.

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Καβουρότρυπες


Εκτός, όμως, από γαλάζια νερά, στη Σιθωνία θα βρεις και υπέροχες παραλίες μέσα στα πεύκα σε πολλά σημεία του ποδιού, όπου μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τη σκιά ενός πεύκου, όπως η παραλία Ασκαμνιά στον δρόμο προς Νικήτη. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεις κάποια που σου ταιριάζει, καθώς σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα.

Πέρα, όμως, από τις ωραίες παραλίες για κολύμπι, υπάρχουν και πολλές παραλίες για τους λάτρεις του ψαρέματος, όπως η παραλία της Τριστινίκας και άλλες που εκτείνονται σε όλο το πόδι, ενώ οι λάτρεις των ορεινών διαδρομών αξίζει να επισκεφτούν με αυτοκίνητο το ημιορεινό γραφικό χωριό Παρθενώνας και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφέ στου Paul. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές διαδρομές στο βουνό Ίταμος που βρίσκεται στο κέντρο του ποδιού. Εκεί υπάρχουν πολλά σημεία όπου μπορείς να κάνεις στάση για να φας το κολατσιό σου και να ξεδιψάσεις, όπως η δασική θέση Ψαρρά, όπου έχει και πηγή με κρύο νερό. Το βουνό αυτό πήρε το όνομά του από ένα σπάνιο στην Ελλάδα δέντρο, τον ίταμο, που φύεται κυρίως σε ορεινές περιοχές στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Επιπλέον, εάν είσαι τυχερός και έχει ησυχία, μπορεί να βρεθείς στην ευχάριστη έκπληξη να περάσει από μπροστά σου κάποιο ζαρκάδι!


Για τους λάτρεις του κάμπινγκ, γύρω-γύρω στο πόδι εκτείνονται πολλά οργανωμένα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι το camping του Αρμενιστή, όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο ωραίες συναυλίες με μουσικά σχήματα από όλο τον κόσμο και οι βραδιές προσελκύουν πολύ κόσμο από όλη τη Χαλκιδική!

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Το κάμπινγκ του Αρμενιστή


Για διασκέδαση, επίσης, αξίζει να πας μια μέρα στο χωριό της Νικήτης, την πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας. Απογευματάκι να περπατήσεις στην ορεινή Νικήτη, στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού, και βραδάκι στην Κάτω Νικήτη, για υπέροχη κρέπα στον «Αρχαίο» ή ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια επάνω στο κύμα. Αν θέλεις να κάνεις τουρισμό, υπάρχει ο κοσμικός Νέος Μαρμαράς για ψώνια και παγωτό μηχανής με θέα τη θάλασσα.


Επίσης, ένα μεσημεράκι σε κάποια ψαροταβέρνα στον όρμο του Πόρτο-Κουφό αξίζει, ειδικά εάν συνδυαστεί με μια μικρή βόλτα στο λιμάνι του για χώνεψη! Ο κλειστός κόλπος του είναι μοναδικός, καθώς το άνοιγμα που σχηματίζει το λιμάνι προς τη θάλασσα είναι μόλις 620 μέτρα! Έτσι, μοιάζει με λίμνη δίπλα στη θάλασσα – μόνο που δεν είναι.


Το σίγουρο είναι πως θα απολαύσεις τη Σιθωνία και για το λαχταριστό φαγητό της, σε καταπληκτικές ψαροταβέρνες, όπως ο Βασίλης στη Μεταμόρφωση, σε καλές χασαποταβέρνες με σπεσιαλιτέ τα αρνίσια παϊδάκια στο ημιορεινό χωριό του Μεταγγιτσίου και στα ζαχαροπλαστεία της Νικήτης με τις πολλές λιχουδιές. Αγαπημένο φαγάδικο, η πιτσαρία Οβελίξ, με αφεντικό που τιμάει το όνομα, σερβίροντας, χωρίς υπερβολή, τη μεγαλύτερη πίτσα και τις μεγαλύτερες σαλάτες του κόσμου. Με το μέτρο, λένε, αλλά δεν φαντάζεσαι το μέγεθος.

Σιθωνία: Πεύκα, καταγάλανα νερά και η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου Facebook Twitter
Το γραφικό ορεινό χωριό Παρθενώνας


Όμως το απόλυτο τοπικό προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις φεύγοντας είναι το μέλι, για να γλυκαθείς ακόμη περισσότερο. Βρίσκεις στον δρόμο συνεχώς μαγαζιά που το πουλούν, είτε από τοπικούς παραγωγούς είτε από τον συνεταιρισμό της Νικήτης «Σίθων», κι έχουν ποικιλίες τοπικές, όπως αυτές του πευκόμελου ή της σουσούρας, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως το ελαφρύ μέλι της πορτοκαλιάς.


Καταλύματα υπάρχουν πολλά, για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια, γι' αυτό μην ανησυχείς. Από ωραία bungalows μπροστά στη θάλασσα, ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, μέχρι ενοικιαζόμενα σπιτάκια μέσω Airbnb σε οικονομικές τιμές. Εκείνο που σίγουρα θα χρειαστείς είναι αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις. Αν δεν έχεις, μπορείς εύκολα να νοικιάσεις εκεί.


Και μην ξεχνάμε ότι για να κάνεις τον γύρο ολόκληρου του ποδιού θέλεις μία ώρα και κάτι, οπότε μην ανησυχείς και πολύ για το πού θα βρεις να μείνεις – οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Μπορείς όμως να διαλέξεις ως ορμητήριο τη Μεταμόρφωση ή τη Νικήτη στην αρχή του ποδιού και ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου να κινείσαι σε αποστάσεις 10 λεπτών, σε παραλίες στην πάνω ή στην κάτω μεριά της χερσονήσου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT