LIVE!

Τουρκία: Ολοκληρώνεται η «πορεία για τη δικαιοσύνη» κατά του Ερντογάν

Τουρκία: Ολοκληρώνεται η «πορεία για τη δικαιοσύνη» κατά του Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, η «πορεία για τη δικαιοσύνη» που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου ο επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκισης ενός βουλευτή του κόμματός του, και να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους μπροστά από τη φυλακή που κρατείται.

Ο 68χρονος Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πραγματοποίησε μια πορεία 450 χιλιομέτρων από την Άγκυρα ως την Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλει τη καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, που καταδικάστηκε επειδή έδωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Cumhuriyet» απόρρητες πληροφορίες.

Η πρωτοβουλία αυτή μετατράπηκε σε μια πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι υποστηρικτές του Κιλιτσντάρογλου την συνέκριναν με τη διάσημη «Πορεία του αλατιού» του Γκάντι το 1930 ενάντια στη βρετανική κυριαρχία στην Ινδία.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί τον επικεφαλής του CHP ότι συντάσσεται «με τους τρομοκράτες» και μάλιστα τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του.

Ο Κιλιτσντάρογλου έφτασε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη μαζί με δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που συμμετείχαν στην πορεία με μοναδικό σύνθημα τη «δικαιοσύνη», όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους ανθρώπους στο δρόμο.

Σήμερα θα ολοκληρώσει την πορεία μόνος του , όπως δήλωσε στον Τύπο.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται στη συνέχεια να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μαλτεπέ, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης μπροστά από τη φυλακή που κρατείται από τις 14 Ιουνίου ο Μπερμπέρογλου.

Η συγκέντρωση αυτή αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν μετά από αυτές του 2013.

«Δεν θέλω να υπάρχει στη συγκέντρωση τίποτα άλλο εκτός από (τουρκικές) σημαίες, πανό που να ζητούν δικαιοσύνη και πορτρέτα του Ατατούρκ», έχει προειδοποιήσει ο Κιλιτσντάρογλου.

Σε γραπτές του δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του CHP κατήγγειλε ότι η χώρα «κυβερνάται με αυθαίρετο τρόπο» και ότι «έχουν ξεπεραστεί τα όρια».

«Αυτή τη στιγμή το κοινοβούλιο στην Τουρκία δεν λειτουργεί και η χώρα κυβερνάται από διατάγματα του Ερντογάν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει καταργηθεί εντελώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία καταγγέλλει της αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, κυρίως μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του και μετά τις διώξεις που γίνονται έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου: περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την πορεία του Κιλιτσντάρογλου με περιφρόνηση. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εκτίμησε την Παρασκευή ότι έχει αρχίσει «να γίνεται ενοχλητική». «Πρέπει να σταματήσει μετά τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι αρχές δεν εμπόδισαν την πορεία και η αστυνομία φρόντιζε καθημερινά για την ασφάλειά της.

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM