Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες από ναυάγια στα ανοιχτά της Λιβύης

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες από ναυάγια στα ανοιχτά της Λιβύης Facebook Twitter
EPA/YARA NARDI (φωτογραφία αρχείου)
0

Φόβους ότι δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν σε νέο ναυάγιο στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, εξέφρασε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR). Χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον 126 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο πλεούμενου, στα ανοικτά της Λιβύης. Παράλληλα, μαρτυρίες μεταναστών έκαναν λόγο και για δεύτερο ναυάγιο. 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της UNHCR, Φεντερίκο Φόσι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια λέμβος στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 85 άνθρωποι έσπασε στα δύο και βυθίστηκε, λίγο μετά τον απόπλου από τη Σαμπράθα στο δυτικό τμήμα της Λιβύης την Πέμπτη».


Όπως ανέφερε, τρία ξύλινα πλοιάρια αναχώρησαν ταυτόχρονα από τις λιβυκές αρχές το πρωί εκείνης της μέρας. Οι επιβάτες του πρώτου σκάφους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, όπου και μετέφεραν πληροφορίες για την τύχη των άλλων δύο πλοιαρίων.

Ένα από τα άλλα πλοιάρια αναχαιτίστηκε από τις λιμενικές αρχές της Λιβύης και ρυμουλκήθηκε στην ακτή, ενώ το άλλο έσπασε στα δύο, με πολλούς από τους επιβαίνοντες να πέφτουν στη θάλασσα, τόνισε ο Φόσι. «Κάποιοι επέζησαν και επικοινώνησαν έπειτα με οικείους τους που επέβαιναν στην πρώτη λέμβο, λέγοντάς τους ότι διασώθηκαν από τις λιβυκές αρχές. Δεν γνωρίζουμε πόσοι παρασύρθηκαν από τα κύματα», πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε εκείνους για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί, είναι πολλές οικογένειες με παιδιά από τη Συρία και χώρες της Βόρειας Αφρικής.


Οι μετανάστες που έφτασαν χθες στη Σικελία είπαν σε εργαζόμενους οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας πως επτά άνθρωποι πνίγηκαν πέφτοντας στη θάλασσα σε ένα ακόμη ναυάγιο, ανάμεσά τους ο σύζυγος μιας εγκύου από το Καμερούν που βρισκόταν μεταξύ των επιζώντων. 


«Αυτές οι τραγωδίες είναι μια υπενθύμιση των σοβαρών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν εξωθούνται να δραπετεύσουν από τις χώρες τους, εξαιτίας του πολέμου και των διώξεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Σεσίλ Πουιγί. «Από την αρχή αυτού του έτους, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη», τόνισε η εκπρόσωπος.


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, από την αρχή της χρονιάς περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη βόρεια Χιλή - Ζημιές σε κτίρια, 20.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη βόρεια Χιλή - Ζημιές σε κτίρια, 20.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Εικόνες και πλάνα που μεταδίδονται από τοπικά μέσα δείχνουν σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένους τοίχους στην πόλη Κοπιαπό, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο
LIFO NEWSROOM
Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Διεθνή / Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Ο πρώην γενικός ιατρός Arne Bye καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης στη Νορβηγία για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ασθενών του. Η υπόθεση συγκλόνισε ολόκληρη τη Σκανδιναβία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Το Ισραήλ εξοπλίζει τη «Λαϊκή Δύναμη» του Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ στη νότια Γάζα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τοπικής αντίστασης κατά της Χαμάς. Το ρίσκο, οι αντιδράσεις και το όραμα για τη μετά-πολεμική Γάζα
LIFO NEWSROOM
Οι καλύτερες αναρτήσεις στη δημόσια διένεξη Μασκ - Τραμπ

Διεθνή / «Ωχ, οι κοπέλες τσακώνονται, ε;»: Οι καλύτερες viral αντιδράσεις στη διαμάχη Μασκ - Τραμπ

Από τον Κάνιε Γουέστ μέχρι την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, τα social media «πλημμύρισαν» με αντιδράσεις στη δημόσια διένεξη ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Τουρκική εφημερίδα: Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά

Διεθνή / Τουρκική εφημερίδα: «Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά»

Οι τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέχουν πλέον το 75% των γραμμών προς ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες. Ρεκόρ αναμένεται με 1,4 εκατ. Τούρκους τουρίστες το 2025.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με τα μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως ανέκτησε το βυθισμένο αντιτορπιλικό της, αλλά η παρουσία δεκάδων τεράστιων μπαλονιών γύρω από το πλοίο εγείρει ερωτήματα. Ποιος ήταν ο ρόλος τους στη διάσωση;
LIFO NEWSROOM