Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας- Κατηγορείται για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας- Κατηγορείται για σχέσεις με τον Γκιουλέν Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τάνερ Κίλιτς που συνελήφθη την Πέμπτη για φερόμενες σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.


Ο Κίλιτς συνελήφθη μαζί με 22 ακόμη δικηγόρους στην περιοχή της Σμύρνης και οχτώ εκ των συλληφθέντων τέθηκαν υπό κράτηση.


Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον επικεφαλής της ΜΚΟ στην Τουρκία ότι χρησιμοποιούσε το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν και ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.


Η Αμνηστία ανέφερε ότι ο Κίλιτς κατηγορείται για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» και η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για μια «παρωδία δικαιοσύνης», που καταδεικνύει την καταστροφικές επιπτώσεις των καταστολικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Η Αμνηστία απορρίπτει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Κίλιτς και αρνείται ότι χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ByLock.


«Ο Τάνερ Κίλιτς δεν είναι ούτε υποστηρικτής, ούτε ακόλουθος του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και στην πραγματικότητα έχει επικρίνει τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.


Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM