Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Ιωάννα Πορτόλου - Ομάδα Griffοn, Πορνό. Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών

0

Πληθώρα χορευτικών παραστάσεων στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με τις ελληνικές ομάδες να αποτελούν σημαντικό κομμάτι του. Πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις χαρισματικών χορογράφων που έχουν δείξει πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές στο παρελθόν, ως εκ τούτου αναμένουμε από αυτούς ακόμα καλύτερες παραστάσεις.

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Λενιώ Κακλέα, A hand's turn. Φωτο: Σωτήρης Βασιλείου


Την αρχή θα κάνει η χορογράφος Λενιώ Κακλέα με το έργο A hand's turn, το οποίο ερμηνεύει η ίδια και απευθύνεται σε έναν ή δύο θεατές κάθε φορά. Η καλλιτέχνις θα δέχεται επισκέψεις καθημερινά από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, για έναν μήνα. Μια περφόρμανς που διερευνά τη διάκριση μεταξύ «αριστερού» και «δεξιού», τις λειτουργικές και συμβολικές διαστάσεις τους από το σώμα έως την πολιτική. Μετά από κάθε συνάντηση ο εκάστοτε θεατής θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αποτύπωμα της χορογραφίας σε μορφή βιβλίου.

Λενιώ Κακλέα, A hand's turn. Πειραιώς 260, Xώρος Β, 1-4, 7-11, 14-18, 21-25, 27-30 Iουνίου & 1 Ιουλίου, 19:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Ευριπίδης Λασκαρίδης - OSMOSIS, Τιτάνες. Φωτο: Κική Παπαδοπούλου


Ακολουθούν οι Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη, όπου δύο μοναχικά πλάσματα, εν μέρει παραμορφωμένα, ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, από τι υλικά απαρτίζεται ο κόσμος μας, τα μικρά και μεγαλύτερα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων και τον ακίνητο χρόνο. Οι Τιτάνες αποτίνουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία, για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου.

Ευριπίδης Λασκαρίδης - OSMOSIS, Τιτάνες. Πειραιώς 260, Χώρος Ε, 6-8 Ιουνίου, 21:00

 
Η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffon παρουσιάζουν την παράσταση Πορνό. Ένας κόσμος φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός, τρομακτικός, καλυμμένος, επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός βιώνεται σε μια ιερή στιγμή, μια στιγμή άρσης των απαγορεύσεων, κατάργησης του συστήματος, ακόμα και του ίδιου του εαυτού.

Ιωάννα Πορτόλου - Ομάδα Griffοn, Πορνό. Πειραιώς 260, Χώρος Ε. 15-17 Ιουνίου. 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Κατερίνα Ανδρέου, Α kind of fierce. Φωτο: Emila Milewska


Το έργο της Κατερίνας Ανδρέου A kind of fierce επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η αμφίσημη φύση του κανόνα και η σχετική έννοια της ελευθερίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον της δημιουργού και την οδηγούν σε γραφές που αφήνουν την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης. Το A κind of fierce είναι ένα σόλο που παρατηρεί τη μοναχική του φύση και παίζει με την ιδέα της έκθεσης και της έκφρασης, προσπαθώντας να μην ξεχάσει ότι η σκηνική δράση αφορά την παρούσα στιγμή. Γυροφέρνει την ιδέα της τόλμης, ψάχνοντας τη δική του εκδοχή, με στόχο να αφήσει χώρο σε μερικές στιγμές ελευθερίας. Μέσα από μια διαδικασία που συνδέει την οξύτητα της σκέψης με την αμεσότητα της παρόρμησης, η Ανδρέου επινοεί τους κανόνες για να τους χειριστεί και παίζει με την αντίθεση, με τις ίδιες της τις αναφορές, με τις ίδιες της τις εμμονές. Το έργο της αυτό προσπαθεί να αποφύγει τη νοσταλγία, τον φόβο, το μοιραίο ή την ελπίδα – όλα είναι σημαντικά και τα πάντα ασήμαντα. Είναι ο δικός της «ελεύθερος χορός».

Κατερίνα Ανδρέου, Α kind of fierce. Πειραιώς 260, Χώρος Ε. 10-11 Ιουνίου. 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Σύνδεσμος Χορού, Rapidly Becoming.


Το Rapidly Becoming θα αποτελέσει ένα καλλιτεχνικό πείραμα στο οποίο ανέλαβαν να δώσουν πνοή πέντε χορογράφοι και δώδεκα νέοι χορευτές. Μια συλλογική απόπειρα με στόχο οι πέντε διαφορετικές φωνές των δημιουργών, χωρίς να υπάρχει κοινή θεματολογία ή αισθητική εκ των προτέρων, να συγχωνευτούν σε ένα έργο. Οι χορογράφοι είναι οι Βάσω Γιαννακοπούλου, Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου, Μαριέλα Νέστορα και Κατερίνα Σκιαδά.

Σύνδεσμος Χορού, Rapidly Becoming. Πειραιώς 260, Χώρος Η, 19-20 Ιουνίου, 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Αναστασία Βαλσαμάκη, Sync. Φωτο: Σωτήρης Καδινόπουλος


Η πρωτοεμφανιζόμενη Αναστασία Βαλσαμάκη, με το ομαδικό έργο Sync, στο οποίο συμμετέχουν εννέα χορευτές, διερευνά τη σχέση της ατομικότητας και της ομαδικότητας με την αρμονική συνύπαρξη.

Αναστασία Βαλσαμάκη, Sync. Πειραιώς 260, Χώρος Ε, 2-3 Ιουλίου, 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Rootlessroot, Λίντα Καπετανέα - Γιόζεφ Φρούτσεκ, When the dogs assailed their masters. Φωτο: Μαριλένα Σταφυλίδου

Η εκπληκτική ομάδα με τη διεθνή διαδρομή RootlessRoot των Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ θα παρουσιάσει το When the dogs assailed their masters. Το έργο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Πώς θα μας θυμούνται οι επόμενες γενιές;», «Δημιουργούμε κάτι που αξίζει να το θυμούνται;», «Πώς εξαφανίστηκε η έννοια του "για πάντα";», «Το μέλλον είναι η ηλιθιότητα και είναι ήδη εδώ με τις συνέπειες του;», «Πόσο ανόητα και τετριμμένα είναι τα σύγχρονα κινήματα;». – x.π.

Rootlessroot, Λίντα Καπετανέα - Γιόζεφ Φρούτσεκ, When the dogs assailed their masters. Εθνικό Θέατρο/ΡΕΞ, 27-29/6, 21:00

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιγμα στην πόλη: Το Φεστιβάλ Αθηνών βγαίνει στους δρόμους με δράσεις πέρα από τη θεατρική σκηνή

Θέατρο / Άνοιγμα στην πόλη: Το Φεστιβάλ Αθηνών βγαίνει στους δρόμους με δράσεις πέρα από τη θεατρική σκηνή

Όλα τα θεατρικά events που περιμένουμε σε «ευαίσθητες» περιοχές, υπαίθριους χώρους, εργατικές γειτονιές, προσφυγικές κατοικίες, ιστορικούς λόφους και ταβέρνες, με στόχο να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο η πόλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ