H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
H Ιμάνυ στις 15 Ιουνίου θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

0

Οι όπερες και τα κλασικά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών με δύο εμβληματικές όπερες του Ρομαντισμού. Ανεβάζει το αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι και μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες όλων των εποχών, το Μαντάμα Μπαττερφλάι (για 5 παραστάσεις, στις 31 Μαΐου και στις 2-4 και 7 Ιουνίου, στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σπουδαίος Αργεντινός Ούγκο ντε Άνα σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Ο τραγικός έρωτας της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν με έναν Αμερικανό αξιωματικό που έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά το 1904 στο Μιλάνο μεταφέρεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης με ένα διεθνές καστ που αποτελείται από τους Τσέλια Κοστέα, Σάε Κιουνγκ Ριμ, Ελένα Κασσιάν, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρη Πακσόγλου, Διονύση Σούρμπη κ.ά. Για τον Ιούλιο, σειρά έχει ο Βέρντι και το Τροβατόρε. Δυο αδέρφια που δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους ερωτεύονται την ίδια γυναίκα και ο διάσημος Ιταλός συνθέτης δημιουργεί το 1853 μια όπερα-ορόσημο για το κίνημα του Ρομαντισμού. Θεωρείται η κατεξοχήν όπερα τραγουδιστών, όπου οι φωνές εξέχουν, και γι' αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σειρά από κορυφαίους ερμηνευτές παγκοσμίως, όπως οι Πιέρο Πρέττι, Βάλτερ Φρακκάρο, Τσέλια Κοστέα, Γελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός, Τάσος Αποστόλου. Στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Ο Τροβαδούρος. Φωτο: Μ. Σταφυλίδου

Τον δολοφονικό κουρέα που θερίζει στους δρόμους του βικτωριανού Λονδίνου του 19ου αιώνα ζωντανεύουν η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου σε μία από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών. Το Sweeney Todd είναι ένα από τα πιο σημαντικά μιούζικαλ που συνέθεσε και έγραψε ο ζωντανός θρύλος του Μπρόντγουεϊ Στίβεν Σοντχάιμ. Ο Σοντχάιμ πάντρεψε τη μαύρη κωμωδία με το μιούζικαλ και σάρωσε τα βραβεία Τόνι όταν το μιούζικαλ ανέβηκε για πρώτη φορά, το 1979, ενώ κέρδισε το νεότερο κοινό με την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον το 2007. Στην Αθήνα ανεβαίνει με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και κλασικούς τραγουδιστές αλλά και 35μελή ορχήστρα. Για μία μόνο παράσταση, στις 29 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Sweeney Todd

Στις 17 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Βρανού, προσκαλεί τον διεθνή σολίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, πριν ξεκινήσει τη μεγάλη διετή παγκόσμια περιοδεία του, και συμπράττουν στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του Σ. Ραχμάνινοφ. Στην ίδια ενότητα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει τη Δωδεκανησιακή σουίτα αρ. 1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παιχτεί η Συμφωνία αρ. 5 σε μι ελάσσονα, έργο 64 του Τσαϊκόφσκι.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Φιλαρμονική της Θεσσαλονίκης


Στις 21 Ιουνίου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής για να ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο έργα του Μπαχ, του Νίνο Ρότα και του Μοντέστ Μουσόργκσκι. Όλα αυτά υπό τις οδηγίες του Αναστάσιου Συμεωνίδη, που είναι ο νέος της καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ τους συνοδεύει ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου.


Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση που αφηγείται το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παίξει ζωντανά στις 5 Ιουνίου τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, παράλληλα με την προβολή της ταινίας. Η μουσική διεύθυνση έχει ανατεθεί στον Γερμανό αρχιμουσικό Γενς Τρέστερ.


Στις 6 και 7 Ιουλίου ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης για δύο μοναδικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Την πρώτη ημέρα θα ερμηνεύσουν το έργο Ο θρύλος της αόρατης πολιτείας του Κιτέζ και στη συνέχεια το Παραλλαγές ροκοκό του Τσαϊκόφσκι με τη συνοδεία του Ισπανού τσελίστα Πάμπλο Φερράντες. Τη δεύτερη ημέρα μαζί τους θα είναι ο Ρώσος πιανίστας Ντένις Ματσούεφ για τις ανάγκες του Κονσέρτου για πιάνο αρ. 3 του Ραχμάνινοφ, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μουσική από το μπαλέτο Πετρούσκα του Στραβίνσκι.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης.


Στις 15 Ιουλίου οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία πραγματικά ξεχωριστή βραδιά: μία από τις πιο σπουδαίες πιανίστες των τελευταίων χρόνων, η Μάρτα Άργκεριχ, θα συμπράξει στη σκηνή με την αγαπημένη της μαθήτρια, την Ελληνίδα Θεοδοσία Ντόκου, για να ερμηνεύσουν το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ αλλά και το Καρναβάλι των ζώων του Καμίγ Σαιν-Σανς, με αφήγηση από τη Γαλλίδα ηθοποιό και κόρη της Άργκεριχ, Ανν Ντυτουά. Θα ακουστούν επίσης έργα των Μιγιώ και Ραβέλ.

Η παράδοση

Φέτος όμως το Φεστιβάλ Αθηνών τιμάει και την παράδοση, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 28 Ιουνίου στο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου. Στις «Μουσικές της Κρήτης» θα ανέβουν πάνω στη σκηνή εξήντα μουσικοί και τραγουδιστές και είκοσι χορευτές και θα φέρουν μαζί τους όλο τον μουσικό πλούτο και την κληρονομιά του νησιού με ιδιωματικούς σκοπούς και τραγούδια, νανουρίσματα, μαντινάδες της νύφης, λύρες, βιολιά, ακόμη και αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, σε μία από τις πιο συγκινητικές και αξέχαστες βραδιές του καλοκαιριού.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Μουσικές της Κρήτης


Στις 3 Ιουλίου η βυζαντινή μουσική αντικρίζει την οθωμανική μουσική σε ένα απροσδόκητο ηχητικό πάντρεμα. Τα δύο αυτά είδη θα ενώσουν δύο όργανα, η λύρα των Ελλήνων της Πόλης και το νέι των δερβίσηδων. Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» του Κωνσταντίνου Αγγελίδη που μελετά την ψαλτική παράδοση συναντιέται με ένα σύνολο Τούρκων τραγουδιστών, ενώ στη σκηνή θα πρωτοστατούν ο Kudsi Ergüner, περίφημος δεξιοτέχνης του νέι και πρεσβευτής της Ουνέσκο για την τέχνη, και ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.


Δύο μέρες πριν, την 1η Ιουλίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 180 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του, το 1837, και διοργανώνει μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στο Ηρώδειο με κείμενα, ήχους και με όλη τη μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν στα Προπύλαια τα χρόνια αυτά, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης της Αθήνας για περίπου δύο αιώνες.


Τα 20 χρόνια μελέτης των ήχων της Μεσογείου κλείνει και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Γι' αυτόν το λόγο στις 30 Ιουνίου προσκαλεί στη σκηνή του Ηρωδείου σημαντικούς μουσικούς και σχήματα, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, οι Encardia, o Θοδωρής Κοτονιάς, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρίνα Σάττι, σε ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά, στέλνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας.


Το Φεστιβάλ δεν ξεχνά το ελληνικό τραγούδι, με εμφανίσεις σπουδαίων Ελλήνων συνθετών και ερμηνευτών. Στις 13 Ιουνίου ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει μερικές από τις πιο πετυχημένες συνθέσεις του που πέρασαν από γενιά σε γενιά σε μια μεγάλη συναυλία που έχει τίτλο «Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω». Τα πιο ωραία τραγούδια που έχει γράψει θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Μαρία Φαραντούρη


Στις 22 Ιουνίου η σκηνή ανήκει στη Μαρία Φαραντούρη σε μια συνάντηση «Πέρα από τα σύνορα». Ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου έγραψε ένα πρωτότυπο έργο αποκλειστικά για τη φωνή της, ενώ μαζί με την Kαταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ θα ερμηνεύσουν ισπανικά και καταλανικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Το κονσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά από τη μεγάλη γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM.


Στις 9 Ιουλίου το «Όλα σε θυμίζουν...» είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Μανώλη Ρασούλη, με συμμετοχές από τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Μπάμπη Στόκα κ.ά.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Η Ελένη Βιτάλη συμμετέχει στο αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη

Τα ξένα

Τέλος, από το πρόγραμμα δεν θα λείψουν οι μεγάλες ξένες συναυλίες, με τις εμφανίσεις της Ιμάνυ στις 15 Ιουνίου, του Ιταλού πιανίστα Λουντοβίκο Εϊνάουντι στις 20 Ιουνίου, του Γάλλου συνθέτη Γιαν Τιέρσεν στις 13 Ιουλίου και του σπουδαίου Βιμ Μέρτενς στις 30 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Λουντοβίκο Εϊνάουντι. Φωτο: Ray Tarantino

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

Θέατρο / Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

O διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, λίγο πριν από την έναρξη του πρώτου φεστιβάλ που φέρει πλήρως την υπογραφή του, μιλάει στη LiFO για το στοίχημα που αισιοδοξεί να κερδίσει
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Μουσική / O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές μίλησε στη LiFO λίγο πριν αποσυρθεί από το τραγούδι. Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αναδημοσιεύουμε μια σπάνια συνέντευξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Μουσική / Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Το «For those dancing alone in their apartment» είναι ένα μουσικό πείραμα για όσα άτομα ψάχνουν ευκαιρία να ξεφύγουν, χορεύοντας μόνα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο, ανάλογα με τη διάθεσή τους και για όσο το επιθυμούν.
M. HULOT
Ody Icons Περφόρμερ, μουσικός, δραματουργός, συνθέτης 

Οι Αθηναίοι / Ody Icons: «Δεν γίνεται να μη διεκδικήσεις τον χώρο που σου αναλογεί»

Περφόρμερ, μουσικός. Μεγάλωσε σε περιβάλλον που αγαπούσε την Ανατολή, ήταν λαϊκό και καθόλου εστέτ, κι αυτό επηρέασε τη μουσική του. Γι' αυτό δεν καταλαβαίνει τι εννοούν στην Ελλάδα όταν τον ρωτούν «γιατί τόσο τουμπερλέκι;». Ο Ody Icons αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Σεμίνα Διγενή / Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ της Σεμίνας Διγενή για τον αγνό πρίγκηπα του rock and roll. Ακούγονται:  Δημήτρης Πουλικάκος, Μελίνα Σιδηροπούλου,  Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Αγγελάκας κ.α.
THE LIFO TEAM
Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Μουσική / Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Σιχαίνονται τις πελατειακές σχέσεις, είναι unapologetic, αγαπούν τα συμπεριληπτικά dancefloors, αδιαφορούν για τον αλγόριθμο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πολύ ανταγωνιστική σκηνή. 7 νέοι λόκαλ DJs μιλούν στη LifO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώργος Χατζηνάσιος

Μουσική / Γιώργος Χατζηνάσιος: «Ότι τι; Είναι ηλίθιοι όσοι ακούνε ελαφρολαϊκά;»

Έγινε συνθέτης για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα του. Πιστεύει πως όποιος λέξη «ελαφρός» είναι απαίσια. Πρόλαβε την εποχή που τους τραγουδιστές τούς καταλάβαινες από τον ήχο της φωνής τους - τώρα δεν τους ξεχωρίζει. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral χορευτικά πάρτι της χρονιάς

Μουσική / Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral πάρτι της χρονιάς

Η Βάσω Καζαντζίδου και η Μαρινέλα Αμπντουραχμάνι γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα αθηναϊκό κλαμπ. Δύο χρόνια μετά, αυτή η συνάντηση γέννησε ένα από τα πιο δημοφιλή mobile queer events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT