Ο Μητσοτάκης στην Αμφίπολη: Το μνημείο έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης

Ο Μητσοτάκης στην Αμφίπολη: Το μνημείο έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
1

 Την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αμφίπολη. Μίλησε για «ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας» ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως, δυστυχώς, συνέβη.

 «Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Αμφίπολη και με πολύ μεγάλη συγκίνηση, είδα ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και, βέβαια, να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο. Είναι ένα μνημείο το οποίο, όπως είπε και ο περιφερειάρχης, αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μνημείο το οποίο από μόνο του θα δώσει ζωή και θα παράγει πλούτο για αυτή την πολύ όμορφη γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σε ερώτηση αν είναι μακεδονικό το μνημείο ή όχι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, κατά συνέπεια -δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά όλοι οι ειδικοί λένε το ίδιο πράγμα- δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, καμία αμφιβολία ότι το μνημείο αυτό είναι μακεδονικό. Αλλά, ξέρετε, η δική μας δουλειά δεν είναι να υποκαθιστούμε τη δουλειά των αρχαιολόγων, των ιστορικών, των ειδικών. Εμείς πρέπει να διευκολύνουμε όλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και από εκεί και πέρα, υποχρέωσή μας είναι να καταστήσουμε αυτό το μνημείο επισκέψιμο, το συντομότερο δυνατόν, προστατεύοντας φυσικά πάντα τον αρχαιολογικό χώρο».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει πρόοδος και υπογράμμισε: «Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη».

Πρόσθεσε πως «αυτό το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να αφήσουμε πίσω τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν και να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτό το μνημείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν ο γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος.

Μετά την ξενάγηση στο μνημείο, ο πρόεδρος της ΝΔ κάθισε στο καφενείο της Μεσολακκιάς και συζήτησε με κατοίκους.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΟΝΑΚΟ

Πολιτική / Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό: Συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Τασούλα

Κατά τις συναντήσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου και τον ρόλο της Μεσογείου ως κοινού σημείου αναφοράς
THE LIFO TEAM