Γαλλία: Τελεσίδικη καταδίκη για τον επιχειρηματία και πρώην υπουργό Μπερνάρ Ταπί

Γαλλία: Τελεσίδικη καταδίκη για τον επιχειρηματία και πρώην υπουργό Μπερνάρ Ταπί Facebook Twitter
0

To Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριος της Γαλλίας καταδίκασε τελεσίδικα τον Γάλλο επιχειρηματία και πρώην υπουργό Μπερνάρ Ταπί που με βάση την απόφαση καλείται να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί μέχρι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο του 2016, η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια για να διευθετηθεί η αντιδικία του Ταπί με την τράπεζα «Credit lyonnais» σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών «Adidas».

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε θεωρήσει πως ήταν «δόλια» επειδή είχαν αποσιωπηθεί οι σχέσεις ανάμεσα στην πλευρά του Ταπί και έναν από τους διαιτητές.

Το εφετείο του Παρισιού είχε επίσης καταδικάσει τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο των ποσών. Ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ και πρώην υπουργός του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1992-1993) προσέφυγε σε τρίτο βαθμό στο Ακυρωτικό Δικαστήριο και σήμερα εκδόθηκε η απόφαση.

«Η δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική παρά μόνο όταν είναι αυστηρή και δίκαιη με όλους, ακόμη κι όταν το κράτος είναι μέρος στην υπόθεση. Η ζωή συνεχίζεται και η μάχη επίσης», αντέδρασε ο Ταπί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι μια νέα αναποδιά για τον επιχειρηματία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσει σύντομα τα ποσά: προσωπικά ο Μπερνάρ Ταπί βρίσκεται υπό δικαστική εκκαθάριση και οι εταιρείες του βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας.

Η δικαιοσύνη διαθέτει προς το παρόν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε αγαθά που έχουν κατασχεθεί από τους δικαστικούς που ερευνούν την διαιτησία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση. Μεταξύ των αγαθών αυτών είναι μια πολυτελής ιδιοκτησία στο Σεν Τροπέ που είχε αγορασθεί έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην υπουργό.

Στο πλαίσιο αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης που διαρκεί εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας και σήμερα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τον μοναδικό θεσμό που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε κάποια ποινή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM