Παππάς: Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική

Παππάς: Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Την πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Τομέα του Διαστήματος: Εκπαίδευση, Έρευνα, Τεχνολογία, Εφαρμογές» που αφορά τη διαστημική πολιτική χαιρέτισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι έχουμε περάσει το πρώτο σοκ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη στελέχωση της διαστημικής υπηρεσίας, και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής. «Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με όρους μακροπρόθεσμους για την πορεία της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός, και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαστημική πολιτική, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο η οποία έλαβε ευρεία αποδοχή από μεγάλο μέρος του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, και ότι το νομοσχέδιο θα θέσει ψηλά τον πήχη, ενώ σημείωσε, ότι ήδη από σήμερα αλλά και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις και ιδέες «για να κατακτήσουμε τους επιδιωκόμενους στόχους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τα αυτονόητα βήματα που η χώρα όφειλε να είχε κάνει στον τομέα, καθώς είναι από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν διαθέτει διαστημικό Οργανισμό, την ώρα που έχει στο δυναμικό της λαμπρά επιστημονικά μυαλά και γενικότερα ανθρώπινο δυναμικό. «Θα είναι αδιανόητο» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ «για την Ελλάδα του μέλλοντος να μην έχει έναν τέτοιο διαστημικό Οργανισμό, καθώς διαθέτει και το επιστημονικό και το επιχειρηματικό εκτόπισμα».

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ. Παππάς, θα έχουμε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT3, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αξιοποίηση πολλών εφαρμογών της διαστημικής επιστήμης σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με την καθημερινή ζωή των πολιτών και φυσικά με το επιχειρείν. Δικός μας στόχος είναι να διασυνδεθεί αυτός ο διαστημικός οργανισμός με τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και φυσικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας, επιστήμης και επιχειρηματικότητας. Είναι ανάγκη, συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενός ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ όλων των ερευνητικών φορέων και των αξιολογότατων Ελλήνων επιστημόνων που να πιστοποιεί την ελληνικότητα σπουδαίων επιτευγμάτων και στον τομέα της διαστημικής επιστήμης.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος των δύο ιδρυμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM