Βενεζουέλα: Ντυμένοι στα λευκά κάνουν πορεία για τους νεκρούς των διαδηλώσεων

Βενεζουέλα: Ντυμένοι στα λευκά κάνουν πορεία για τους νεκρούς των διαδηλώσεων Facebook Twitter
0

Ντυμένοι στα λευκά, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αρχίζουν να συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν «σιωπηλά» σε ολόκληρη την χώρα εκφράζοντας την αυξανόμενη λαϊκή οργή μετά την έκρηξη της βίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 20 ανθρώπων σε τρεις εβδομάδες.


Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούν τις εισόδους προς το Καράκας, τόπο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων των περασμένων ημερών κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.


Οι σημερινές διαδηλώσεις θα κατευθυνθούν προς τις επισκοπικές έδρες σε ολόκληρη την χώρα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατηγορήσει την εκκλησία ότι παίζει ρόλο πολιτικού παράγοντα στο πλευρό της αντιπολίτευσης.


Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από το τέλος του 2015, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις διαδηλώσεις μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Την χθεσινή νύκτα ταραχές ξέσπασαν και πάλι σε πολλές συνοικίες του Καράκας και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι με μοτοσικλέτες διέτρεχαν τους δρόμους της πρωτεύουσας προκαλώντας πανικό στον πληθυσμό.


Την Τετάρτη και Πέμπτη, επεισόδια ξέσπασαν κατά τις πορείες διαμαρτυρίας, καθώς διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας που απαντούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Μόνο την νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους του Καράκας.


Έπειτα από τις σημερινές διαδηλώσεις, «εθνικός αποκλεισμός» των δρόμων προγραμματίζεται για την Δευτέρα.


Οι αντιτσαβιστές βρίσκονται από την 1η Απριλίου σε ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και πληθαίνουν τις κινητοποιήσεις ποντάροντας στην εξάντληση του αντίπαλου στρατοπέδου.


Κατά την άποψη του πολιτειολόγου Λουίς Σαλαμάνκα, είναι δύσκολο αυτές οι διαδηλώσεις να επιταχύνουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι περισσότερο οι προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2018.
Σε αυτήν την πετρελαιοπαραγωγό χώρο που βυθίστηκε οικονομικά εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, υπάρχει έλλειψη των περισσότερων ειδών διατροφής και φαρμάκων. «Η χώρα δεν έχει πλέον ούτε ένα υγιές οστό. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν» παρά την καταστολή, προβλέπει ο κοινωνιολόγος Φρανσίσκο Κοέγιο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Διεθνή / Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ θα εμφανιστούν ενώπιον του συμβουλίου αποφυλάκισης της Καλιφόρνια για να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, μετά από δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα για τη δολοφονία των γονιών τους.
LIFO NEWSROOM
Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Διεθνή / Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Ο συνταγματάρχης Andre Wuestner, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποτιμούν το στρατιωτικό έργο
LIFO NEWSROOM
Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Ο Καναδάς επιδιώκει στενότερη συνεργασία με Σουηδία και Φινλανδία σε άμυνα και εμπόριο, μειώνοντας την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, μετά τις απειλές Τραμπ για προσάρτηση
LIFO NEWSROOM
Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Διεθνή / Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Μετά τον θάνατο ξεναγού λόγω υπερβολικής ζέστης, ενώ οδηγούσε ομάδα στο Κολοσσαίο, οι ενώσεις ξεναγών της Ρώμης ζητούν αλλαγή των θερινών ωραρίων για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Διεθνή / Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Στην Ιταλία συνελήφθη Ουκρανός ύποπτος για τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream το 2022 - Η υπόθεση αναζωπυρώνει το μυστήριο γύρω από μία από τις πιο τολμηρές δολιοφθορές στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού που ενέκρινε το Ισραήλ

Διεθνή / Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού του Ισραήλ

Αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών, καταργώντας οποιαδήποτε εδαφική συνέχεια και ενταφιάζοντας την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Διεθνή / Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Απόρρητα στοιχεία ισραηλινής στρατιωτικής πληροφορίας δείχνουν ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι άμαχοι, ενώ ο αριθμός των μαχητών φαίνεται να έχει υπερβολικά υψηλή αναφορά
LIFO NEWSROOM