Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Η διανομή της Λέσχης αποτελείται κυρίως από νέους ηθοποιούς, οι οποίοι χρειάστηκε να μελετήσουν την εποχή σε βάθος, αναλύοντας το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του '40. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σκηνοθέτις Έφη Θεοδώρου καταπιάνεται με το εμβληματικό βιβλίο του Στρατή Τσίρκα Η Λέσχη (1960). Το 2009 είχε κάνει την πρώτη της απόπειρα με τη συνδρομή των τελειόφοιτων της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Τώρα, με την πείρα της προηγούμενης φοράς, αλλά και με μια νέα, αναθεωρημένη διασκευή, στήνει το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ακυβέρνητες Πολιτείες (θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο από άλλους σκηνοθέτες) στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, «εγκαινιάζοντας» την πρώτη σύμπραξη του ιστορικού θεάτρου του Κουν με το Εθνικό Θέατρο.


Το βιβλίο καταγράφει την πορεία του ελληνικού αντιφασιστικού κινήματος στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με σαφείς αναφορές στην ιστορία της Αριστεράς, στο περιθώριο, αλλά και σε απόλυτο συσχετισμό ενίοτε με το διεθνές γίγνεσθαι της εποχής κατά την οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα του πολέμου. Στη Λέσχη, στο εσωτερικό μιας πανσιόν και με φόντο τα Ιεροσόλυμα, συγχρωτίζονται αριστεροί, παράνομοι και αντιφασίστες μαχητές, πολιτικοί και διπλωμάτες του επίσημου μηχανισμού εξουσίας των συμμαχικών δυνάμεων, μοιραίες γυναίκες και τυχοδιώκτες, αλλά και απλοί άνθρωποι που εξαιτίας των καταστάσεων βλέπουν τη ζωή τους να παραπαίει. Ένα επικού χαρακτήρα μυθιστόρημα, ένα μωσαϊκό φυλών και πολιτισμών με διαφορετικούς καημούς, πάθη και πιστεύω στη δίνη του πολέμου και της Ιστορίας.

Ο κοσμοπολιτισμός του Τσίρκα ξεδιπλώνεται και μέσα από τις πολλές γλώσσες και τις ακόμα περισσότερες αντιλήψεις κάθε ήρωα, μέσα από τα διάφορα κράτη που εκπροσωπούνται.


Κατεβήκαμε στο Υπόγειο για να παρακολουθήσουμε πρόβα και να μιλήσουμε με τη σκηνοθέτιδα, η οποία μοιάζει συνεπαρμένη από αυτό το θρυλικό μυθιστόρημα, το οποίο, παρ' όλη την κριτική που δέχτηκε, τόσο λογοτεχνικά όσο και πολιτικά (καταγγέλλει τον δογματισμό του κομματικού μηχανισμού του ΚΚΕ, γεγονός που προκάλεσε τη διαγραφή του Τσίρκα από την τοπική οργάνωση της Αλεξάνδρειας), εκτίναξε τη φήμη του συγγραφέα του πέρα από τα ελληνικά σύνορα, κάνοντάς τον γνωστό στους κόλπους της γαλλικής Αριστεράς.


Σκηνικό, ο χώρος μιας πραγματικής «λέσχης»: βιβλιοθήκες, σαλόνι, γραφείο, καναπέδες και καρέκλες. Μέσα σε αυτό τον κλειστό χώρο, σαν σε μια ουδέτερη ζώνη –terra incognita εντός των τειχών, εκτός των οποίων καραδοκεί η πραγματική ζωή, το άσχημο θέατρο του πολέμου–, δέκα άνθρωποι, καθένας από τους οποίους είναι φορέας ενός διαφορετικού κόσμου, είτε ταξικά είτε ιδεολογικά, συνδιαλέγονται, συγκρούονται, υπονομεύουν αλλήλους και περιγράφουν την εποχή τους, ενσαρκώνοντας παράλληλα τους ήρωες του Τσίρκα. Μια ονειρική κατάσταση, όπως εξηγεί η Θεοδώρου, όπου εμβόλιμα διαδραματίζονται ρεαλιστικά σκηνές αυτούσιες από τη Λέσχη. Βρεθήκαμε να παρακολουθούμε την πρόβα μιας τέτοιας σκηνής μεταξύ του Έλληνα Μάνου, αριστερού διανοούμενου αστικών καταβολών, και του συντρόφου του Γαρέλα. Στο διάλειμμα που ακολούθησε η σκηνοθέτις μας μίλησε για το φιλόδοξο εγχείρημα.

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
«Δύο στρατόπεδα παλεύουν να μοιράσουν τον κόσμο. Η τάση του Τσίρκα ηττάται. Η ελληνική πλευρά πάει στο άλλο στρατόπεδο και όλες οι προσδοκίες ηττώνται. Και τον Απρίλη του '44 αλλά και γενικότερα. Όταν παίζονται τα ζάρια της Ελλάδας. Εκεί είναι ένα μεταίχμιο, πήγαμε σε άλλο στρατόπεδο». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Η δράση του βιβλίου ξεκινάει στις 7 Ιουνίου του 1942 και διαρκεί 3 εβδομάδες», λέει. «Ακριβώς τη στιγμή της μετακίνησης, όταν φτάνουν οι πρόσφυγες. Σο τέλος του έργου μαθαίνουμε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες από την Αίγυπτο είναι στην Ιερουσαλήμ. Τα νέα του πολέμου τα μαθαίνουμε από αυτούς. Μεταξύ αυτών ο Σεφέρης και ο Τσίρκας, όπως και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες. Υπάρχει μια αφήγηση του Τσίρκα που λέει πώς έφτασε, με ένα εισιτήριο του τραμ στην τσέπη και κάποια άλλα χαρτιά. «Φορτωθήκαμε σε ένα καμιόνι και φτάσαμε όπως όπως...». Αυτό είναι και ένα εύρημά του. Στο πρώτο πλάνο είναι η ζωή των απλών ανθρώπων και πάνω στη ζωή αυτών των ανθρώπων που παρακολουθούμε εγγράφονται τα νέα του πολέμου».


«Οι πρωταγωνιστές της Λέσχης δεν είναι απλοί άνθρωποι» σχολιάζω και εξηγεί: «Οι πρωταγωνιστές είναι ο τέως Αυστριακός υπουργός με τη γυναίκα του Έμμη, η φράου Άννα που κρατάει από παλιά οικογένεια, η Πολωνέζα Ρόζα που ο άντρας της έφυγε στο Άουσβιτς κι αυτή πήρε τα παιδιά της, διέσχισε θάλασσες κι έφτασε, υπάρχουν κάποιοι Σεφαρντίμ, υπάρχει μια Ρουμάνα, υπάρχουν οι Έλληνες. Στον κάτω όροφο, όμως, ζουν και οι πιο λαϊκές οικογένειες».


«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεστε με τη Λέσχη. Μιλήστε μου για την εμπειρία σας αυτήν». Μου λέει: «Τότε το εύρημα που είχα χρησιμοποιήσει προερχόταν από το 19ο κεφάλαιο, στο οποίο ο Τσίρκας μας αποκαλύπτει τη λειτουργία της Λέσχης και μας αφήνει αποσβολωμένους, λέγοντάς μας ότι όλα αυτά που είδαμε ήταν ένα κατασκεύασμα. Το είχα βάλει ως εναρκτήριο θέμα και μέσα από αυτό βλέπαμε τη συνέχεια. Τώρα αποφάσισα να ακολουθήσω τη ροή των γεγονότων έτσι όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο μέχρι το κεφάλαιο 19, όπου ξαφνικά μας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Η παράσταση είναι μια εναλλαγή αφήγησης και δράσης. Δεν δραματοποιούμε όλο το μυθιστόρημα, δεν έχουμε μόνο διαλόγους. Κρατάμε πολύ σημαντικά σημεία αφήγησης, διατηρώντας την πολυφωνητικότητα, γιατί είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του έργου. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, τρεις φωνές σε αυτό το μυθιστόρημα, του Μάνου, της Άννας και της Έμμη. Κάνοντας αυτό ο Τσίρκας, ουσιαστικά μοιράζει τα χαρτιά σε περισσότερους κι έτσι δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρχει μία αυθεντία. Μπαίνουν κι άλλες αφηγήσεις που αλλάζουν τον άξονα παρακολούθησης, τον τρόπο που φωτίζεται κάθε πρόσωπο. Δηλαδή έχουμε την πολυπρισματική απόδοση των ηρώων μέσα από το βλέμμα των άλλων. Αυτό είναι πάρα πολύ τολμηρό, κάνει πιο σύνθετο το μυθιστόρημα κι ελπίζουμε να μην εμποδίσει την παρακολούθηση αλλά να τηρήσει και ν' αυξήσει την πολυφωνία».


«Ο άξονας που τους ενώνει ποιος είναι;» «Η προσφυγιά. Η μετακίνηση σε έναν τόπο ιερό, στη βιβλική πόλη. Φυσικά, είναι προσωρινή η παρουσία τους εκεί. Υπάρχει η απειλή ότι ο Χίτλερ μπορεί να μπει στα Ιεροσόλυμα, όταν πλησιάζει την Αίγυπτο μια διμοιρία Νεοζηλανδών θυσιάζεται και αποτρέπει την επέλαση του Ρόμελ. Αυτή η αναμονή τούς προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αγωνία, δεν ξέρουν πού θα βρεθούν και πώς. Το βλέπουμε και σήμερα αυτό, που όσο πιο προσωρινά είναι τα πράγματα, τόσο οι άνθρωποι εξωθούνται σε πράξεις που δεν θα έκαναν υπό άλλες περιστάσεις, πιο ασφαλείς. Όσο περισσότερο φόβο αισθάνονται, τόσο πιο έτοιμοι είναι να αποτινάξουν από πάνω τους διάφορες καταστάσεις, την ντροπή, να ξεπεράσουν τα όρια τα δικά τους και του κόσμου».

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η διανομή της Λέσχης αποτελείται κυρίως από νέους ηθοποιούς, οι οποίοι χρειάστηκε να μελετήσουν την εποχή σε βάθος, αναλύοντας το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του '40. Η κ. Θεοδώρου λέει γι' αυτούς: «Είναι πολιτικοποιημένοι νέοι. Στοχάζονται πάνω στην κατάσταση, δεν είναι έξω από αυτό που ζουν, είναι κομμάτι τους. Κι όλη αυτήν τη μελέτη που κάναμε προκαταρκτικά την ακολούθησαν, την ενσωμάτωσαν, δεν είναι κάτι που τους ξενίζει. Πάντως, και τότε, οι νέοι πάσχιζαν για μια καλύτερη ζωή. Αυτά τα οράματα πάντα είναι ζητούμενο, ειδικά σήμερα που νιώθουν ότι έχουν τα πάντα έχουν ανατραπεί κι έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες τους. Ειδικά στη Λέσχη τίθενται ζητήματα που μας απασχολούν και σήμερα: η διαρκής μετακίνηση πληθυσμών, η μεγάλη απειλή του πολέμου – σήμερα έχουμε οικονομικό πόλεμο, την πτώχευση μιας χώρας. Τους κραδασμούς αυτού του έργου δεν μπορούμε να μην τους αισθανθούμε. Και όχι μόνο τους κινηματικούς, το κίνημα του Απρίλη και πώς διαψεύστηκε, τη στενή έννοια του κομμουνισμού. Οι κομμουνιστές τότε ήταν πατριώτες και έκαναν αντιφασιστικό αγώνα αρχικά, μετά θέλησαν αυτός ο αγώνας να πάρει άλλο πρόσημο και να ακολουθήσουν άλλο στρατόπεδο. Ως αντιφασίστες ξεκίνησαν. Ο Ζαχαριάδης προσυπέγραψε ουσιαστικά το δόγμα Μεταξά να βγούνε όλοι στα βουνά. Έθεσα στους ηθοποιούς μου την ερώτηση "σήμερα θα πηγαίνατε στο μέτωπο;" κι ομολογώ ότι έπεσε ένας πάγος. Είναι σημαντικά τα ζητήματα που θίγονται, χωρίς καμία διάθεση εκσυγχρονισμού. Τα ακούμε και θα τα αναγάγουμε αυτόματα στο σήμερα, αβίαστα. Ερωτηματικά θα γεννηθούν, όχι απαντήσεις».


Ο κοσμοπολιτισμός στη Λέσχη αποδίδεται μέσα από τον Μάνο, που ως διανοούμενος και διαβασμένος κάνει συνεχείς λογοτεχνικές αναφορές: Έλιοτ, Καβάφης, Σεφέρης, Άσμα Ασμάτων, Φλομπέρ. Όπως εξηγεί η σκηνοθέτις, οι αναφορές αυτές στην ουσία σκιαγραφούν το πρόσωπο του ήρωα και τον ειρηνικό κόσμο της ομορφιάς όπου ιδανικά θα ήθελε να ζει.


Ο κοσμοπολιτισμός του Τσίρκα, βέβαια, ξεδιπλώνεται και μέσα από τις πολλές γλώσσες και τις ακόμα περισσότερες αντιλήψεις κάθε ήρωα, μέσα από τα διάφορα κράτη που εκπροσωπούνται. Η κ. Θεοδώρου λέει: «Μέσα από τα δρώμενα της Λέσχης αναγνωρίζουμε τα δύο κυρίαρχα συστήματα της εποχής, του Μάνου και των συντρόφων του, το αριστερό μοντέλο και εκείνο της Λέσχης, όπου από στόμα σε στόμα κυκλοφορεί ένα ουίσκι και εξετάζονται τα πάθη. Άρα υπάρχουν δύο συστήματα, δύο λέσχες μέσα στη Λέσχη του Τσίρκα. Δύο στρατόπεδα παλεύουν να μοιράσουν τον κόσμο. Η τάση του Τσίρκα ηττάται. Η ελληνική πλευρά πάει στο άλλο στρατόπεδο και όλες οι προσδοκίες ηττώνται. Και τον Απρίλη του '44 αλλά και γενικότερα. Όταν παίζονται τα ζάρια της Ελλάδας. Εκεί είναι ένα μεταίχμιο, πήγαμε σε άλλο στρατόπεδο».

Δείτε 10 φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

«Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα – 1ο μέρος: «Η Λέσχη»

Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5)

Τετ. & Κυρ. 20:00 Πέμ.-Σάβ. 21:00

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ