ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Save the Children: Λιμός απειλεί 6,5 εκατομμύρια παιδιά στο Κέρας της Αφρικής

Save the Children: Λιμός απειλεί 6,5 εκατομμύρια παιδιά στο Κέρας της Αφρικής Facebook Twitter
0

Με λιμό, υποσιτισμό και θάνατο απειλούνται 6,5 εκατομμύρια παιδιά στο Κέρας της Αφρικής, στις πάμφτωχες, άνυδρες περιοχές της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και της Κένυας λόγω των αλλεπάλληλων περιόδων ανομβρίας, προειδοποίησε σήμερα μια φιλανθρωπική οργάνωση, καθώς και οι ανοιξιάτικες βροχές προβλέπεται ότι θα είναι λιγοστές.

 

Η συνεχιζόμενη ξηρασία έχει βυθίσει στην απόγνωση 15 εκατομμύρια ανθρώπους στις τρεις αυτές χώρες που χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Τα ζώα τους πεθαίνουν και παρατηρείται έλλειψη νερού, υπογραμμίζει η οργάνωση Save the Children σε ανακοίνωσή της.

 

"Η κατάσταση για τα ήδη απελπισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα θα χειροτερεύσει, εκθέτοντας εκατομμύρια στον κίνδυνο του λιμού, ακόμη και του θανάτου", είπε ο Τζον Γκρέιαμ, ο επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης στην Αιθιοπία.

 

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στην επόμενη περίοδο των βροχών θα σημειωθούν βροχοπτώσεις κάτω από το μέσο όρο σε όλη την περιοχή. Περίπου 500.000 παιδιά ήδη υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν υπάρξει κάποια άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε η οργάνωση.

 

Δωρητές, πολιτικοί ηγέτες και ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθούν την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στην Αιθιοπία. Ο Γκουτέρες ήταν ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες το 2011, όταν ξέσπασε λιμός στη Σομαλία και 260.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ξηρασίας, των συγκρούσεων και του γεγονότος ότι οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ απαγόρευαν την προώθηση επισιτιστικής βοήθειας στα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν στις αρχές του μήνα ότι η Σομαλία, μια χώρα διαλυμένη μετά από δεκαετίες πολέμου, κινδυνεύει και πάλι με λιμό. Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 4 στους 10 κατοίκους της, δεν έχουν επαρκές φαγητό. Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ των Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων, που στηρίζονται από την Αφρικανική Ένωση, συνεχίζονται. Την Τετάρτη σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι σε μια βομβιστική επίθεση στο Μογκαντίσου.

 

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν εξάλλου ότι χιλιάδες Σομαλοί μετακινούνται σε αναζήτηση φαγητού και νερού και πολλοί έχουν περάσει στην Αιθιοπία για να βρουν βοήθεια. Η Save the Children ανέφερε ότι παρατήρησε υψηλά ποσοστά υποσιτισμού στα παιδιά που έφτασαν στον τεράστιο καταυλισμό Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας. Πολλοί Σομαλοί ζουν εξόριστοι εδώ και τρεις δεκαετίες - σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς βρίσκονται στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και την Ουγκάντα αλλά και σε αυτές τις χώρες τα τρόφιμα δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης πόρων.

 

Στην Αιθιοπία, που χτυπήθηκε σκληρά από την ξηρασία το 2016, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πεινούν στην Κένυα και οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM