Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα η εκεχειρία στη Συρία

Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα η εκεχειρία στη Συρία Facebook Twitter
Kόσμος περπατάει σε δρόμο του Χαλεπιού λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία. EPA/STR
0

Η εκεχειρία στη Συρία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και Τουρκίας, υποστηρίκτριες αντίθετων πλευρές στη σύρραξη, μπήκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (σήμερα), στην τελευταία προσπάθεια να τεθεί τέλος στο σχεδόν εξαετές λουτρό αίματος στη χώρα.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κύριος σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε την εκεχειρία χθες μετά από την προετοιμασία της συμφωνίας με την Τουρκία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο της συριακής αντιπολίτευσης.

 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία έχει υπογραφεί από μια σειρά ομάδων ανταρτών. Αρκετοί αρχηγοί ομάδων αναγνώρισαν τη συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μια ανεπίσημη συμμαχία ανταρτικών ομάδων, είπε ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία.

 

Η εκεχειρία είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ή των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο προηγούμενες, που επιτεύχθηκαν με την μεσολάβηση των ψυχροπολεμικών εχθρών Ουάσιγκτον και Μόσχας, μπήκαν σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα αλλά κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις ενώ εντάθηκαν οι μάχες.

 

Προτού ξεκινήσουν συνομιλίες για ειρήνη, θα πρέπει να διατηρηθεί η εκεχειρία.

 

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είπε ότι η εκεχειρία γενικά φαίνεται να κρατεί. Ανέφερε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στις νότιες επαρχίες της Ντεράα και Κουνέιτρα το πρωί, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM