Έρευνα για το αν ο Ντουτέρτε έχει δολοφονήσει κόσμο ζητά ο ΟΗΕ

Έρευνα για το αν ο Ντουτέρτε έχει δολοφονήσει κόσμο ζητά ο ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τις Φιλιππίνες να ξεκινήσουν έρευνες πάνω στους ισχυρισμούς του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε ότι σκότωσε τρία άτομα ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο και να διερευνήσουν επίσης όλες τις δολοφονίες που έχουν γίνει κατά τον πόλεμο της κυβέρνησης εναντίον των ναρκωτικών.

 

Από τον Ιούλιο, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε, έχουν σκοτωθεί 6.000 άτομα στον πόλεμο της κυβέρνησης εναντίον των ναρκωτικών. Περίπου ένα τρίτο από τα άτομα αυτά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας και οι υπόλοιποι από μασκοφόρους και άλλες ομάδες πολιτοφυλακών που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες.

 

Ο Ντουτέρτε είπε σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών την περασμένη εβδομάδα ότι ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο είχε "προσωπικά" σκοτώσει εγκληματίες ενώ κυκλοφορούσε στους δρόμους. Αργότερα ομολόγησε ότι σκότωσε τρείς άντρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια απαγωγή, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών της αστυνομίας προς το τέλος της δεκαετίας του '80.

 

"Οι δικαστικές αρχές των Φιλιππινών πρέπει να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην επιβολή του νόμου και την ανεξαρτησία τους από την εκτελεστική εξουσία με την εκκίνηση μιας έρευνας για τις δολοφονίες", είπε ο Ζεΐντ Ραντ αλ Χουσεΐν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Ντουτέρτε.

 

"Οι ανθρωποκτονίες που περιγράφονται από τον πρόεδρο Ντουτέρτε παραβιάζουν επίσης και το διεθνές δίκαιο, το οποίο περιλαμβάνει το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα να μην πέφτει κανείς θύμα βίας και εξουσίας, το δικαίωμα να δικάζεται με τη δέουσα νομική διαδικασία σε αμερόληπτο δικαστήριο, την ισότιμη μεταχείριση ενώπιον του νόμου και την αθώωση μέχρι της αποδείξεως του εναντίον", είπε σε γραπτή δήλωσή του ο Ζεΐντ.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι "υπάρχει εντυπωσιακά λίγη πληροφόρηση για την άσκηση ποινικών διώξεων" στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, παρά την έρευνα της αστυνομίας σε χιλιάδες ανθρωποκτονίες που διέπραξαν οι πολιτοφυλακές.

 

"Αξιόπιστες και ανεξάρτητες έρευνες πρέπει να ξανανοίξουν επειγόντως για τις δολοφονίες στο Νταβάο, καθώς και στον αποτρόπαιο αριθμό δολοφονιών που έχουν συμβεί στη χώρα από τότε που έγινε πρόεδρος ο Ντουτέρτε", είπε ο Ζεΐντ.

 

Οι σύμμαχοι του Ντουτέρτε στη Βουλή έχουν πει ότι ο πρόεδρος κατέχει ασυλία σε οποιαδήποτε δικαστική μήνυση και δεν μπορεί να διερευνηθεί για πράξεις που έχει κάνει προτού αναλάβει τον προεδρικό θώκο. Μπορεί μόνο να βρεθεί ενώπιον έρευνας αφού εκδιωχθεί από την εξουσία, είπαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM