Αντίποινα Ομπάμα στη Ρωσία-Κατηγορεί τον Πούτιν για κυβερνοπειρατεία

Αντίποινα Ομπάμα στη Ρωσία-Κατηγορεί τον Πούτιν για κυβερνοπειρατεία Facebook Twitter
0

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα αντιποίνων για τις ενέργειες αυτές, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα δώσει απόψε στις 21.15 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στη Χαβάη, θα δεχθεί ερωτήσεις για την επιχείρηση κυβερνοπειρατείας που είναι πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών οι οποίες έφεραν αντιμέτωπους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν χωρίς να αντιδράσουν, ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR (National Public Radio), η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και αποσπάσματά της έχουν δοθεί από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα: «Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι έτσι».

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρεται στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη αυτή, ένας από τους συμβούλους του, ο Μπεν Ρόουντς, το έκανε χθες στο δίκτυο MSNBC: «Δεν πιστεύω ότι γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν...εν τέλει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης».

 

Ερευνες στο Κονγκρέσο

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε και πάλι να εννοηθεί χθες ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του.

«Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», έγραψε στο Twitter.

«Ηταν έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τίποτε από αυτά δεν ήταν μυστικό», δήλωσε εδώ και λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Στη Ρωσία , «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Πούτιν», δήλωσε ο Ανταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην επιμονή του να προστατεύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν άνθρωπο του οποίου τις αρετές ως ηγέτη επαινεί συχνά και με τον οποίο επιδιώκει να αναθερμάνει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ απορρίπτει με τέτοιον τρόπο τα συμπεράσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, της CIA και του FBI. Ερχεται έτσι σε σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα, την ώρα που το αντιρωσικό στοιχείο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πιο θαλερό από ποτέ.

Αλλωστε, οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου αρχίζουν σειρά ερευνών για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Για τον πρώην αρχηγό της CIA Μίακλ Χέιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «η μοναδική προσωπικότητα των ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη παράνονμη εκστρατεία επιρροής κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στις αρχές του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις πειρατείας κατά αμερικανικών πολιτικών οργανισμών -για την ακρίβεια κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον- με στόχο τον επηρεασμό της αμερικανικής εκλογικής διαδικασίας.

Από τότε, η διεύθυνση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών είχε σχολιάσει ότι «μόνο υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι» θα μπορούσαν να έχουν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, έκθεση της CIA διέρρευσε στον Τύπο, κατηγορώντας αυτή τη φορά τη ρωσική ηγεσία ότι ενήργησε για να επιτύχει την εκλογή του Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Η Μόσχα έχει απορρίψει με κατηγορηματικότητα τις κατηγορίες ως «παραλογισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM