Αυστρία: Βαριές κατηγορίες στο ντιμπέιτ μεταξύ των δυο υποψηφίων για την προεδρία

Αυστρία: Βαριές κατηγορίες στο ντιμπέιτ μεταξύ των δυο υποψηφίων για την προεδρία Facebook Twitter
0

Η ένταση κυριάρχησε στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ χθες Πέμπτη –το τελευταίο πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Κυριακή για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Αυστρίας– ανάμεσα στον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

 

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους Χόφερ και φαν ντερ Μπέλεν σχεδόν να ισοψηφούν ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής. Εάν κερδίσει ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός που θα γίνει αρχηγός κράτους στην ΕΕ.

 

Ο Φαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με οριακή διαφορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο, ο οποίος ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

 

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που συνολικά έχει κρατήσει σχεδόν έναν χρόνο, οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι κέρδισαν με διαφορά τους κεντρώους υποψήφιους, φάνηκαν να χάνουν την υπομονή τους και αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες: από το ότι ο ένας θέτει σε κίνδυνο την αυστριακή οικονομία ως το ότι ο άλλος επιδόθηκε σε κατασκοπεία.

 

«Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Φαν ντερ Μπέλεν, ανεξάρτητο υποψήφιο, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής. «Ψεύδεσαι ξανά!», απάντησε ο Φαν ντερ Μπέλεν.

 

Ο Χόφερ κατηγόρησε των υποψήφιο των Πράσινων ότι ήταν κατάσκοπος, κάτι στο οποίο ο Φαν ντερ Μπέλεν απάντησε «αυτό είναι γελοίο... είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό».

 

Ο Χόφερ κατηγόρησε εξάλλου τον Φαν ντερ Μπέλεν πως λέει ψέματα όσον αφορά τη στάση του για την υπηρεσία στη χώρα, τους νόμους περί επιστράτευσης και την ουδετερότητα της Αυστρίας.

 

Ο συντονιστής της τηλεμαχίας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ÖRF προσπάθησε επίμονα να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά οι δύο υποψήφιοι επέμειναν να διαβάζουν ο ένας προκλητικές δηλώσεις του άλλου και εκτυπωμένες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε πολύ επιθετικό ύφος.

 

Αναφερόμενος στη δήλωση ενός στελέχους του FPÖ πως ο πατέρας του Φαν ντερ Μπέλεν μπορεί να ήταν συμπαθών των ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια. Ο Χόφερ περιέγραψε την κίνησή του αυτή με τον όρο «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο» και να εμφανιστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές του Φαν ντερ Μπέλεν επίσης έχουν αποκαλέσει τον υποψήφιο του FPÖ και τον πατέρα του ναζί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM
Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί έβλαψαν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Διεθνή / Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί βλάπτουν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Η Τιφαίν Οζιέρ μίλησε στη δίκη για τον σεξιστικό εκφοβισμό εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας - «Δεν περνά μέρα ή εβδομάδα χωρίς κάποιος να μην της μιλήσει γι’ αυτό»
LIFO NEWSROOM