Κένυα: Αστυνομικός βίασε μια 13χρονη και μετά την παντρεύτηκε για να μην καταδικαστεί

Κένυα: Αστυνομικός βίασε μια 13χρονη και μετά την παντρεύτηκε για να μην καταδικαστεί Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
1

Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε ένας Κενυάτης αστυνομικός για τον βιασμό μιας 13χρονης, μολονότι υποστήριζε ότι έχει πλέον παντρευτεί με το θύμα του.


Η υπόθεση αυτή ήταν μία από τις 11 που αφορούσαν βιασμούς ανήλικων κοριτσιών και για τις οποίες το 2013 διατάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να συνεχιστούν οι έρευνες. Ένα κέντρο διάσωσης των θυμάτων είχε μηνύσει τότε την αστυνομία επειδή δεν ερεύνησε εκατοντάδες καταγγελίες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι αστυνομικοί ζητούσαν χρήματα ή έκλειναν στο κρατητήριο τα κορίτσια που τολμούσαν να μιλήσουν για τον βιασμό τους.


"Πρόκειται για τεράστια πρόοδο" είπε η Τζόζεφιν Μονγκάρε, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Δικηγόρων της Κένυας (FIDA) μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation. "Υπάρχει ελπίδα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου", πρόσθεσε.


Ο αστυνομικός Τζόζεφ Μουτούα καταδικάστηκε για τον βιασμό της ανήλικης το 2010. Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι έχει παντρευτεί με το κορίτσι, με παραδοσιακή τελετή, πλήρωσε την προίκα της νύφης και ζουν μαζί με τον γιο που απέκτησαν στη Μομπάσα.


Οι σεξουαλικές επαφές με κορίτσια κάτω των 18 ετών απαγορεύονται στην Κένυα αν και οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων είναι συνηθισμένη πρακτική πολλών φυλών.


"Ο κατηγορούμενος παρέσυρε την ενάγουσα (το κορίτσι) στο φυλάκιο της πύλης των γραφείων του Αστυνομικού Διευθυντή της περιφέρειας (...) Εκείνη πονούσε πολύ και του ζήτησε να την αφήσει ήσυχη" αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου που συνοψίζει την εισαγγελική έκθεση για τα γεγονότα.


Η οικογένεια του κοριτσιού είχε ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να αποσύρουν την υπόθεση επειδή ο αστυνομικός παντρεύτηκε το θύμα του. Όμως το κορίτσι και η μητέρα του, που κατέθεσαν υπέρ του Μουτούα, έδωσαν αντικρουόμενες πληροφορίες, για παράδειγμα για το πού ακριβώς ζει σήμερα το ζευγάρι.


"Είναι σαφές ότι ο κατηγορούμενος, η ενάγουσα και η μητέρα της ενάγουσας δεν διαβάζουν το ίδιο σενάριο. Δεν συμφωνούν ούτε σε απλά πράγματα, όπως για το πού κατοικούν... Είναι απλώς μια επινοημένη ιστορία για να κερδίσει (ο αστυνομικός) την ελευθερία του", είπε ο δικαστής Όσκαρ Ουανιάγκα.


Στην Κένυα, συνηθίζεται οι οικογένειες των θυμάτων να συμβιβάζονται εξωδικαστικά με τους δράστες, λαμβάνοντας ως αποζημίωση χρήματα ή κατσίκες.


"Όλα έχουν να κάνουν με τη φτώχεια και με το γεγονός ότι τα χρήματα αξίζουν περισσότερο από τη ζωή της ίδιας της κόρης τους", είπε η Μέρσι Τσίντι, η επικεφαλής ενός κέντρου διάσωσης θυμάτων στο Μέρου.


Μία στις τρεις ανήλικες στην Κένυα πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας πριν κλείσει τα 18, σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση του 2012. Σπανίως όμως καταγγέλλονται οι βιασμοί, αφενός γιατί τα κορίτσια φοβούνται ότι θα στιγματιστούν και αφετέρου επειδή δεν εμπιστεύονται την αστυνομία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια