Στις κάλπες οι Ισλανδοί με φαβορί το Κόμμα των Πειρατών

Στις κάλπες οι Ισλανδοί με φαβορί το Κόμμα των Πειρατών Facebook Twitter
EPA/BIRGIR THOR HARDARSON
0

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ισλανδία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Κόμμα των Πειρατών θα μπορούσε να ανατρέψει τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η χώρα οδηγήθηκε στις σημερινές πρόωρες εκλογές, μετά την αποκάλυψη στα Panama Papers ενός καταλόγου με τα ονόματα 600 Ισλανδών με υπεράκτιες εταιρείες, στον οποίο κατονομάσθηκαν και αρκετές σημαντικές προσωπικότητες της κυβέρνησης. Το σκάνδαλο προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Ισλανδίας, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγσκον του Προοδευτικού Κόμματος.


Το Κόμμα των Πειρατών, που ιδρύθηκε από ακτιβιστές του Ίντερνετ και του οποίου ηγείται η ποιήτρια και πρώην εκπρόσωπος του WikiLeaks Μπιργκίτα Γιονσντότιρ, υπόσχεται να βάλει τέλος στη διαφθορά, να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση του εικονικού νομίσματος bitcoin.


Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα θα χάσουν τη πλειοψηφία που έχουν σήμερα στη βουλή, την Αλθίνγκι, που συχνά περιγράφεται ως το παλαιότερο κοινοβούλιο του κόσμου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρουν έναν τρίτο εταίρο για να παραμείνουν στην εξουσία. Οι Πειρατές θα επιδιώξουν να σχηματίσουν πλειοψηφία με τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης: Το Κίνημα Αριστερών-Πράσινων, τη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία και το Ακτινοβόλο Μέλλον.


Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου από τους οργανισμούς Visir και Stod 2 έδειξε πως τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την υποστήριξη του 37% των ψηφοφόρων, ενώ τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν μαζί περίπου 47%. Αν η διαφορά είναι μικρή στο αποτέλεσμα, το νεοϊδρυθέν Vidreisn, το Κόμμα Μεταρρύθμισης, μπορεί να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή.

Το φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο Vidreisn δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει το μέρος κάποιας πλευράς, όμως ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως θα ευνοήσει τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς η οικονομική πολιτική του κλίνει προς τα δεξιά. Ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας παραμένει το μεγαλύτερο, η υποστήριξη προς τους Πειρατές είναι τους τελευταίους μήνες σταθερή γύρω στο 20%, πολύ πάνω από το 5% που είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2013, αλλά κάτω από το 43% που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχουν πάρει σε δημοσκόπηση.


Τα κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης προβάλλουν την επιτυχία τους στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Ενισχυμένη από μια άνθηση του τουρισμού της, η Ισλανδία έχει ανακάμψει από την τραπεζική κατάρρευση του 2008 και η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει φέτος το 4,3%. Τα κόμματα και από τις δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως δεν θα προβούν σε μείζονες αλλαγές όσον αφορά τη συνεχιζόμενη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.


Η συμετοχή στην Ισλανδία είναι συνήθως υψηλή, γύρω στο 80%, όμως όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες οι νεαροί ψηφοφόροι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν, κάτι που μπορεί να περιορίσει την υποστήριξη προς τους Πειρατές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν;

Διεθνή / Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν τελικά;

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς και τα πλήγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, επανέφεραν στην επιφάνεια τα ερωτήματα για το πού φυλάσσονται τα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα
LIFO NEWSROOM
Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Διεθνή / Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της «Διαδικασίας του Βερολίνου», τονίζοντας τη σημασία ευρείας συμμετοχής των γειτονικών κρατών για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στη Λιβύη
LIFO NEWSROOM