Ντοκουμέντα από τη στιγμή της επίθεσης του φορτηγού - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ντοκουμέντα από τη στιγμή της επίθεσης του φορτηγού - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ Facebook Twitter
0

Δεκάδες άνθρωποι, τουλάχιστον 73 σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία, πάνω από 70 σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Κριστιάν Εστροζί, σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Νίκαια όπου ένας άνδρας έπεσε με ένα φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας.


«Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο Εστροζί στο Twitter.

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». 


Σύμφωνα με ένα μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.


Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.

 

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι όλα τα βίντεο από το αιματηρό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν καταγραφές από τη στιγμή που το φορτηγό πέφτει στο πλήθος.



Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.
Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.


Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM