Νότιο Σουδάν: Νέες ανταλλαγές πυρών στην Τζούμπα- Τουλάχιστον 270 νεκροί, ανάμεσα και άμαχοι

Νότιο Σουδάν: Νέες ανταλλαγές πυρών στην Τζούμπα- Τουλάχιστον 270 νεκροί, ανάμεσα και άμαχοι Facebook Twitter
0

Σε 272 ανέρχεται αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών, στους οποίους περιλαμβάνονται 33 άμαχοι, από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ μεταξύ του στρατού του Νοτίου Σουδάν και των πρώην ανταρτών στην πρωτεύουσα Τζούμπα, ενώ η χώρα εορτάζει την πέμτη επέτειο από την ανεξαρτησία της.

Οι μάχες αυτές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτές που είναι πιστές στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τα αίτια του πρόσφατου αυτού ξεσπάσματος βίας μεταξύ των δυνάμεων που τους υποστηρίζουν.

 

Στρατιώτες και των δύο πλευρών στρατοπεδεύουν κοντά στον καταυλισμό αυτόν που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ. Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται δύο ημέρες λίγες μέρες μετά τις συγκρούσεις οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο, σύμφωνα με τους πρώην αντάρτες, περισσότερων από 150 ανθρώπων στην πόλη. Ο ΟΗΕ διαχειρίζεται έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που έπεσαν θύμα του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτές που είναι πιστές στον αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ.

 

Ο Μάκαρ είναι ο πρώην ηγέτης των ανταρτών, ο οποίος ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών το 2015 για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που συντάραξε τη χώρα για 2,5 χρόνια. Η παύση του Μάκαρ από τον Κιρ ως υπαρχηγού του τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν αυτή που είχε πυροδοτήσει τον πόλεμο στη νεώτερη αυτή χώρα του κόσμου, κατά τον οποίο χιλιάδες σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Διεθνή / Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Η φετινή διάσκεψη είναι η πρώτη μετά από τρία χρόνια που πραγματοποιείται σε χώρα όπου ενθαρρύνονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Η Νέα Υόρκη λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,3% του δημοτικού προϋπολογισμού και αφορά κυρίως προγράμματα παιδείας, στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας
LIFO NEWSROOM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM