Η Πορτογαλία ανοίγει τις πόρτες της σε 470 πρόσφυγες της μειονότητας των Γεζίντι

Η Πορτογαλία ανοίγει τις πόρτες της σε 470 πρόσφυγες της μειονότητας των Γεζίντι Facebook Twitter
0

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί 470 πρόσφυγες της κοινότητας των Γεζίντι, μιας κουρδόφωνης μειονότητας που εξεδίωξε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πολλά μέλη της οποίας βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Άνα Γκόμες. 

«Στο στόχαστρο της δολοφονικής παράνοιας του Ισλαμικού Κράτους, η κοινότητα των Γεζίντι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα» υποστήριξε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λισαβόνα. Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γκόμες τόνισε ότι έλαβε από πλευράς της πορτογαλικής κυβέρνησης «τη διαβεβαίωση να υποδεχθεί» μια ομάδα 470 Γεζίντι που διέμενε στον καταυλισμό της Ειδομένης.


Η Πορτογαλία είχε προτείνει τον Φεβρουάριο να παράσχει φιλοξενία σε 10.000 πρόσφυγες, ήτοι ένα αριθμό διπλάσιο και πλέον από τον αριθμό που προβλέπεται βάση των ποσοστώσεων, που ανέρχεται σε 4.500, όμως δεν έχει υποδεχθεί παρά 452 πρόσφυγες. Σύμφωνα με ειδικούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου 3.200 Γεζίντι κρατούνται αιχμάλωτοι από το Ισλαμικό Κράτος, η πλειονότητα εξ αυτών στη Συρία.

«Οι απαγωγείς μας μάς έδωσαν ένα τελεσίγραφο διάρκειας τριών ημερών: να ασπαστούμε το Ισλάμ ή να πεθάνουμε» επισήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων η Λάμια Τάχα, 19 ετών, η οποία κατάφερε να διαφύγει τον Απρίλιο έπειτα από 20 μήνες αιχμαλωσίας.
Η 19χρονη απήχθη τον Αύγουστο του 2014 από τους τζιχαντιστές στο Κόσο κοντά στο Σίντζαρ στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, μεταφέρθηκε με τη βία στη Μοσούλη, μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια του χωριού της. Εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης της. «Με οδήγησαν σε ένα σκλαβοπάζαρο στη Μοσούλη» περιέγραψε η ίδια. Με αγόρασαν πολλοί, «με βίασαν, με βασάνισαν, με χτύπησαν και με τιμώρησαν καθώς επιχείρησα να το σκάσω».


Με τη βοήθεια ενός διακινητή, κατάφερε να αποδράσει κοντά στο Κιρκούκ. Κατά την προσπάθειά της να φύγει έχασε το ένα της μάτι σε μια έκρηξη βόμβας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από τους συνταξιδιώτες της.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Διεθνή / Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Πεντάγωνο χωρίς συνοδεία - Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM