Kάθετη πτώση στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών μετά το Brexit

Kάθετη πτώση στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών μετά το Brexit Facebook Twitter
0

Η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών σημείωσε μεγάλη πτώση τις μέρες που ακολούθησαν την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα η οποία έδωσε μια πρώτη εικόνα του πώς το συγκλονιστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά.

 

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών YouGov/CEBR, ο οποίος αποτυπώνει το δημόσιο συναίσθημα για την οικονομία σε καθημερινή βάση, έπεσε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Μάιο του 2013, όταν η οικονομία της Βρετανίας είχε μόλις αρχίσει να αναδύεται από την βραδύτητα που ακολούθησε την οικονομική κρίση.

 

Ο Σκοτ Κόρφ, τμηματάρχης στο Κέντρο Οικονομική και Επιχειρηματικής Έρευνας, είπε ότι τα νοικοκυριά έδειχναν "έντονο τρόμο" από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα ζημιώσει τις λιανικές πωλήσεις και θα μειώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϊόντα υψηλής αξίας.

 

"Μια ύφεση ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, την παρούσα χρονική στιγμή", είπε ο Κορφ σε δήλωσή του.

 

Οι Βρετανοί καταναλωτές αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της χώρας η οποία ξεπέρασε σε ρυθμό ανάπτυξης τις περισσότερες από τις πλούσιες χώρες τα τελευταία τρία χρόνια αλλά έδειξε σημάδια βραδύτητας πριν το δημοψήφισμα, το οποίο κατέληξε στην απρόβλεπτη απόφαση να φύγει η χώρα από την ΕΕ.

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας Μαρκ Κάρνι, ο οποίος προτού την ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου είχε εγείρει την πιθανότητα ύφεσης εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, αναμένεται να δώσει μια ομιλία στις 18:00 ώρα Ελλάδας (1500 GMT).

 

Το YouGov είπε ότι ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 104,3 μονάδες το διάστημα 23-27 Ιουνίου, από 11,9 τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM