Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει την υποστήριξη του στην Κλίντον ακόμη και μέσα στην εβδομάδα

Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει την υποστήριξη του στην Κλίντον ακόμη και μέσα στην εβδομάδα Facebook Twitter
0

Μπορεί να επέλεξε σκόπιμα εδώ και πολλούς μήνες να μην πάρει μέρος στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της πρώην πρώτης κυρίας και πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Χίλαρι Κλίντον, πιθανόν εντός της εβδομάδας.

Η αναμενόμενη εκδήλωση της υποστήριξης του Ομπάμα στην υποψηφιότητα της Κλίντον, στην οποία αναφέρθηκαν σήμερα τόσο εφημερίδα «The New York Times», όσο και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, θα έδινε μια ευπρόσδεκτη ώθηση στην εκστρατεία της Κλίντον, την ώρα που Δημοκρατικοί εκδηλώνουν ανησυχία διότι όπως τονίζουν το κόμμα θα έπρεπε να έχει στρέψει την προσοχή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και ήδη ο Ομπάμα έχει κάνει σχόλια που άφησαν να εννοηθεί πως θα προτιμούσε την επικράτηση της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ως σήμερα αποφύγει να εκδηλώσει ανοικτά την υποστήριξή του στο πρόσωπό της. Αντ' αυτού, επικεντρώθηκε ως τώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε επιθέσεις εναντίον του Τραμπ.

Ανώτερος αξιωματούχος προσκείμενος στον Λευκό Οίκο δεν θέλησε εντούτοις να κάνει κανένα σχόλιο για τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί για κάτι τέτοιο. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Ομπάμα αδημονεί να πάρει μέρος στην εκστρατεία εάν κριθεί ότι η συμμετοχή του θα βοηθήσει.

Η Κλίντον, εξαρχής το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απροσδόκητα σκληρή μάχη με τον Σάντερς.

Αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα αύριο Τρίτη, όταν διεξαχθούν εσωκομματικές ψηφοφορίες σε έξι πολιτείες. Η εκστρατεία της ελπίζει ότι η αναμενόμενη νίκη της στο Νιου Τζέρσι θα της δώσει ικανό αριθμό αντιπροσώπων ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα από νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα στην Καλιφόρνια, όπου κρίνεται ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο.

Αλλά παρότι απέχει πολύ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αντιπροσώπων που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα, ο Σάντερς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη ως την τελευταία στιγμή, δηλαδή ώσπου να αρχίσει το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο.

Υποστηρικτές της Κλίντον είπαν σήμερα πως ο Σάντερς θα όφειλε να αναγνωρίσει τη νίκη της και να αναλάβει πρωτοβουλία για να συσπειρωθεί το κόμμα γύρω από την υποψηφιότητά της.

«Νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να μην προσπαθήσει να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία ή να αμφισβητήσει ο γεγονός ότι η Κλίντον θα είναι στην πραγματικότητα η υποψήφια μετά την Τρίτη», τόνισε ο Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπος Τύπου της Κλίντον, μιλώντας στο CNN.

Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει 2.537 αντιπροσώπους στο συνέδριο και της χρειάζονται μόλις 26 ακόμη ώστε να φθάσει τον αριθμό των 2.383 που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια.

Εσωκομματικές ψηφοφορίες διεξάγονται αύριο στη Μοντάνα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα και το Νέο Μεξικό, αλλά η προσοχή φυσικά θα επικεντρωθεί στην Καλιφόρνια. Η Κλίντον διέθετε στο παρελθόν μεγάλο προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία-κλειδί έναντι του Σάντερς, αλλά δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν εκεί.

Παρότι η Κλίντον θεωρεί βέβαιο ότι μετά τις αυριανές ψηφοφορίες θα εξασφαλίσει το χρίσμα, εάν ο Σάντερς κερδίσει στην Καλιφόρνια οι υποστηρικτές του δεν αποκλείεται να τον προτρέψουν να συνεχίσει τη μάχη έως και το συνέδριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ευνοήσει τον Τραμπ και να του επιτρέψει να ισχυριστεί ότι η Κλίντον δεν είναι μια ισχυρή υποψήφια. Ο δισεκατομμυριούχος εξασφάλισε τους αντιπροσώπους που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο εθνικό συνέδριο του δικού του κόμματος, στο Κλίβελαντ, ήδη από τον περασμένο μήνα, και έστρεψε την προσοχή του στην εκστρατεία εναντίον της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μολαταύτα η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κατέδειξε ότι πλέον η Κλίντον έχει προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ (46% έναντι 35% αντίστοιχα). Η εικόνα αυτή μεταβλήθηκε δραματικά από εκείνη που διαγραφόταν πριν από μόλις 10 ημέρες, όταν η διαφορά τους δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες.

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM