Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν"

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα ροζέ κρασιά είναι οι ιδανικοί συνοδοί σε πολλές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας, κυρίως για τα λαδερά. Όμως είναι αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση των ροζέ στη χώρα μας; Κατά την άποψή μας, όχι! Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Χιλιάδες φιάλες από τα καλύτερα και ακριβότερα «σπίτια» καταναλώνονται καθημερινά − βγαίνοντας από τη θάλασσα, ως απεριτίφ, συνοδεύοντας το φαγητό ή το clubbing. Η τάση αυτή, λοιπόν, ώθησε αρκετούς Έλληνες παραγωγούς να παραγάγουν ροζέ κρασιά και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Πολυάριθμες αξιόλογες προτάσεις κατακλύζουν τα ράφια στις κάβες ή περιλαμβάνονται στις λίστες εστιατορίων, συνήθως σε απόλυτα λογικές τιμές.


Η πάλη ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι» κρατάει χρόνια. Ας αγνοήσουμε, λοιπόν, την τάση του «φαίνεσθαι» και ας απολαύσουμε το «είναι».

Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν ελληνικές ροζέ ετικέτες που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας εντυπωσίασαν:

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015
Το αξιόλογο Κτήμα Ζαφειράκη αναδεικνύει την τοπική ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα σε μια ροζέ εκδοχή. Φινετσάτα αρώματα φράουλας, φρουτώδης γεύση, ζωηρή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα. Συνοδεύει ιδανικά ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΙΓΑ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Μίγα / Μοσχάτο Τυρνάβου / 2015
Επίσης από ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, εντελώς διαφορετικού στυλ όμως από το προηγούμενο. Εάν σας αρέσουν τα αρώματα τριαντάφυλλου και ροδόνερου, θα το λατρέψετε.

ΙΕΡΕΙΑ

Μαντίνεια, Νομός Αρκαδίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οινοποιία Μποσινάκη / Μοσχοφίλερο / 2015
Η οικογένεια Μποσινάκη επιχειρεί για πρώτη φορά την οινοποίηση της γκριζωπής αρωματικής ποικιλίας σε ροζέ εκδοχή. Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, μια και η πρόταση αυτή έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου: έντονα αρώματα λεμονανθών και ροδοπετάλων και χαρακτηριστική οξύτητα.

ROSE DE XINOMAVRO

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2014
Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος! Ένα εξαιρετικό ελληνικό ροζέ, με μεγάλες πωλήσεις στο εξωτερικό. Πολυπλοκότητα αρωμάτων, με τη φράουλα και την ντομάτα κυρίαρχες. Γεμάτη γεύση κόκκινων φρούτων με νότες βανίλιας, στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

ΔΥΟ ΜΑΖΙ

Αλάγνι, Νομός Ηρακλείου & Βατόλακκος, Νομός Χανίων

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Μανουσάκης & Λυραράκης / Ρωμέικο - Μαντηλάρι / 2014
Εκεχειρία στη βεντέτα μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων για καλό σκοπό. Δύο από τα κορυφαία κρητικά οινοποιεία παρουσιάζουν μια σειρά κρασιών με την εμπορική επωνυμία «Δύο Μαζί», με σκοπό μέρος των εσόδων να διατεθεί στην Ελληνική Εταιρεία Στήριξης και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών. Ξεχωρίσαμε το ροζέ για την παρουσία της τοπικής ποικιλίας Ρωμέικο, την οποία συνήθως συναντάμε σε τσικουδιές και μαρουβάδες (οίνος κατά παράδοση).

GRANATUS

Μαρκόπουλο, Νομός Αττικής

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2015
Η νέα ετικέτα του Βασίλη Παπαγιαννάκου −πάντρεμα του παιχνιδιάρικου Αγιωργίτικου με το δυναμικό Cabernet Sauvignon− είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ροζέ. Ζωηρά, φρουτώδη αρώματα με πράσινες νότες, ισορροπημένη γεύση και μακρά κερασένια επίγευση.

DOMAINE COSTA LAZARIDI

Αδριανή, Νομός Δράμας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη / Merlot / 2015
Από μονοποικιλιακό ιδιόκτητο αμπελώνα Merlot, το «στήσιμο» αυτής της αριστοκρατικής ετικέτας δείχνει να προορίζεται αποκλειστικά για très chic μπαρ εστιατόρια που αναφέραμε στην εισαγωγή, όμως μας αρέσει να το απολαμβάνουμε παντού, μια και η τιμή το επιτρέπει. Γευστική ισορροπία με δροσιστική οξύτητα, φρουτώδης χαρακτήρας και επίγευση μακράς διάρκειας. Extra tip: Οι γυναίκες θα λατρέψετε το πώμα του.

ΑΛΧΥΜΙΚΟΣ

Ληξούρι, Νομός Κεφαλονιάς

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015
Κανένα ελληνικό οινοποιείο δεν έχει τόσο χαρακτήρα, όσο τα κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου. Ή τα λατρεύεις ή δυσκολεύεσαι να τα απολαύσεις. Το όνομα της ροζέ ετικέτας προέρχεται από τη λέξη «χυμός» που κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη «αλχημιστής» και ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Πολύπλοκα αρώματα μαύρων φρούτων με νύξεις βιολέτας, έντονα λιπαρό, με λεπτεπίλεπτες τανίνες.

Ελληνικό καλοκαίρι προ των πυλών. Με ένα ποτήρι ροζέ, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ