Σανγκάη, Μαϊάμι, Βομβάη κι άλλες πόλεις κινδυνεύουν να "πνιγούν" στο νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σανγκάη, Μαϊάμι, Βομβάη κι άλλες πόλεις κινδυνεύουν να "πνιγούν" στο νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
0

 

Μια ακόμη μελέτη έρχεται σήμερα να προστεθεί στη λίστα των μεγάλων ανησυχιών για τη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στον πλανήτη και τον άνθρωπο. Η μελέτη της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid προειδοποιεί πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να κινδυνεύσουν από καταστροφικές πλημμύρες στις παράλιες περιοχές μέχρι το 2060 λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τέτοιες τάσεις. Μεγάλες πόλεις της Ασίας όπως η Καλκούτα, η Μουμπάι (Βομβάη), η Ντάκα, η Γκουανγκτζού, η Σανγκάη, η Μπανγκόκ και στις ΗΠΑ το Μαϊάμι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλέον εκτεθειμένων αστικών κέντρων στις πλημμύρες που θα πλήξουν παράκτιες περιοχές, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

"Η ταχεία αύξηση των αστικών πληθυσμών κατά μήκος των ακτογραμμών σε όλο τον κόσμο --ένα αποτέλεσμα της φυσικής αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής μετανάστευσης-- σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, θα θέσουν σε κίνδυνο περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους λόγω των πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2060", επισημαίνει η έκθεση.


Η δρ 'Αλισον Ντόιγκ, η συντάκτρια της έκθεσης, δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες παράκτιες πόλεις διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. "Νομίζω ότι κινδυνεύουν περισσότερο πόλεις όπως η Καλκούτα, το Ντακάρ, οι μεγάλες πόλεις του νότου και οι χώρες με αναδυόμενη οικονομία, όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. Οι πλημμύρες σε αυτές τις πόλεις μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά, αλλά και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές". Προειδοποίησε επίσης ότι η Φλόριντα είναι πιθανό να πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες.


Η Christian Aid καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, επενδύοντας σε διάφορα προγράμματα για τον περιορισμό των κινδύνων από φυσικές καταστροφές ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποτραπούν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μέλλον.


Τον Δεκέμβριο του 2015, μια πρωτοφανής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή επιτεύχθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι (COP21). Η συμφωνία ανάμεσα σε 195 χώρες έχει στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η κύρια αιτία για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την άνοδο της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας.

Έκκληση για κινητοποίηση ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού


Παράλληλα σήμερα στη Βόννη, οι εκπρόσωποι των 195 χωρών άρχισαν την πρώτη τους σύνοδο διαπραγματεύσεων μετά την επίτευξη της συμφωνίας της COP21 ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται η συμφωνία. Κατά την έναρξη των εργασιών διατυπώθηκαν εκκλήσεις για ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπενθύμισαν επίσης πόσο η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.


"Η φάση των διαπραγματεύσεων είναι πίσω μας, τώρα εισερχόμαστε στη φάση της συνεργασίας. Όλος ο κόσμος είναι ενωμένος πίσω από τη δέσμευση που έχει αναλάβει", δήλωσε η υπεύθυνη του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες, ανοίγοντας τη συνεδρίαση που θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.


Στη Βόννη, έδρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, περίπου 3.000 αντιπρόσωποι αναμένεται να συζητήσουν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τη διάρκεια της μοναδικής συνάντησης που έχει προγραμματιστεί πριν από την COP22 του Μαρακές τον Νοέμβριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM