Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου

Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου Facebook Twitter
0
Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου Facebook Twitter
Καθ' όλη την ιστορία της, η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιήθηκε και στηρίχθηκε από μια πλειάδα σημαντικών συγγραφέων όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, η Τζώρτζ Έλιοτ, ο Ε. Μ. Φόρστερ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Τ. Σ. Έλιοτ και η Αγκάθα Κρίστι.

Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου ιδρύθηκε έπειτα από μία κρίση οργής πριν από 175 χρόνια. Ο Τόμας Καρλάϊλ είχε ενοχληθεί αφάνταστα από τις συνθήκες που επκρατούσαν στους χώρους μελέτης που ήταν διαθέσιμοι στους Λονδρέζους της εποχής εκείνης. Τότε δεν υπήρχαν δανειστικές βιβλιοθήκες, και το γεγονός ότι αναγκαζόταν να μελετά δίπλα σε εκείνους που "ροχάλιζαν, φυσούσαν την μύτη τους και έβηχαν" στο αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου τον είχε απελπίσει. Αποφασισμένος να βρει την λύση, σκέφτηκε να ιδρύσει μια δανειστική βιβλιοθήκη από την οποία άνθρωποι σαν τον ίδιο να μπορούν να παίρνουν βιβλία για να μελετούν στο σπίτι. Το 1840 άρχισε να συγκεντρώνει υποστηρικτές ώστε να εγγράψει τα πρώτα μέλη. Ο Κάρολος Ντίκενς, η Χάριετ Μαρτινό και ο Τζον Στούαρτ Μιλλ ήταν μερικοί από αυτούς τους πρώιμους υποστηρικτές της προσπάθειας του Καρλάϊλ.

 

Καθ' όλη την ιστορία της, η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιήθηκε και στηρίχθηκε από μια πλειάδα σημαντικών συγγραφέων όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, η Τζώρτζ Έλιοτ, ο Ε. Μ. Φόρστερ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Τ. Σ. Έλιοτ και η Αγκάθα Κρίστι. Για να γράψει την Ιστορία Δύο Πόλεων ο Ντίκενς μελετούσε βιβλία που του έστελνε από την Βιβλιοθήκη του Λονδίνουο Κάρλαϊλ με αμαξίδιο. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο Σεμπάστιαν Φωξ έγραψε το Σάρλοτ Γκρέυ μελετώντας βιβλία που του έστελναν ταχυδομικώς από την Βιβλιοθήκη στην Γαλλία. 

Με ελεύθερη πρόσβαση σε 27 χιλιόμετρα βιβλίων και εξαιρετικούς χώρους ανάγνωσης και εργασίας, η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει κάθε λόγο να νιώθει μοναδική και να γιορτάζει την βιβλιοφιλία.

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από το 1845 στην ίδια διεύθυνση: 14 St James's Square. Το εξωτερικό του κτηρίου ανακαινίστηκε το 1895 για να διευκολύνει σημαντικές δομικές αλλαγές στο εσωτερικό του. Σήμερα η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί μία εντυπωσιακή συλλογή άνω του ενός εκατομμυρίου συγγραμάτων και περιοδικών που καλύπτουν πάνω από 2.000 θεματικές ενότητες και αυξάνονται με ρυθμό πέντε μέτρα βιβλίων την εβδομάδα. Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι πως το 95% της συλλογής αυτής, η οποία περιλαμβάνει βιβλία από το 1500 μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε ανοιχτά ράφια και μπορεί κανείς να το ξεφυλλίσει και να το δανειστεί. Με ελεύθερη πρόσβαση σε 27 χιλιόμετρα βιβλίων και εξαιρετικούς χώρους ανάγνωσης και εργασίας, η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει κάθε λόγο να νιώθει μοναδική και να γιορτάζει την βιβλιοφιλία. 

Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου Facebook Twitter
Σήμερα η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί μία εντυπωσιακή συλλογή άνω του ενός εκατομμυρίου συγγραμάτων και περιοδικών που καλύπτουν πάνω από 2.000 θεματικές ενότητες και αυξάνονται με ρυθμό πέντε μέτρα βιβλίων την εβδομάδα.

― Ποιο είναι η αγαπημένη σας ενότητα της Βιβλιοθήκης;

Julian Lloyd, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Το τμήμα Επιστήμη & Διάφορα στα ράφια του 1989 είναι ένα μαγικό μέρος. Βιβλία 300 ετών στέκονται δίπλα σε ολοκαίνουργιους τίτλους και όλα είναι τακτοποιημένα σύμφωνα με ένα σύστημα ταξινόμησης που αντιπαραθέτει τα θέματα με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο. Οι Καμήλες, η Οικιακή Υπηρεσία, η Εκταφή και η Μαστίγωση είναι κοντινά ξαδέρφια στα ράφια αυτά. Ο Θάνατος και η Οδοντιατρική γειτονεύουν. Πρόκειται για ένα παρανοϊκό βικτωριανό Google, το οποίο όλως παραδόξως λειτουργεί μια χαρά και ζωντανεύει τις χάρες της τυχαιότητας. Το δάπεδο είναι μία σιδερένια σχάρα αμερικανικής σχεδίασης που επιτρέπει να κοιτάζει κανείς κάτω, τέσσερις ορόφους ραφιών με βιβλία και να αντιλαμβάνεται πως στέκεται στην κορυφή ενός θησαυρού γνώσης που έχει συσσωρευθεί μέσα στους αιώνες. Είναι κάτι το ιδιαίτερο. 

 

― Σε τι είστε καλύτεροι από τις άλλες βιβλιοθήκες; 

Inez Lynn, Βιβλιοθηκονόμος & Διευθύντρια: Η συλλογή μας είναι μεγάλη (άνω του ενός εκατομμυρίου βιβλίων), με μεγάλη ποικιλία (ιδιαίτερα στο θέμα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών) και διαθέτει βιβλία και περιοδικά προηγούμενων αιώνων και τα πιο πρόσφατα. Το ιδιαίτερο στοιχείο της όμως είναι ότι μπορεί κανείς να δανειστεί σχεδόν τα πάντα, από εκδόσεις έργων του Τρολοπ του 19ου αιώνα μέχρι και την δίτομη ιστορία των χειράμαξων.

Όλα βρίσκονται σε ανοιχτά ράφια ώστε να μπορεί κανεις να περιεργαστεί ότι θέλει. Πιστεύω πως προσφέρουμε ευκαιρίες ανακάλυψης της γνώσης με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. 

 

Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου Facebook Twitter
Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν πραγματικά δεμένοι με την Βιβλιοθήκη αυτή. Ένας στους έξι είναι μέλη δια βίου και την επισκέπτονται μέρα παρά μέρα.

― Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τακτικός επισκέπτης;  

Emma Marlow, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ: Για σήμερα είναι μάλλον εκείνος που μόλις συνέθεσε μία ελεγεία στην οροφή της ανδρικής τουαλέτας: "Αγαπώ το γηραιό κτήριο σου με όλη την δύναμη της γηραιάς καρδίας μου"! Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν πραγματικά δεμένοι με την Βιβλιοθήκη αυτή. Ένας στους έξι είναι μέλη δια βίου και την επισκέπτονται μέρα παρά μέρα. Υπάρχει μια ειλικρινής αίσθηση κοινότητας και κάποιες πολύ συγκινητικές εκφράσεις αγάπης. Πρόσφατα αναφερθήκαμε σε μία ραδιοφωνική εκπομπή στα βιβλία μινιατούρες. Την επομένη κάποιος μας δώρισε μία μινιατούρα του 1901 που ανήκε στον πατέρα του, με υπέροχη βιβλιοδεσία. 

 

― Ποια ήταν η πιο τρελή κατάσταση που χρειάστηκε να διαχειριστείτε στην Βιβλιοθήκη; 

Julian: Με τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα ράφια της και τα κομψά, ευρύχωρα αναγνωστήρια της, η Βιβλιοθήκη είναι ένα δημοφιλές σκηνικό για τηλεοπτικά γυρίσματα. Η αντίθεση ανάμεσα στην οργάνωση γυρίσματος τα ξημερώματα και την επαναφορά στην συνήθη λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι παράξενη. Πρόσφατα γυρίστηκε ένα επεισόδιο του The Apprentice στο αναγνωστήριο, οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες επί τρεις ώρες και μετά δουλέψαμε σαν σίφουνες για είναι όλα έτοιμα στις 09:30 ώστε τα μέλη να χρησιμοποιήσουν την Βιβλιοθήκη κανονικά, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

 

Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου Facebook Twitter
Με τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα ράφια της και τα κομψά, ευρύχωρα αναγνωστήρια της, η Βιβλιοθήκη είναι ένα δημοφιλές σκηνικό για τηλεοπτικά γυρίσματα.

― Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση σας από τις επισκέψεις σας στην Βιβιοθήκη; 

Sir Howard Davies, Πρόεδρος: Είμαι μέλος της περισσότερα από 25 χρόνια και την έχω επισκεφθεί αναρίθμητες φορές, λατρεύω τα βιβλία της και τον λαβύρινθο των ραφιών της. Η καλύτερη μου ανάμνηση; Όπως η Άϊρις Μέρντοχ που είχε βγει ραντεβού με τον μέλλοντα σύζυγο της Τζων Μπέϊλι στην Βιβλιοθήκη, έτσι κι εγώ έφερα εδώ για ραντεβού την κοπέλα που ήθελα να εντυπωσιάσω. Πολύ σύντομα έγινε μέλος, και τελικά με παντρεύτηκε.

― Αν δεν διευθύνατε βιβλιοθήκη τι θα κάνατε; 

Inez: Μάλλον θα γινόμουν μέλος μιας Βιβλιοθήκης. Τα βιβλία είναι στο αίμα μου, κι έχω ανάγκη την δόση μου καθημερινά. 

Συνέντευξη με μία βιβλιοθήκη: Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου Facebook Twitter
Χάρτης της Βιβιοθήκης του Λονδίνου και των περιεχομένων της.

Στοιχεία από το The Literary Hub

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ