Συναγερμός στην κυβέρνηση Ρέντσι για τα "πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών"

Συναγερμός στην κυβέρνηση Ρέντσι για τα "πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών" Facebook Twitter
0

Προβληματισμό στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι προκάλεσε η προειδοποίηση ενός από τους πιο εξέχοντες δικαστές στη χώρα, ο οποίος προειδοποίησε για πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα για το ρόλο της δικαιοσύνης στην Ιταλία.


Ο δικαστής Πιερκαμίλο Νταβίγκο, έγινε γνωστός πριν από 24 χρόνο, καθώς ήταν ένας από τους εισαγγελείς στο Μιλάνο, που ηγήθηκαν της επιχείρησης εισαγγελικής έρευνας "Καθαρά Χέρια" κατά της διαφθοράς, που ξεθεμελίωσε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα.


Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Corriere della Sera" της Παρασκευής, ο Νταβίγκο, που ηγείται της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών της Ιταλίας, υποστήριξε ότι η διαφθορά των πολιτικών σήμερα, είναι ακόμη χειρότερη, από αυτήν του 1992.
Παράλληλα, ο δικαστής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Ρέντσι για την αποτυχία της, να την αντιμετωπίσει. "Οι πολιτικοί δε σταμάτησαν να κλέβουν, αλλά έχουν σταματήσει να αισθάνονται ντροπή, όταν το πράττουν. Τώρα ζητούν με πείσμα το δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν με μυστικότητα," δήλωσε ο Νταβίγκο.


Η Ιταλία είχε την 61η θέση στη λίστα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015 κατατασσόμενη δεύτερη από το τέλος, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Σε σύγκριση με το 2014, η γειτονική χώρα κατατάχθηκε κάτω από την αξιολόγηση της Ελλάδας και της Ρουμανίας, σε θέματα διαφθοράς.


Ο Ιταλός δικαστής υποστήριξε επίσης, ότι οι εξουσίες των δικαστών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έγιναν ασθενέστερες, μετά τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση του κεντροδεξιού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και κεντροαεριστερών ηγετών, όπως, ο Ματέο Ρέντσι.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός δε σχολίασε τη συνέντευξη του δικαστή, ο οποίος σήμερα δέχτηκε τα πυρά των συμμάχων του Ρέντσι στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, στη γειτονική χώρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM