Αυστρία: Οριστικά εκτός υπουργείου Εσωτερικών η «σκληροπυρηνική» Λάιτνερ

Αυστρία: Οριστικά εκτός υπουργείου Εσωτερικών η «σκληροπυρηνική» Λάιτνερ Facebook Twitter
0

Η Διοικούσα Επιτροπή του συγκυβερνώντος στην Αυστρία - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επισφράγισε με απόφασή της αργά απόψε στη Βιέννη, την αναμενόμενη εγκατάλειψη της θέσης της υπουργού Εσωτερικών, από την θεωρούμενη "σκληροπυρηνική" Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και την ανάληψη από μέρους της ως αναπληρώτρια τοπική κυβερνήτης σο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.


Ως υπουργός Εσωτερικών, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έγινε ευρύτερα γνωστή για την εμπάθειά της απέναντι στην Ελλάδα και για τη σκληρή πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ως υπέρμαχος ενός "Φρουρίου Ευρώπη" και ως εκ τούτου συνυπεύθυνη για το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που προκάλεσε την κορύφωση της δράματος των προσφύγων και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας την αλλαγή από πλευράς Λαϊκού Κόμματος στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν τόνισε, αργά το βράδυ, πως πρόκειται για απόφαση του κυβερνητικού εταίρου, την οποία είναι αυτονόητο πως ο ίδιος σέβεται.


Ταυτόχρονα ο καγκελάριος επισήμανε πως η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ηγήθηκε του υπουργείου σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει καλή συνεργασία με τον διάδοχό της Βόλφγκανγκ Σομπότκα.


Σε δηλώσεις του, μετά την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του και αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ανέφερε πως η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του είχε γνωστοποιήσει πριν μερικές ημέρες την "προσωπική της απόφαση" να επιστρέψει στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας, στην οποία συμμετείχε ήδη μεταξύ 2003 και 2011.
Επαινώντας την πολιτική της απερχόμενης υπουργού στο Προσφυγικό, ο Ράινχολντ Μιτερλένερ επισήμανε, πως αυτή δρομολόγησε την "στροφή" και στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική.


Παρουσιάζοντας τον προερχόμενο επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Βάλφγκανγκ Σομπότκα - ο οποίος ήταν αρμόδιος οικονομικών στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας - ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος υπεραμύνθηκε της χρονικής στιγμής για την αλλαγή στο ιδιαίτερα νευραλγικό υπουργείο, απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε ότι αυτή πραγματοποιείται εν μέσω του προεκλογικού αγώνα για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24 ης Απριλίου.


Από την πλευρά του, ο τοπικός κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας και θεωρούμενος ως ο ισχυρότερος πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος, Ερβιν Πρελ, τόνισε πως η αλλαγή της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ - την οποία ο ίδιος φέρεται να προορίζει ως διάδοχό του, μετά την αναμενόμενη για το τέλος της χρονιάς παραίτησή του -- εγκρίθηκε παμψηφεί τόσο από την Διοικούσα Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος απόψε, όσο και νωρίτερα από τα ανώτερα κομματικά όργανα στην Κάτω Αυστρία.


Σε δηλώσεις της η ίδια η απερχόμενη υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ανακουφισμένη από την απόφαση για την επιστροφή της στην περιφερειακή πολιτική, τονίζοντας πως σε λίγες ημέρες θα έχει πλέον πίσω της τη δυσκολότερη δουλειά στη χώρα, ενώ μπροστά της βρίσκεται τώρα η ωραιότερη αποστολή.


Κατά την άποψή της, ήταν δύσκολη δουλειά να καταστήσει τη "γραμμή ασφάλειας" του υπουργείου Εσωτερικών σε πολιτική ολόκληρης της αυστριακής κυβέρνησης και η ίδια πιστεύει ότι ο διάδοχός της Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έχει την απαραίτητη ικανότητα και πείρα για να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο.


Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, επισήμανε στις δηλώσεις του, μετά την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος , πως δεν θα διακινδυνεύσει πειραματισμούς στο υπουργείο που αναλαμβάνει και πως με τη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υπήρξαν αποφασιστικοί προκαθορισμοί, "μία πορεία που θα συνεχιστεί παραπέρα, χωρίς να αλλάζει τίποτε", όπως διαβεβαίωσε.


Υπενθυμίζεται, πως εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί να δεχθεί σε επίσκεψη την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες με εξαίρεση της Ελλάδας, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ