Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
0
Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του...

«Το συναίσθημα είναι παράξενο πράγμα, συχνά κρύβεται σε μια πιρουνιά ταραμοσάλατα» σκέφτομαι καθώς τη δοκιμάζω στου Βασίλαινα, ίδια κι απαράλλαχτη όπως πριν από μερικά χρόνια που την γευθεί στο ιστορικό μαγαζί του Πειραιά. Είναι απίθανα τα παιχνίδια της γευστικής μνήμης που ξεδιπλώνονται στον μοντέρνο πλέον χώρο που διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του. Ο απίθανος μαρμάρινος ποτηριώνας του περασμένου αιώνα επιμένει να δίνει και σήμερα το δικό του, θρυλικό στίγμα. Ο Θανάσης Βασίλαινας κρατά τα ηνία της ιστορικής ταβέρνας με πάθος και πείσμα, αισθανόμενος το βάρος της παράδοσης, συνεχίζοντας να προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες με την παρέλαση των πιάτων.

Είναι συγκινητικό όταν σκεφτείς ότι σε αυτό το μαγαζί διασκέδαζε το 1947 ο Τάιρον Πάουερ και ότι τους μεζέδες του έχουν απολαύσει από τη Σοφία Λόρεν, μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το σημαντικό, όμως, με τον Βασίλαινα είναι ότι δεν έχει μόνο λαμπρό παρελθόν αλλά και εξαιρετικό παρόν και μέλλον. Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας. Ο νεαρός σεφ, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Μπαξεβάνη και σε κουζίνες του εξωτερικού, αποκαλύπτει ένα ασίγαστο πάθος για τη μαγειρική. Ανήσυχος, αναζητά τα καλύτερα προϊόντα και βάζει όλη του την τέχνη στην κουζίνα, θέλοντας να σερβίρει πιάτα που προσφέρουν ευωχία.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter
Η καινούργια ομάδα στην κουζίνα, με σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, χαρίζει έναν αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας...

Αρχή με σούπα κολοκύθα βιολογικής καλλιέργειας που ο Άνταμ καπνίζει σε ξύλα αγριομάραθου και σερβίρει με λεπτοκομμένες φέτες από φρέσκο κάστανο (€8). Εύγευστη κάθε κουταλιά, που αφήνει στην επίγευση το διακριτικό κάπνισμα και συμπληρώνεται από την τραγανή «γλύκα» του κάστανου. Ακολουθεί καπνιστή ρέγκα, θρονιασμένη σε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, που στη βάση της βρίσκεις αυγά βασιλικής ρέγκας, και συνοδεύεται με σπιτικά τραγανά τσιπς πατάτας και χόρτα τουρσί (€7,50). Ένα ενδιαφέρον πιάτο που παίζει όμορφα και γευστικά με τις υφές και τις εντάσεις των υλικών. Πολλοί είναι οι σεφ που τιμούν το αυγό στην κουζίνα τους. Εδώ έρχεται ποσέ το βιολογικό αυγό, πάνω σε σταμναγκάθι ελαφρά σοταρισμένο, που συνδυάζεται με τραγανή κινόα (€6,50). Ύμνος στην άνοιξη είναι η τσιπούρα φρικασέ φτιαγμένη με άγρια χόρτα και αφρό αυγολέμονο, με το σιγομαγειρεμένο ψάρι να ενισχύεται γευστικά από την πούδρα αυγοτάραχου με την οποία είναι πασπαλισμένο και τη φετούλα χρυσαφένιο αυγοτάραχο (€24). Εκτίμησα το τέλειο συνοδευτικό σφηνάκι, με το ζουμί από τα άγρια χόρτα και χυμό λεμονιού. Ο σεφ, προσπαθώντας να προβάλλει το βέλτιστο της γεύσης, τυλίγει το κατσικάκι με μπόλια, το ψήνει υπομονετικά στην γάστρα και το σερβίρει πάνω σε σαντορινιά φάβα με ραγού από τα συκωτάκια του και ωραιότατο φρέσκο κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει μόνος του (€18,50). Ένα πιάτο που βγάζει φουλ νοστιμιάς, με τη φάβα να παίζει το ρόλο γέφυρας ανάμεσα στα υλικά.

Γλυκό φινάλε με μους αρμπαρόριζας με τραγανά εσπεριδοειδή σε πούδρα, γλυκό αχλάδι και μους κυδώνι (€6,50) που θα συνδυάσεις με ένα γλυκό κρασί όπως το ΕΟΣ Σάμου, Grand Cru. Για τον συνδυασμό φαγητού και κρασιού αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS. Στον Βασίλαινα θα φάτε καλά και θα αισθανθείτε ότι σας περιποιήθηκαν αληθινά.

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς δίνει νέα πνοή στον ιστορικό Βασίλαινα Facebook Twitter

☛ Βασίλαινας, Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ