Ο ΟΗΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Ο ΟΗΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία Facebook Twitter
0

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο Μπράιαν.


«Σήμερα το πρωί ένα αεροσκάφος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έριξε ένα πρώτο φορτίο βάρους 21 τόνων με προμήθειες στη Ντέιρ Εζόρ» στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, επισήμανε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.


Οι παλέτες με τις προμήθειες «προσγειώθηκαν στην περιοχή που είχαμε στοχοθετήσει όπως είχε προβλεφθεί» διευκρίνισε ο Στίβεν Ο Μπράιαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίαζε σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.


Οι περίπου 200.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Ντέιρ Εζόρ, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 450 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Δαμασκού, πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει ένα τμήμα της.


Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους ρίψεις, όπου ο στόχος δεν μπορεί απόλυτα να καθοριστεί λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα ασφαλείας, «παρουσιάζουν επιχειρησιακούς κινδύνους» και δεν εξετάζονται παρά ως «ύστατο μέσο».
Ωστόσο «έχουν πλεονεκτήματα σε ορισμένες περιοχές της Συρίας» προσέθεσε ο ίδιος.


Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ διανέμει βοήθεια στον πληθυσμό με αυτήν την μέθοδο, σε αντίθεση με την διανομή οδικώς με την αποστολή οχηματοπομπών. Ο Ο΄ Μπράιαν άσκησε δριμεία κριτική στα διοικητικά εμπόδια που υψώνουν οι συριακές αρχές στις αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ.

 

Η διανομή βοήθειας χθες στη Μαντιμάγε και το Καφρ Μπάτνα, στα περίχωρα της Δαμασκού, «δεν ήταν απλή» σημείωσε ο αξιωματούχος. Μια αυτοκινητοπομπή έπρεπε να περιμένει για πολλές ώρες τη νύχτα στην είσοδο της Μαντιμάγε προτού μπορέσει να ξεφορτώσει κι ενώ η πόλη απέχει μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Δαμασκού.


«Τίποτα δεν δικαιολογεί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να διαρκέσει περισσότερες από 48 ώρες για να φθάσει στους ανθρώπους που την χρειάζονται» τόνισε, καταγγέλλοντας «ανώφελους κι απαράδεκτους περιορισμούς, εμπόδια και εσκεμμένες καθυστερήσεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές».


Απαντώντας ο Σύρος πρεσβευτής Μπασάρ Τζααφάρι διαβεβαίωσε ότι η Δαμασκός «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διανείμει βοήθεια σε όλους τους πολίτες όπου κι αν βρίσκονται».


Κατήγγειλε δε την «πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» εκ μέρους των χωρών της Δύσης και τη βούληση «να δαιμονοποιήσουν» τη συριακή κυβέρνηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM
Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Διεθνή / Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Η κυβέρνηση Μπαϊρού στη Γαλλία κινδυνεύει να πέσει στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με σοσιαλιστές, ακροδεξιούς, Πράσινους και κομμουνιστές να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ οι αγορές παρακολουθούν με ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Ο λόγος που είναι θαμμένη σε ένα απομονωμένο, ιδιωτικό νησί - «Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό ήταν το κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται η Νταϊάνα» υποστηρίζει
LIFO NEWSROOM