6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Μπορεί οι λιακάδες να συνεχίζονται στην Αθήνα, όμως ο καιρός στην Ελλάδα έχει αλλάξει και μαζί του έχουν αλλάξει και οι μαγειρικές μας συνήθειες. Τα φαγητά του χειμώνα "σηκώνουν" γερά κόκκινα κρασιά. Οι σημερινές μας προτάσεις αφορούν 6 ελληνικές ετικέτες που ξεχωρίζουν, με τη σύνθεσή τους να προέρχεται από το πάντρεμα γηγενών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών ή αποκλειστικά κοσμοπολίτικων – αλλά λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΓΑΙΑ S

Kούτσι Νεμέας, Νομός Κορινθίας

Γαία Οινοποιητική/Αγιωργίτικο - Syrah/2013 

Το «S» είναι η ναυαρχίδα του καθηγητή-οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου. Βαθύ ερυθρό χρώμα και αρώματα μούρων, δρυός και γλυκόριζας, σε συνδυασμό με βοτανικές νύξεις και νότες δέρματος. Στο στόμα αισθητές τανίνες, θερμό αλκοόλ και μαύρα φρούτα. Η μακρά επίγευση συνεχίζεται με βανίλια και πικάντικα μπαχαρικά. Ο αρμονικός συνδυασμός δύο εντελώς διαφορετικών ποικιλιών είναι υποδειγματικός. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

MOVA

Σκαφιδιά, Νομός Ηλείας 

Χρήστου Κόκκαλη/Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon/2012 

Αρώματα ώριμου δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού και καραμέλας βουτύρου. Βελούδινες τανίνες και οξύτητα που ξεσηκώνουν τη φρουτώδη γεύση. Ένα ελληνικό κρασί, με μεγάλη αποδοχή στην γερμανική αγορά, το οποίο αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του δυναμικού χαρμανιού. Την περασμένη χρονιά, το Κτήμα πέρασε στο καταξιωμένο δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, δίνοντας νέες προοπτικές, με περισσότερη εξωστρέφεια. 

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

ΔΙΑΠΟΡΟΣ

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Κυρ Γιάννη/Ξινόμαυρο-Syrah/2011

Το νησάκι Διάπορος στη Σιθωνία Χαλκιδικής ξυπνά όμορφες μνήμες στην οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, γι’ αυτό κι έδωσε το όνομά του σε ένα μοναδικό κρασί. Ξινόμαυρο από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο στο Γιανακοχώρι, εσοδείας 2011, με ένα «άγγιγμα» Syrah. Παραμονή 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη κι έχουμε στο ποτήρι μας ένα στιβαρό κρασί που συνοδεύει ιδανικά πληθωρικά γεύματα, βασισμένα σε κρεατοφαγία.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

LOST HELLANICO

Πύδνα, Νομός Πιερίας                

Οινοποιείο Kitrvs/Aglianico/2012 

Πρωταγωνιστώντας σε ανώτατης ποιότητας κρασιά (DOCG) στην Ιταλία, η ελληνικής προέλευσης ποικιλία καλλιεργείται και πάλι σε ελληνικά αμπελοτόπια. Εντυπωσιακό, σύνθετο μπουκέτο με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαχάρια. Η ωρίμανση σε καινούργια αμερικανικά βαρέλια δίνει αίσθηση καπνιστού. Στο στόμα, υψηλή οξύτητα και ελαφρά στεγνές τανίνες. Προβλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα κτήματα στην Ελλάδα θα πειραματιστούν με την ποικιλία τα επόμενα χρόνια.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NOSTOS GRENACHE

Βατόλακος, Νομός Χανίων                

Οινοποιείο Μανουσάκη/Grenache/2012 - Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προερχόμενη από την Αραγωνία της Ισπανίας και με σπουδαία συμμετοχή στα δημοφιλέστερα ερυθρά του νότιου Ροδανού (Châteauneuf du Pape), η λεπτόφλουδη ποικιλία στο μοναδικό ίσως μονοποικιλιακό δείγμα της εγχώριας αγοράς. Αρώματα μαύρων φρούτων σε μαρμελαδένια μορφή, νότες δέρματος, βρεγμένων φύλλων και μανιταριού. Στο στόμα, θερμό αλκοόλ που εναλλάσσεται με τις τανίνες και τη φρουτώδη γεύση. Μακρά επίγευση που θυμίζει καρπούς σοκολάτας και καφέ.

6 ελληνικά κόκκινα κρασιά, ιδανικά για αυτή την εποχή Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

NEBBIOLO

Μικροχώρι, Νομός Δράμας

Κτήμα Τέχνη Οίνου/Nebbiolo/2007

Το Nebbiolo από την Τέχνη Οίνου, με 5 χρόνια παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης, βγαίνει σε ελάχιστες φιάλες, μόνο τις εξαιρετικές χρονιές. Σε τυφλή γευσιγνωσία εύκολα θα αναγνωρίζατε ένα καλό Barbaresco, αλλά η προέλευσή του είναι η Δράμα! Μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού κρασιού, όμως είναι καλύτερα να το δοκιμάσετε όπου το βρείτε. Προτείνουμε μετάγγιση σε καράφα, για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ