ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Τι είναι το hoop dance;

Τι είναι το hoop dance; Facebook Twitter
Το hoop dance είναι ένα είδος χορού που γίνεται με τη χρήση ειδικών στεφανιών (hoops) για ενήλικες... Φωτό: Jiries Σαμαράς
0


—Τι ακριβώς είναι το hoop dance; Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία του.

Το hoop dance είναι ένα είδος χορού που γίνεται με τη χρήση ειδικών στεφανιών (hoops) για ενήλικες. Είναι μια ήπιας μορφής αερόβια άσκηση, μα πάνω απ' όλα αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης που καταφέρνει να συνδέσει τον χορευτή (hooper) με την παιδικότητα και την ανεμελιά. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά, καθώς ενδυναμώνει τους μυς και συνεισφέρει στην απόκτηση ισορροπίας και συντονισμού με έναν μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο. Τα μαθήματα hula hoop, είτε επικεντρώνονται στο hoop dance, δηλαδή στο χορευτικό μέρος, είτε στο hoop fitness, δηλαδή στην αερόβια άσκηση, χρησιμοποιούν πάντα το παιχνίδι ως βασικό συστατικό της γυμναστικής. Η ιστορία του hoop dance ξεκινάει από τους ιθαγενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν στεφάνια φτιαγμένα από μπαμπού στον χορό τους για να αφηγηθούν ιστορίες, μιμούμενοι ζώα ή σύμβολα. Ο χορός αυτός υπάρχει μέχρι και σήμερα και αποτελεί σημαντική παράδοση των ανθρώπων αυτών. Η μεγάλη εξάπλωση όμως του hula hoop ως παιχνιδιού έγινε τη δεκαετία του 1950, με τη βιομηχανική παραγωγή του από την εταιρεία παιχνιδιών Wham-O. Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως σύγχρονο hooping ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, από την μπάντα με το όνομα String Cheese Incident, η οποία κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών της έριχνε στο κοινό hoops ενηλίκων (μεγάλων διαστάσεων), ώστε να ενθαρρύνει τους ακροατές να συμμετέχουν στον ρυθμό της μουσικής τους. Η μεγαλύτερη όμως διάδοσή του ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποκτά φανατικούς οπαδούς απ' όλο τον κόσμο.

Παγκοσμίως υπάρχουν καταπληκτικοί άντρες hoopers που αποδεικνύουν ότι το hoop dance αυξάνει τη μυϊκή δύναμη. Οι άντρες είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν στα events που διοργανώνω και κάποιοι έρχονται και σε κάποιο μάθημα.

—Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;

Η αγάπη μου για τη γυμναστική γενικότερα και ειδικότερα για τον χορό με έκανε να αναζητάω πάντα καινούργιους τρόπους για να επικοινωνώ με το σώμα μου. Αν και δεν σπούδασα κάτι σχετικό, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά είδη χορού. Γνώρισα το hula hoop στο Brighton της Αγγλίας, όπου είχα πάει για να παρακολουθήσω ένα μεταπτυχιακό. Είναι πολύ βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου η στιγμή εκείνη που πήγα στο πρώτο μάθημα hoop dance. Για πρώτη φορά στη ζωή μου αισθάνθηκα να επικοινωνώ τόσο έντονα με τον εαυτό μου, σωματικά και πνευματικά. Θεωρώ ότι το hula hoop ήταν για μένα ένα δώρο που με βοήθησε και συνεχίζει να με βοηθάει να αντιμετωπίζω τη ζωή και τα γεγονότα με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχω συνηθίσει. Όταν γύρισα από την Αγγλία στην Ελλάδα, αποφάσισα ότι ήθελα να μοιραστώ εκείνη την εμπειρία μου και με άλλους. Ξεκίνησα να κατασκευάζω τα πρώτα μου hula hoops και να προσπαθώ να πείσω τους φίλους μου να δοκιμάσουν. Παράλληλα, έμεινα συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες των κοινοτήτων hoopers στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Αυστραλία και παρακολούθησα σεμινάρια από τις πρώτες σχολές hoop dance της Αμερικής. Με την ίδρυση του Hoopit ξεκίνησα μια πιο οργανωμένη προσπάθεια να διαδώσω τη χαρά του hoop dance μέσω μαθημάτων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων, ενώ η εξειδίκευσή μου το 2014 ως hoop love coach μου έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη να διαδώσω αυτή τη μεγάλη μου αγάπη για το Hoop dance.

Τι είναι το hoop dance; Facebook Twitter
Τα μαθήματα hula hoop, είτε επικεντρώνονται στο hoop dance, δηλαδή στο χορευτικό μέρος, είτε στο hoop fitness, δηλαδή στην αερόβια άσκηση, χρησιμοποιούν πάντα το παιχνίδι ως βασικό συστατικό της γυμναστικής ... Φωτό: Αθηνά Λιάσκου

—Είναι οι Αθηναίοι εξοικειωμένοι με τo hula hoop; Πόσος κόσμος έρχεται στα μαθήματα;

To hula hoop πιστεύω ότι είναι για τον σύγχρονο άνθρωπο ένα «αρχέτυπο». Είναι το «πλαστικό στεφάνι για παιδιά». Κατ' αυτή την έννοια, όλοι γνωρίζουν το hula hoop και σχεδόν όλοι έχουν πειραματιστεί με αυτό κάποια στιγμή ως παιδιά. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει μια μικρή σύγχυση ως προς το τι είναι το hoop dance και αυτό δεν αφορά μόνο τους Αθηναίους και τους Έλληνες. Και σε άλλες χώρες, όπου αυτήν τη στιγμή το hula hoop έχει πολλούς οπαδούς, η αρχή όλης αυτής της προσπάθειας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η διαδικασία τού να πάρει κανείς ένα αντικείμενο τόσο έντονα συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία και να το χρησιμοποιήσει ως ένα εργαλείο για να χορέψει, να γνωρίσει το σώμα του και να διασκεδάσει δεν είναι εύκολα κατανοητή. Τελευταία, όμως, παρατηρώ ότι αυτό αλλάζει και ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται το παιχνίδι στην καθημερινότητά του. Στα workshops που διοργανώνω μέσω του Hoopit η συμμετοχή είναι πια πολύ μεγάλη, ενώ και οι τακτικοί μαθητές ολοένα και αυξάνονται.

—Είναι ένα άθλημα αποκλειστικά για κορίτσια;

Όχι, το hoop dance δεν είναι μόνο για κορίτσια, όπως και γενικά ο χορός δεν αναφέρεται μόνο σε γυναίκες. Παγκοσμίως υπάρχουν καταπληκτικοί άντρες hoopers που αποδεικνύουν ότι το hoop dance αυξάνει τη μυϊκή δύναμη. Οι άντρες είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν στα events που διοργανώνω και κάποιοι έρχονται και σε κάποιο μάθημα. Δυστυχώς, σπάνια συνεχίζουν, καθώς κατά κύριο λόγο η αίθουσα είναι γυναικοκρατούμενη και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν το θεωρώ όμως κακό, καθώς οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες να παίξουν και είναι καλό που μπορούν να το κάνουν μέσω του hoop dance, χωρίς να αισθάνονται ότι επικρίνονται.

Τι είναι το hoop dance; Facebook Twitter
Τελευταία, όμως, παρατηρώ ότι αυτό αλλάζει και ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται το παιχνίδι στην καθημερινότητά του... Φωτό: Αθηνά Λιάσκου

—Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στο μάθημα; Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει;

Για να συμμετάσχει κανείς σε κάποιο μάθημα αρχάριων δεν χρειάζεται καμία προϋπόθεση, εκτός από την καλή διάθεση, το χαμόγελο και την όρεξη να πειραματιστεί με το σώμα του! Οι περισσότεροι που έρχονται στα μαθήματα φεύγουν με πλατύ χαμόγελο, συνειδητοποιώντας πόσα πράγματα μπορούν να καταφέρουν με τη σωστή καθοδήγηση και το σωστό μέγεθος hula hoop. Στο hoop dance δεν υπάρχουν περιορισμοί, ούτε στον σωματότυπο, ούτε στα κιλά αλλά ούτε και στην ηλικία.

—Κάνετε και εξορμήσεις σε πάρκα; Πες μας λίγα λόγια για τα υπαίθρια μαθήματα.

Οι εξορμήσεις μας στα πάρκα ξεκίνησαν από την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τον υπέροχο καιρό της Αθήνας και να γυμναστούμε διασκεδάζοντας στην αθηναϊκή αστική ύπαιθρο. Επίσης, σε ανοιχτούς χώρους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες των hoops μας, καθώς κάποιες από τις τεχνικές του hoop dance (π.χ. τα throws) χρειάζονται αρκετό χώρο. Τα μαθήματα αυτά μοιάζουν περισσότερο με σχολικές εκδρομές, όπου μπορούμε να γνωριστούμε καλύτερα, να διασκεδάσουμε και να γνωρίσουμε την πόλη μας. Ευελπιστώ τα υπαίθρια μαθήματα μας να συνεχιστούν και στις παραλίες της Αττικής!

Τι είναι το hoop dance; Facebook Twitter
Για να συμμετάσχει κανείς σε κάποιο μάθημα αρχάριων δεν χρειάζεται καμία προϋπόθεση, εκτός από την καλή διάθεση, το χαμόγελο και την όρεξη να πειραματιστεί με το σώμα του! Φωτό: Αθηνά Λιάσκου

—Τι περιλαμβάνουν τα σεμινάρια στην Τεχνόπολη;

Την Παρασκευή 5/6 και το Σάββατο 6/6 θα βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Meet Market στην Τεχνόπολη, για δυο σεμινάρια hoop dance. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και τις 2 ημέρες, 18:00-19:00, υπό τους ήχους των DJs του Meet Market και του 15ου Athens Jazz Festival και απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα (από αρχάριους μέχρι πιο προχωρημένους). Θα μάθουμε βασικές κινήσεις του hoop dance και θα τις ενσωματώσουμε σε χορογραφίες που ο καθένας μπορεί να εκτελέσει με το δικό του μοναδικό στυλ. Για όλους τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν hoops ενηλίκων και θα μπορούν να μπουν στην κλήρωση για να κερδίσουν ένα χειροποίητο hoop από το Hoopit! Θα είναι μια καταπληκτική γιορτή!

Ηoop-it, 5/6-6/6, 18:00-19:00, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Τα μαθήματα Hoop Dance Flow στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5 (Τρίτες 19:00- 20:30) συνεχίζονται μέχρι τις 16 Ιουνίου

Τα υπαίθρια μαθήματα και οι εξορμήσεις ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας www.hoopit.gr και στο facebook www.facebook.com/hoopit.gr

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Design / Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Η Άννη Μαρκιτάνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του πρώτου Milano Design Film Festival Greece της Αθήνας, το οποίο λόγω της πανδημίας μετατέθηκε για το 2021, μιλά για τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές δράσεις που ξεκινούν τώρα στην πόλη.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Small Talk / Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Ο stand-up κωμικός που έγινε viral με το βίντεό του για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας μιλά για το 2020, τα drive-in, τους φόβους του και τα νέα του πλάνα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Εικαστικά / Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Θραύσματα από μάρμαρο, κομμάτια μια ιδιότυπης συλλογής από τις μεγάλες πορείες της Αθήνας, αιωρούνται σαν αστρική σκόνη σε νυχτερινό ουρανό στη συμμετοχή του νεαρού εικαστικού στην έκθεση «The state of emergency has become the rule» της γκαλερί Can.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ