Λίγο απ' όλα!

Λίγο απ' όλα! Facebook Twitter
0
Λίγο απ' όλα! Facebook Twitter
La Taverna Catalana

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία. Ο Βαγγέλης Ρουπακιώτης, δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια, παραδόθηκε τελικά στο πάθος του, την Καταλονία, και την κουλτούρα της. Αναπαλαίωσε ένα κτίσμα του 1890 στο κέντρο της Αθήνας, του χάρισε αέρα Βαρκελώνης και, όπως λέει ο ίδιος, έριξε μέσα την αγάπη του για την κουζίνα και την Καταλονία, φτιάχνοντας ένα μενού «που χτίστηκε για να συνοδεύει τα κρασιά, να σέβεται την παράδοση και να τρώγεται άκοπα». Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου. Θα το αγαπήσεις είτε έχεις μαγευτεί από τη γοητευτική προσωπικότητα της ερωτεύσιμης Βαρκελώνης είτε παίρνεις τώρα τις πρώτες γεύσεις από την πρωτοποριακή –σε τέχνη, μόδα και γαστρονομία– πρωτεύουσα της Καταλονίας. Καθώς σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα και τις έβαλε δίπλα σε αντίστοιχες ελληνικές, εφοδιάστηκε και με μια σειρά μπίρες Montseny και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει με χαλαρή διάθεση τις προτιμήσεις σου. Είναι πρόθυμος να σου ανοίξει οποιαδήποτε από τις ετικέτες έχει στην κάβα του για να βρεις τη γεύση σου, να σου εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες και να σε βοηθήσει να κάνεις τα ταιριάσματα με το φαγητό. Στην κουζίνα τον λόγο έχουν ο σεφ Γιάννης Λαδόπουλος και η Καταλανή μαγείρισσα Ρόζα. Θα ξεκινήσεις με ψωμάκια λουσμένα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, λουλούδι αλατιού, έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και μοσχοβολιστό βασιλικό (€4). Ανάλαφρο τσιμπολόγημα πριν περάσεις στο αλλαντικό τσιτσίνα από αποξηραμένο μοσχάρι της Καταλονίας με γεύση καπνιστή. «Το 2005 πήγα στην Καταλονία και ερωτεύτηκα τον τόπο, τη γαστρονομία , τον πολιτισμό» λέει ο Βαγγέλης τη στιγμή που φέρνει στο τραπέζι την εκρηκτική μπραντάδα μπακαλιάρου (€10). Πρόκειται για γκραντιναρισμένη κρέμα μπακαλιάρου με σκορδόψωμο φρεσκοφτιαγμένο, πασπαλισμένη με κομματάκια χουρμά. Ένας αφρός με απαλή υφή και ωραία γεύση με διακριτική την παρουσία του μπακαλιάρου που ισορροπεί όμορφα με τις γλυκιές πινελιές από τον χουρμά. Τα bolets del dia είναι μανιτάρια σοτέ με πικάδα (€7), ένα μείγμα από παξιμάδι, αμύγδαλο, ελαιόλαδο και μαϊντανό που φτιάχνεται στο γουδί και προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος των μανιταριών. Τρώγονται απνευστί. Ευχάριστα τρώγεται και το λεπτοκομμένο ψαρονέφρι ψημένο στην πλάκα που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα από δαμάσκηνα, καβουρντισμένα κουκουνάρια, γλυκό κρασί Μαυροδάφνη και συνοδεύεται με γαλλικές πατατούλες (€13). Καλοφτιαγμένο πιάτο με πληθωρική γεύση που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Το L' original fricando catala (€12) είναι μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με δύο κρασιά, γλυκό και ξηρό, πικάδα, άγρια μανιτάρια και σουφραζίτ, που είναι μια χειροποίητη σκορδάτη σάλτσα που μοιάζει με σπιτικό πελτέ. Ανάλαφρη η γεύση του κρέατος, που συναντά στο πιάτο τον πουρέ πατάτας. Γλυκιά αποφώνηση με κρέμα καταλάνα (τι άλλο;) με μέλι, λεβάντα, τριμμένο πράσινο φιστίκι και γκοτζιμπέρι (€5). Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.

☛ La Taverna Catalana, Σίνα 9, 210 3610447


Για φανατικούς ψαροφάγους. Το «25αράκι» χτίζει βήμα-βήμα για περισσότερο από έξι χρόνια την εικόνα του ως ενός ψαροεστιατορίου με αξιώσεις στην πολυσυλλεκτική αγορά της Γλυφάδας και κάθε χρονιά καταφέρνει να προσθέτει κάτι παραπάνω στη γευστική εμπειρία που προσφέρει. Φέτος, ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς που τρέχει το «25αράκι» από το ξεκίνημά του ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στην κουζίνα με προσεγγίσεις που αποκαλύπτουν ότι γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του ψαρομαγειρέματος στο τηγάνι, στη φωτιά αλλά και στην κατσαρόλα. Η σάλα του είναι ευχάριστη, άνετη, εκφράζει σπιτική ατμόσφαιρα με χαλαρούς καναπέδες στα χρώματα της θάλασσας και άφθονα καδράκια στους τοίχους με θέμα τον βυθό. Η αίσθηση φιλοξενίας σε αγκαλιάζει με το που θα διαβείς το κατώφλι του. Για τους ψαροφάγους της περιοχής και όχι μόνο το «25αράκι» είναι σημείο αναφοράς, αφού εκεί γνωρίζουν ότι θα βρουν σταθερή ποιότητα και φρεσκάδα. Ο Βασίλης Σικαλιάς δεν κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη, που την προβάλλει στα πιάτα του όπως όταν σερβίρει λεπτές φέτες ξιφία μαριναρισμένες σε λευκό ξίδι (€7,80). Ωραίος μεζές για να νιώσεις τη θάλασσα μέσα σου. Την ίδια αίσθηση θα αποκομίσεις και όταν ρουφήξεις άπληστα την «Ψαρόσουπα του Μάστορα» (€6,90) – βελούδινη, πλούσια σε γεύση, που χαρίζει οικεία θαλπωρή. Η μελιτζάνα είναι από τα υλικά της κουζίνας που δίνουν μαγειρικές ιδέες. Εκτίμησα την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€4,80) που βγάζει ευχάριστα το κάπνισμα, χωρίς να σκεπάζει τη γεύση της μελιτζάνας. Την απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά πάνω στο ζεστό ψωμί. Η ψητή φέτα παίρνει άλλη γευστική διάσταση με τη χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας (€5,90) που κάνει ασκήσεις ισορροπίας στον ουρανίσκο μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Ακολουθεί ένα ωραιότατο πιάτο, με την ταπεινή σαρδέλα –όπως φτιάχνουν τη γούνα, φιλεταρισμένη και ψητή– να στέφεται βασίλισσα, με καρεδάκια ντομάτας, ελιές και κρεμμυδάκι (€5,90). Ακολουθεί γαύρος περασμένος ιδανικά από το τηγάνι (€7,40), τραγανός απέξω και ζουμερός μέσα, που τρώγεται καλύτερα με το χέρι, ενώ στο ίδιο γευστικό μήκος είναι και το φιλεταρισμένο κουτσομουράκι (€14,50) – σκέτη... γλύκα. Εάν θέλεις να παίξεις με μεζέδες, το μενού προσφέρει πολλές νόστιμες προτάσεις, καθώς και κλασικές προσεγγίσεις με ζυμαρικά και ριζότι. Προτίμησα, όμως, να πάρω γεύση από φρέσκια σφυρίδα, γεμιστή με ψιλοκομμένο φινόκιο και φτιαγμένη στον ατμό – άλλα κόλπα. Τα θαλασσινά αρώματα σμίγουν με αυτά από το φινόκιο σε ένα ερεθιστικό σύνολο και η γεύση, αληθινή και ξεκάθαρη, σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά. Θα φύγεις με τη γλύκα από τους ασυναγώνιστους λουκουμάδες με μέλι και παγωτό κανέλα (€5,90).

☛ Το 25αράκι, Αρτέμιδος 3, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112


Πολυεθνική κουζίνα. Το L' ahuri είναι μία από τις πιο φρέσκες αφίξεις στην «πιασάρικη» και πολύκοσμη πλατεία Μπουρναζίου, που άνοιξε με σκοπό να προσφέρει τη δική του άποψη στη διασκέδαση ημέρας και νύχτας. Το ίδιο δηλώνει στην ταυτότητά του «Cocktails and Kitchen», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, αλλά η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στην πολυεθνικότητα που αρχίζει από τον χώρο και φτάνει ως το μενού. Η διασκόσμησή του με βιομηχανικό υπόβαθρο παίζει με πέντε διαφορετικές εθνικές γωνιές: ελληνική, πολίτικη, ιταλική, αμερικανική και μεξικάνικη. Την εικόνα συμπληρώνουν η στρογγυλή μπάρα στο κέντρο του μαγαζιού και η ανοιχτή κουζίνα, με τον σεφ να είναι έτοιμος να παίξει σε πέντε διαφορετικά γήπεδα, αφού ο κατάλογος χαρακτηρίζεται από την αντίστοιχη με του χώρου πολυθεματικότητα. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο με την πρώτη ματιά και το μενού με τις πολλές προσωπικότητες υπόσχεται γευστικά ταξίδια, αλλά δυστυχώς οι προσδοκίες χάνονται γρήγορα. Τα κρητικά ντακάκια (€4,50) από το ελληνικό μενού ήταν αρκετά στεγνά, με ελάχιστη την παρουσία της τριμμένης ντομάτας, αλλά καλύτερα από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού καταλόγου, τα strips κοτόπουλου(€7,10) με μπούκοβο, σουσάμι και σάλτσα μπέρμπον, τα οποία ήρθαν βαριά τηγανισμένα και ξερά, παρά την καλή ισορροπία της πικάντικης γεύσης. Η μεξικάνικη quesadilla (€5,60) με κοτόπουλο και μπέικον σε ψημένη τορτίγια δεν είχε καμία σχέση με την υπόσχεση τραγανότητας που έδινε ο κατάλογος, αφού είχε μαλακώσει εντελώς από τα υγρά της γέμισης. Το γουακαμόλε και το πίκο ντε γκάλο που τη συνόδευαν ήταν απλώς τυπικά. Η μεγάλη απογοήτευση, όμως, ήταν το πολίτικο ιτσλί κεφτέ (€4,90), το οποίο, αντί για το γνωστό, τραγανό παρασκεύασμα από πλιγούρι που περικλείει αφράτο και μυρωδάτο κιμά, έφτασε στο τραπέζι ως ένα πιάτο κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες. Ακόμη και αν ξεπερνούσες την ανακολουθία της περιγραφής, θα διαπίστωνες ότι οι κεφτέδες ήταν ενοχλητικά ξιδάτοι και το πλιγούρι ριγμένο στο μείγμα του κιμά, ενώ οι πατάτες ήταν προτηγανισμένες, κατεψυγμένες και όχι φρέσκες, «κατ' απαίτηση των πελατών!» όπως εξήγησε ο ευγενικός σερβιτόρος. Το L' ahuri έχει μόλις δεκαπέντε ημέρες λειτουργίας. Αν γνωρίσεις το μαγαζί αργά το βράδυ με μπιτάτη μουσική, ωραίες παρουσίες και κοκτέιλ να ρέουν άφθονα, θεωρώντας το φαγητό μια «δευτερεύουσα και βγάλε» υπόθεση, ίσως να αποκομίσεις μια καλύτερη εντύπωση για το τι ακριβώς θέλει να προσφέρει. Αν τύχει, όμως, να το επισκεφθείς μεσημέρι –όπως συνέβη μ' εμένα–, ζητώντας να ικανοποιήσεις την πείνα σου με αξιοπρεπές φαγητό, θα πρέπει να επιστρατεύσεις πολύ καλή διάθεση για να αποδώσεις τις αστοχίες της κουζίνας στο «νεαρόν» του εγχειρήματος, ελπίζοντας ότι σύντομα η εμπειρία και οι καλές προθέσεις θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις.

☛ L' ahuri, λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Περιστέρι, 210 5729888

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ