Η τζαζ είναι ποίηση, και η ποίηση είναι τζαζ

Η τζαζ είναι ποίηση, και η ποίηση είναι τζαζ Facebook Twitter
Stephan Micus
0

1. Μοντάζ Ονείρων. Δεν είναι μόνο η Τέχνη αυτό, είναι και η ίδια η Ζωή: μοντάζ ονείρων. Όπου το όνειρο γίνεται ένυλο, παίρνει υπόσταση, γίνεται ο υποβολέας της πραγματικότητας. Και η Πράξη, όπως διατεινόταν υπέροχα ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, γίνεται η Αδελφή του Ονείρου. Δεν υπάρχει μουσική που να διακόνησε με απόλυτο πάθος αυτήν τη διαλεκτική Ονείρου/Πράξης όσο η αυτοσχεδιαστική τζαζ, η κλασική μουσική του 21ου αιώνα., το αενάως ανανεωνόμενο άνοιγμα στο αίνιγμα της υπάρξεως και της καθημερινής ζωής. Δεν υπάρχει πρωτοποριακός ποιητής ή συγγραφέας ή ζωγράφος που να μην έπεσε στη δημιουργική αντίληψη κάποιου μετρ της τζαζ και θα είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρούμε μουσικό που να έντυσε με ατίθασες νότες τα λόγια ενός τόσο εξαφανισμένου από τις βδελυρές εξουσίες ποιητή και συγγραφέα όπως ο Δανιήλ Χαρμς (τα βιβλία του, στις εκδόσεις Νεφέλη, αναζητήστε τα) ή ενός ακραιφνούς αναρχικού όπως ο Έριχ Φριντ ή ενός μεταντανταϊστή αβανγκαρντίστα όπως ο Robert Filliou, ψυχή του τελευταίου κινήματος που ένωσε όλες τις τέχνες, του Fluxus.


2. Σελίδες και βινύλια.
Εδώ και δεκαετίες ο Σάκης Παπαδημητρίου, σημαντικότατος διεθνώς πιανίστας και δημιουργός, ερωτοτροπεί με τις λέξεις, σκαλίζει αρχεία, ανακαλύπτει ποιητές, ψάχνει τζαζ αναφορές σε αστυνομικά μυθιστορήματα, παίζει ζωντανά, γράφει σε περιοδικά, κάνει εκπομπές, δίνει διαλέξεις, οργανώνει και συμμετέχει σε συναυλίες. Και τώρα, συγκεντρώνει σε έναν ζηλευτά κομψό, λιτό τόμο των λίαν προσεκτικών κι εκλεκτικών εκδόσεων ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ σκέψεις και παρατηρήσεις με αφορμή δίσκους που εμπλέκουν την τζαζ με την ποίηση. Εδώ συναντιούνται αρμονικά ποιητές όπως η Ίνγκεμπορ Μπάχμαν και ο Λάνγσκτον Χιουζ με συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ και ο Σάμιουελ Μπέκετ, αλλά και με ζωγράφους όπως ο Ζορζ Μπρακ ή με φιλοσόφους όπως ο Ηράκλειτος και με επαναστάτες στρατηλάτες όπως ο Χο Τσι Μινχ, όλοι ντυμένοι μουσικά από μεγάλους της τζαζ όπως ο υπεράνω όλων Steve Lacy, ο υπέροχα λυρικός François Couturier, ο υπέρτατα ερευνητικός Stephan Micus. Θα συναντήσουμε εδώ και μια αδιανόητα μεγάλη μορφή της μουσικής του 20ού αιώνα, τον Harry Partch, που, όπως και ο Louis Thomas Hardin, ο μεγαλειώδης Moondog, άλλαξε καμιά δεκαριά φορές τον τρόπο μας να δεξιωνόμαστε τη μουσική και να φτιάχνουμε μουσική.

Η τζαζ είναι ποίηση, και η ποίηση είναι τζαζ Facebook Twitter
Stephan Micus

3. Μικρό ανθολόγιο και εξώφυλλο-υπόδειγμα. Η περιπλάνηση στις σελίδες του Σάκη Παπαδημητρίου είναι λίαν γόνιμη, γίνεται με χαρακάκι και μολύβι και δίπλα το σημειωματάριο για να καταγράψεις δίσκους, ονόματα, τίτλους, σκέψεις. «Τα λόγια άγονη συναλλαγή./ Γραφή στην επιφάνεια του ανέμου [...] Η σκόνη είναι σάρκα του χρόνου./ Απολύτως, η σάρκα και το αίμα του χρόνου» γράφει ο νομπελίστας ποιητής Joseph Brodsky που τον μελοποιεί ο Simon Nabatov. Μέσω του απαράμιλλου Steve Lacy, ο Παπαδημητρίου μας συστήνει τη στοχαστική και συνάμα κατανυκτική Βουλγάρα ποιήτρια Blaga Dimitrova: «Δεν πιστεύω / στη δυσπιστία μου// ότι η ζωή μου παρέμεινε άγρυπνη / μεταξύ δύο ονείρων / ότι θα επανέλθω στο κενό / στον αέρα που αναπνέω// ότι θα αδράξω / τη στιγμή του θανάτου / όταν όλη μου η ζωή / ήταν μια στιγμή». Παραθέτω τον Robert Filliou, που τον απογείωσαν οι ήχοι του σαξοφωνίστα Christoph Gallio και η φωνή της Sara Mauer: «Η τέχνη είναι αυτή που καθιστά τη ζωή / πιο ενδιαφέρουσα από την τέχνη». Στη σελίδα 76, ακούμε/διαβάζουμε το μανιφέστο ποιητικής του Robert Creeley: «Γράφω για να νιώσω τον κόσμο, όπως κανείς έρχεται να ζήσει μέσα σ' αυτόν, ώστε να δώσω έτσι μαρτυρία. Γράφω για να κινηθώ με τις λέξεις, μια ανθρώπινη τέρψη. Γράφω όταν καμία άλλη πράξη δεν είναι δυνατή», ενώ αμέσως μετά μας συνεπαίρνει με το στοχαστικό ολιγόλεκτο: «Όπου κι αν / πάει κανείς / ποτέ δεν / θα βρίσκεται / αρκετά μακριά / απ' όπου κι αν / βρισκόταν». Πολύτιμο το πόνημα του Σάκη Παπαδημητρίου και εύγε στον εκδότη και ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου για το επιμελώς minimal στυλ του βιβλίου! Και μια λέξη για το εξώφυλλο-υπόδειγμα: κλείνει το μάτι στο θρυλικό Κονσέρτο στην Κολωνία του Keith Jarrett και στο διαβόητο αντιφίλμ Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ του Γκι Ντεμπόρ.

radiobookspotting.blogspot.gr/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ