25 χρόνια Πλανόδιον

25 χρόνια Πλανόδιον Facebook Twitter
0

Λένε ότι στην έκδοση ενός περιοδικού ξεκινούν τρεις και τέσσερις, συνεχίζουν δύο και τρεις, για να μείνει τελικά ένας, δηλαδή ο τυχερός-άτυχος που θα φροντίσει το έντυπο σαν παιδί του και κάτι παραπάνω, θ’ αναλωθεί σε μικροπολέμους και μεταδοτικές δυσαρέσκειες, ωσότου το περιοδικό πετάξει μπόι, διασωθεί παρά τις αντιξοότητες και τελικά αναγνωριστεί ως ζωτική πηγή νοήματος εντός αυτού που ονομάζεται λογοτεχνική αγορά. Πράγματι, ο Γιάννης Πατίλης, επί είκοσι πέντε συναπτά έτη, αφιέρωσε μέγιστο κομμάτι του ιδιωτικού του χρόνου στην έκδοση (μην ξεχνάμε ότι ήταν καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, άρα επιφορτισμένος ενίοτε με οχληρά καθήκοντα), ήρθε σ’ επαφή και σε σύγκρουση με πλείστα όσα πρόσωπα, είπε πολλά «ναι» και περισσότερα «όχι» σε υποψήφιους κονδυλοφόρους, ταύτισε τέλος πάντων το πρόσωπό του με το «Πλανόδιον».

Αν κοιτάξουμε τον πίνακα των συνεργατών στο εξώφυλλο, θα διαπιστώσουμε ότι τα ονόματα δεν είναι τυχαία ούτε μαζεμένα στην τύχη: ευάριθμοι συνεργάτες από αυτούς που φιγουράρουν στην αριστερή κολόνα είναι μόνιμοι κειμενο-πάροχοι επί χρόνια· τι σημαίνει αυτό; Ότι προϊόντος του χρόνου το περιοδικό δεν διαμορφώνεται απλώς από τους συνεργάτες του αλλά ότι διαμορφώνει κιόλας το γράψιμο πολλών από αυτούς. Άλλωστε, η βαθύτερη φιλοδοξία κάθε τακτικού περιοδικού αποσκοπεί στο να πλάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ένα είδος «Σχολής». Στις κριτικές, στις πολεμικές, στα σχόλια, στα ποιήματα, στα διηγήματα, στα αφιερώματα, στις εκλεκτικές συγγένειες ή εχθρότητες. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι συναρθρώνεται μια πολυκέφαλη παρέα, ότι συγκροτείται ένα δυναμικό με ταυτότητα που θεωρεί περηφάνια του το γεγονός ότι συνεργάζεται με το περιοδικό, που εν ουδεμιά περιπτώσει δεν θα ενέδιδε να δημοσιεύσει αλλού ή ν’ αυτομολήσει στον Τύπο (ο οποίος αργά ή γρήγορα προβάλλει και το δέλεαρ του μισθού).

Μάλιστα, για τους ολιγογράφους που ελαφογεννάνε, το περιοδικό συναρτάται με την περίφημη «αναμονή» της έκδοσης. «Πού έχετε δημοσιεύσει;», ρωτάνε στις παρέες. Ανάλογα με την απάντηση, το μάτι του ερωτώντα σπιθίζει ή θαμπώνει, προσφέροντας ικανοποίηση ή προκαλώντας μελαγχολία στον αποκρινόμενο. Αναφορικά με την πολιτική του «Πλανόδιου», που συχνά δεν αφήνει τίποτε αξιοπρόσεχτο να πάει χαμένο (δημοσιεύοντας ακόμη κι ένα στιχούργημα κολοβό), ο Πατίλης -ψείρας με τα όλα του- επέδειξε και επιδεικνύει κριτήριο, ανοχή κι ανωτερότητα που δεν μπορούν να τελεσφορήσουν άνευ γνώσεως, υπομονής και κυρίως αγάπης για τη γραφή και το καθεστώς των ντόπιων γραμμάτων και φυσικά των ντόπιων εγγραμμάτων - όποια κι αν είναι αυτά και αυτοί.


ΣΤΟ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ του «Πλανόδιου» το κυρίως δώρο προς τον αναγνώστη είναι βέβαια το αφιέρωμα Αμερικανών διηγηματογράφων, με το οποίο λανσάρεται και η λέξη Μπονζάι (όρος δανεισμένος απ’ τη φυτοκομία, που δηλώνει το «υπέρμικρο διήγημα»). Πρόκειται για 43 τον αριθμό σύντομα διηγήματα που γοητεύουν με το νεοπαγές τους όνομα, αλλά θα μπορούσαν άνετα να διαβαστούν και ως σύντομα διηγήματα. Άλλωστε, το Τουίτερ γράφει κιόλας διηγήματα-αστραπή, άφταστο αρχέτυπο των οποίων θα μπορούσε να είναι μια φράση-θαύμα του Χέμινγουεϊ, η οποία παραμένει αμίμητη: «Για πούλημα: παιδικά παπούτσια, εντελώς αφόρετα». Σαπό.

Ασφαλώς δεν έχουμε να κάνουμε με τίποτα συγκλονιστικές φράσεις· όλοι σχεδόν οι διηγηματογράφοι πρώτον δεν είναι πρωτάρηδες και δεύτερον επιμένουν να περιγράφουν σκηνές ζωής και όχι να πελεκάνε ασύλληπτες φράσεις. Ο Μαξ Απλ, για παράδειγμα, με την Καρδιακή Προσβολή του περιγράφει μιαν επίσκεψη στο γιατρό για έλεγχο των αρτηριών του.

«Κάποιος μου είχε πει ότι το μέγεθος του πέους ισούται με το μέγεθος του μεσαίου δαχτύλου συν την απόσταση που καλύπτει αυτό το δάχτυλο λυγισμένο προς την παλάμη. Το δικό μου δεν φτάνει ούτε μέχρι τον καρπό».

Η νοσοκόμα παίρνει το χέρι του αφηγητή και του ψιθυρίζει μελωδικά: «Κάθε δυσκολία έχει το νόημά της…».

«Οι αρτηρίες μου, λοιπόν, είναι γεμάτες νόημα, φρόντισαν γι’ αυτό τα μεγάλα μου λάθη».

Στο Μνημονικό η Έιμι Μπέντερ έχει υπερβεί κάθε φόβο της υπερβολής: «Ο εραστής μου βιώνει αντίστροφη εξέλιξη. Έχει περάσει ένας μήνας και τώρα είναι θαλάσσια χελώνα. Μπεν, λέω στο προεξέχον κεφαλάκι του, ενώ χύνω δάκρυα στο ταψί, μια θάλασσα του εαυτού μου. Αποβάλλει ένα εκατομμύριο χρόνια την ημέρα. Δεν είμαι επιστήμονας, αλλά τόσα περίπου τα υπολόγισα».

Ίσως η πιο αληθινά συγκινητική σκηνή από την ανθολογία αυτή είναι η σκηνή με την κυρία Ο’Μπράιαν: «Τώρα το κατάλαβα, είπε και σκέπασε με το χέρι το πρόσωπό της, δεν θα ξαναδώ ποτέ τον κύριο Ραμίρεζ». Ρέι Μπράντμπερι, Θα σε δω ποτέ.

Στο Ταξιδεύοντας Μόνος, ο Ρομπ Κέρνι περιγράφει το σύμπαν: «Σαν να ήταν εκείνο το σύννεφο το σημείο παραγωγής της αστραπής, που στη συνέχεια μεταφερόταν σε όλο τον κόσμο μέσω καταιγίδων. Σαν να δούλευαν εκεί μέσα οι θεοί με σφυριά κι αμόνια και φυσερά, φορώντας αυτά τα κράνη με τους φακούς κεφαλής για να βλέπουν. Ίσως έτσι να ήταν το σύμπαν μέσα στη μήτρα».

Στη Χρυσή Ακτή ανθολογούμε: «Του μοιάζουν σαν τόποι που στην πραγματικότητα δεν είναι τόποι. Αντανακλάσεις που επιπλέουν σαν φωτεινό στρώμα αφρού, πάνω στην επιφάνεια κάποιου ποταμού». Στιούαρτ Νίμπεκ.

Η Βουλγάρα Εφτίμοβα με το Αίμα ενός τυφλοπόντικα είναι αρκούντως εξωπραγματική: «Το αίμα τυφλοπόντικα μπορεί να θεραπεύσει αρρώστους, μόνο τρεις σταγόνες πρέπει να πιεις».

«Είναι αίμα τυφλοπόντικα!». «Ψηλάφησε το διάφανο μπουκάλι. Το αίμα μέσα του λαμποκοπούσε σαν ετοιμοθάνατη φωτιά».

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο Τζακ Χάντεϊ με το Φωνές μέσα στο κεφάλι μου. «Ποτέ δεν ξέρω πότε οι φωνές μέσα στο κεφάλι μου θ’ αρχίσουν να μου μιλούν. Μπορεί να βγαίνω απ’ το σπίτι μου και να κοιτάζω τα σύννεφα. Ξαφνικά, οι φωνές στο κεφάλι μου θα μου πουν να επιστρέψω και να πάρω ομπρέλα, γιατί μπορεί να βρέξει. Μερικές φορές υποτάσσομαι στις φωνές… Άλλες φορές μαζεύω όλες μου τις δυνάμεις και αρνούμαι… Παρ’ όλα αυτά, οι φωνές δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις…».

Ο Τομ Χόκινς περιγράφει ως εξής τη Νύχτα του γάμου: «Μια φορά με είχε ληστέψει ένας στιβαρός λευκός άντρας, μου είχε δείξει τα δύο δόντια που του είχαν μείνει στο στόμα… Θα μπορούσα να πεθάνω πίσω από αυτό τον πάγκο και αυτός απλά θα έφευγε κρυμμένος στο ίδιο του το δέρμα…».

Ρόμπερτ Κέλι, Ροζάριο: «Μπορεί η γυαλάδα απ’ τις κρυστάλλινες χάντρες στο χέρι του να της φάνηκε σαν αντανάκλαση του φεγγαριού πάνω στο μαχαίρι».

Μάικλ Νάιτ: «Ο Μούντυ είχε το χάρισμα να δια- βάζει τους ανθρώπους και, σε αυτό το κορίτσι, αναγνώρισε μια κάποια θλίψη, κάτι οικείο και κοντινό στην καρδιά του. Κάποιος μάλλον της είχε ραγίσει την καρδιά καιρό πριν».


ΑΝ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΟΥΜΕ αυτή την παραγωγή σύντομων δραματουργημάτων, στιγμιοτύπων αινιγματικών που συνεχίζονται κατά κάποιον τρόπο στη φαντασία του αναγνώστη, σχηματίζουμε σιγά σιγά την εντύπωση ότι η έκταση δεν είναι τυπικό ζήτημα παρά ουσιώδης παράγοντας οικονομίας. Με κάποια αυθαίρετη κρίση θα λέγαμε ότι η ζωή στήνει παγίδες, χάνει τον δρόμο της ή μάλλον τον βρίσκει για λίγο με ανορθόδοξα μέσα, πιο συγκεκριμένα ο καμβάς της πραγματικότητας αιφνιδιαστικά παρουσιάζει κάποια ευεργετική «τρύπα» από την οποία βλέπουμε κάτι που στον τρέχοντα βίο παραμένει άφαντο. Για παράδειγμα, ο Άλεν Γούντμαν στον Πωλητή των αμπαζούρ, όπου εμφανίζεται «ένας αριστοκρατικός άντρας που είχε μεταμορφωθεί από την απώλεια των χεριών του» κι έκανε τη δουλειά του χάρη στους μεταλλικούς του γάντζους, προσφέρει μια απίθανη σκηνή που θα τη ζήλευαν αναγνώστες και συγγραφείς αντάμα.

Στη δική μας πεζογραφική παραγωγή, όπου το μυθιστόρημα (τζάνεμ) θαλασσοπνίγεται και πάει στον πάτο μαζί με τους αναγνώστες, η τεχνοτροπία του Μπονζάι θα μπορούσε να προσφέρει μια κάποια λύση. Άρα, το αφιέρωμα του Πατίλη ενδέχεται ν’ αποδειχτεί θαυματουργό.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ