Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου Facebook Twitter
0

Ενόψει του 5ου Story Telling Festival, του διαγωνιστικού φεστιβάλ παραμυθιού που διοργανώνει το Μικρό Πολυτεχνείο για πέμπτη συνεχή χρονιά (με συμμετοχές επίδοξων και δόκιμων παραμυθάδων απ' όλη τη χώρα), είμαι απορροφημένος από ανάλογα διαβάσματα αυτή την εποχή και σκέφτηκα να προτείνω έργα που θα μας επιστρέψουν ατόφια την παιδική ψυχή που όλοι έχουμε καταχωνιάσει σε ξεχασμένα ντουλάπια της νιότης μας.

    1David Almond: Το αγρίμι, εικονογράφηση Dave McKean, μτφρ. Βασίλης Μπαμπούρης, εκδόσεις Gemma Press.

    Νουβέλα, παραμύθι ή διαμαντάκι της φανταστικής λογοτεχνίας, όπως κι αν ονομάσει το έργο του Almond η παγκόσμια κριτική, ένα είναι σίγουρο: δύσκολο να μην ταυτιστείς με το αγρίμι που γεννάει ο έφηβος Μπλου Μπέικερ, ο ήρωας του βιβλίου, που γράφει για να ξεπεράσει τους φόβους του μια ιστορία και ξαφνικά βλέπει πως όσα επινοεί συμβαίνουν πραγματικά! Σας υπόσχομαι πως μαζί με την εικονογράφηση του McKean θα νιώσετε την αξία του σασπένς σε όλο της το μεγαλείο!

    2Melanie Wallace: Αναζητώντας τον Μαγκ, εικονογράφηση Βίκτωρ Κοέν, μτφρ. Κέλλυ Χοντροδήμα, εκδόσεις Graphopress.

      Εικοστός πρώτος αιώνας σε εξέλιξη. Μια τεράστια κειμενογράφος μπαίνει στη λογοτεχνία του φανταστικού και ένας από τους πιο ευφυείς Έλληνες εικονογράφους τη συναντάει σε μια παράλογη, ειρωνική και νοσηρή περιπέτεια που η λακωνικότητά της αγγίζει την ποίηση του μέλλοντος. Ογδόντα τοις εκατό εικόνα, 10% λόγος και 10% η απόλαυση του κειμένου από τον αναγνώστη, δηλαδή η δική σας δημιουργική φαντασία. Καλές εμπνεύσεις!

      3Brian Froud, Alan Lee, Νεράιδες, μτφρ. Βιβιάνα Δελιδάκη, εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος.

      Ο δρόμος από τη Νεραϊδοχώρα στους Κούφιους Λόφους είναι γεμάτος νεραϊδο-συναπαντήματα, που όποιος σήμερα γράφει παραμύθια οφείλει να τα ζήσει επειγόντως. Το ευαγγέλιο του καλού παραμυθά και του επίδοξου μάγου. Δεν είναι βιβλίο, είναι υποχρέωση!

        4Jeff Kinney: Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα, μτφρ Χαρά Γιαννακοπούλου, εκδόσεις Ψυχογιός.

        Ο Γκρεγκ Χέφλι είναι ο πιο απροσδόκητος ήρωας που έχω συναντήσει τελευταία. Κρατάει ένα ημερολόγιο που θα οφείλαμε όλοι να γράφουμε, υποστηρίζοντας τον ειλικρινή σπασίκλα που έχουμε μέσα μας και μας εμποδίζει να απολαύσουμε τις καθημερινές συμβάσεις που κάνουν τη ζωή όμορφα μίζερη. Το πιο αδυσώπητα ειλικρινές κείμενο που διάβασα φέτος με ξεσήκωσε για τα καλά από το βολεμένο μου υποσυνείδητο και μου επιβεβαίωσε πόσο ερωτική μπορεί να είναι η αλήθεια.

          5Σαρλ Μπωντλαίρ: Τα άνθη του κακού, Τα απαγορευμένα ποιήματα, εικόνες Πατ Αντρέα, μτφρ. Ερρίκος Σόφρας, εκδόσεις Μεταίχμιο.

          Επείγων Μπωντλαίρ, συγκλονιστικά εικονογραφημένος και εμπνευσμένα μεταφρασμένος. Τι άλλο να αναζητήσει κανείς τις μαγιάτικες νύχτες χωρίς έναν αληθινά μαγικό σύντροφο; Εκπτώσεις στον έρωτα και την ποίηση δεν κάνουμε!

          Βιβλίο
          0

          ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

          Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

          ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

          Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
          M. HULOT
          Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

          Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

          O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
          ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
          Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

          Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

          Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
          Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

          The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

          Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
          ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
          100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

          Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

          Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
          ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
          Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

          Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

          Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
          THE LIFO TEAM
          Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

          Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

          Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
          Πάουλο Σκoτ

          Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

          Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
          ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
          Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

          Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

          Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
          M. HULOT
          Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

          Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

          Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
          H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

          Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

          Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
          THE LIFO TEAM
          Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

          Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

          Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
          ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
          «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

          Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

          Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
          M. HULOT
          Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

          Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

          Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ