ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γιώργος Βαϊλάκης

Γιώργος Βαϊλάκης Facebook Twitter
0

1

Δημήτρης Σωτάκης, «Το θαύμα της αναπνοής»,
Κέδρος, σελ. 209

Ένας άνεργος (και πάμπτωχος) νεαρός δέχεται μία παράξενη επαγγελματική πρόταση και υπογράφει συμβόλαιο με μια μυστηριώδη εταιρεία για έναν χρόνο, το οποίο προβλέπει να του δίνεται ένα υψηλό χρηματικό ποσό, όσο εκείνος επιτρέπει την αποθήκευση επίπλων στο διαμέρισμά του. Ο χώρος του μειώνεται δραματικά, αλλά οι οικονομικές του απολαβές αυξάνονται εντυπωσιακά, οι προοπτικές μοιάζουν εξαιρετικές - αρκεί να αντέξει. Ένα πραγματικά δυνατό μυθιστόρημα που αφορά μια εφιαλτική εποχή, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται (ή προτιμούν) να εκποιήσουν ακόμη και την ελευθερία τους για το χρηματικό κέρδος. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την εποχή μας, βέβαια, είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική.

2

Μισέλ Ουελμπέκ, «Χ.Φ. Λάβκραφτ: Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής»,
Εστία, σελ. 153

Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Λάβκραφτ, Η περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ, εμπεριέχει όλες τις μονομανίες του σπουδαίου συγγραφέα, όλους εκείνους τους εφιάλτες που τον κατέτρεχαν μες στη μισανθρωπία και τον απομονωτισμό του, το αδυσώπητο χάσμα ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο, στη γραφή και τη ζωή. Είναι αυτές ακριβώς τις παραμέτρους που ιχνηλατεί διεξοδικά και αναδεικνύει με ευρηματικότητα ο οξυδερκής (και ενίοτε «εξυπνάκιας») Μισέλ Ουελμπέκ - ένας επίσης μισάνθρωπος συγγραφέας του φανταστικού και του μηδενισμού.

3 Φίλιπ Ροθ, «Φεύγει το φάντασμα»,
Πόλις, σελ. 324

Ο ηλικιωμένος και δύστροπος Ζούκερμαν, το alter ego του Φίλιπ Ροθ, αν και πάνω από εβδομήντα χρόνων και έπειτα από μία επώδυνη επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, επανέρχεται δριμύτερος ποθώντας τη γυναίκα του ζευγαριού με το οποίο ανταλλάσσουν διαμέρισμα. Χιούμορ, ελεγχόμενη πικρία, ευφυΐα σε περίσσεια και αθεράπευτα σκωπτική διάθεση από έναν εκ των λίγων μεγάλων συγγραφέων της εποχής μας, στον οποίο η Σουηδική Ακαδημία αρνείται με πείσμα ακατανόητο να δώσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Ίσως να το πάρει του χρόνου», λέμε κάθε χρόνο...

4 Άντζελα Δημητρακάκη, «Μέσα σ' ένα κορίτσι σαν κι εσένα»,
Εστία, σελ. 386

Η ιστορία μιας τριαντάρας Ελληνοαμερικανίδας που επιστρέφει στην Αθήνα προσπαθώντας να ξεπεράσει το πένθος για τον θάνατο της μητέρας της και τον χαμένο έρωτά της. Μία λεσβία ηρωίδα βρίσκει -επιτέλους- τη θέση της στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα, με τη Δημητρακάκη να διακρίνεται για μία ασυνήθιστη ικανότητα: μπορεί και ανοίγει πολλά θέματα μαζί -ομοφυλοφιλία, κατασκευή φύλου, ταυτότητα, λογοτεχνικά είδη- συντηρώντας, παράλληλα, αμείωτο το ενδιαφέρον της αφήγησης μέχρι τέλους.

5 Χένρυ Μίλερ, «Κλιματιζόμενος εφιάλτης»,
Μεταίχμιο, σελ. 395

Το 1945 ο Χένρυ Μίλερ επιστρέφει στην Αμερική έπειτα από πολλά χρόνια και επιθυμεί να την ανακαλύψει εκ νέου. Αποφασίζει, λοιπόν, να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αχανή αμερικανική ενδοχώρα. Το αποτέλεσμα; Ένα βιβλίο τολμηρό για την εποχή του και -από κάθε άποψη- προφητικό, αφού όχι μόνο σαρκάζει τον επιφανειακό τρόπο ζωής που συνήθως πνίγεται στα ρηχά, αλλά μιλάει έγκαιρα για την ανάγκη μιας καθημερινότητας πιο λιτής, λιγότερο τοξικής και εναρμονισμένης με το φυσικό περιβάλλον!

Βιβλίο
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ